Societat

Recreació

La XV Festa de l'Ormeig recrea al mar la tècnica del bol a batre, una de les maneres de pescar amb «sàrcia» més antigues que es coneix (CONTÉ GALERIA FOTOGRÀFICA)

A l'inici de l'acte es va fer un reconeixement públic a les actuals famílies pescadores de les embarcacions d'arts menors i, posteriorment, es va fer la recreació d'aquesta tècnica que feien els sarsiaires de Cambrils

Per Berta Ruiz

Un moment de la recreació de la tècnica del bol a batre, ahir al vespre, davant del moll de Ponent
Un moment de la recreació de la tècnica del bol a batre, ahir al vespre, davant del moll de Ponent | Berta Ruiz

Ahir al vespre es va celebrar la XV Festa de l'Ormeig Pesca Tradicional a Cambrils. Després que l'any passat no es pogués celebrar per la pandèmia de la covid-19, enguany, l'organització de la festa –l'Arjau Vela Llatina de Cambrils i l'àrea de Cultura i Festes de l'Ajuntament– va decidir fer un canvi radical a com s'havia fet la recreació fins l'any 2019 i també adaptar-se a les restriccions sanitàries encara vigents. De fet, les recreacions de la Festa de l'Ormeig sempre s'havien fet a la platja –els primers anys a la platja de la riera d'Alforja i posteriorment a la platja del Regueral–.

En aquesta ocasió, el recinte –tancat al públic i amb inscripció prèvia– es va instal·lar a la part superior del moll de Ponent del Port. L'acte es va iniciar amb un acte de reconeixement públic a les actuals famílies pescadores, en actiu, de les embarcacions d'arts menors del Port de Cambrils. L'artista local i membre de l'Arjau Vela Llatina de Cambrils –Nuri Mariné– va ser l'encarregada d'explicar unes petites històries de cadascuna de les famílies que, ahir, van rebre aquest petit homenatge per la seva dedicació a la pesca i al mar. L'entrega d'obsequis va anar a càrrec de l'alcaldessa –Camí Mendoza–, la regidora de Cultura i Festes –Cinta Ballesté– i el patró major de la Confraria de Pescadors –Siscu Gil–.

"És una de les tècniques de pesca més antigues que es coneix"

Tot seguit, a recer del moll de Ponent, es va fer la recreació al mar de la tècnica del bol a batre amb una calada de soltes, a càrrec de pescadors professionals d'arts menors de la Confraria de Pescadors. Tal com va recollir en Josep Lluís Savall en el seu llibre "Vocabulari dels pescadors de Cambrils: "fins fa 40 anys, dins un recinte tancat per una peça del tresmall i la terra, es tiraven pedres i es batia la mar amb els rems per armalla els peixos i fer bona pesquera!". Tal com va explicar Gerard Martí –membre de l'Arjau Vela Llatina– "aquesta era una de les maneres que tenien els sarsiaires d'anar a pescar; és una de les tècniques de pesca més antigues que es coneix. Normalment era una pesquera nocturna per tal de facilitar l'engany, perquè els peixos no veiessin la sàrcia". Així doncs, en la recreació d'ahir es va calar una sàrcia dins d'un recinte tancat de mar, posant soltes tant a garbí com a llevant i després els propis pescadors van batre els rems picant a l'aigua i van fer soroll picant bidons i fent sonar campanes.

Tota la recreació va comptar amb la participació dels bastiments participants a la X Trobada de Vela Llatina de Cambrils –acompanyats dels bots de rem dels dos clubs locals: els Vogadors Vent d'Estrop de Cambrils i el Club Rem Cambrils–. De fet, després de xorrar les soltes, van entrar al port en el marc d'una navegació de lluïment. El cel amenaçant durant tota la recreació va fer que l'activitat s'hagués d'anar 'lleugera' per no enganxar la pluja.

Comenta aquest article

Galeries relacionades