Cultura

Festival

Maria Arnal i Marcel Bagés i Xavi Sarrià, entre les primeres confirmacions del festival Accents 2021

Per Redacció

Xavi Sarrià actuarà el dissabte 27 d’octubre al Teatre Fortuny de Reus
Xavi Sarrià actuarà el dissabte 27 d’octubre al Teatre Fortuny de Reus | Cedida

Maria Arnal i Marcel Bagés amb el disc 'Clamor', Xavi Sarrià amb l’espectacle 'No s’apaguen les estreles' i els nous discos de Queralt Lahoz, Pemi Rovirosa, Ricky Gili Patricia Atzur són els primers noms de l’Accents 2021 que tindrà lloc del dia 1 d’octubre al 10 de desembre a Reus i sis poblacions més del Camp de Tarragona, amb dues novetats: Botarell i El Morell, que s’afegeixen al festival com a subseus, al costat de Riudoms, Cambrils, Mont-roig del Camp i la Selva del Camp.

Ahir ja es van posar a la venda a través de diferents plataformes les entrades dels primers concerts anunciats de l’Accents 2021. En total el festival, segons el seu programador Isaac Albesa, oferirà prop de 25 actuacions, bàsicament d’artistes d’arreu dels Països Catalans que canten en català, i també una petita programació flamenca,batejada per segon any consecutiu com especial 'Som flamencs'. L’Accents mantindrà a Reus els concerts al Fortuny, el Bartrina, els Jardins de la Casa Rull i es complementarà amb nous escenaris en espais singulars de la ciutat que properament es revelaran.

De moment, Empenta Cultural, l’associació organitzadora, ha anunciat els concerts de l’Accents al Teatre Fortuny de Reus amb els nous espectacles de Maria Arnal i Marcel Bagés presentant l’esperat segon disc del duet titulat ‘Clamor’ (Teatre Fortuny, divendres 10 de desembre, 26/24 i 22 euros) i el concert/documental ‘Que no s’apaguen les estreles’ del valencià Xavi Sarrià, l’ex líder d’Obrint Pas (Teatre Fortuny, dissabte 27 de novembre, 20/18 i 15 euros). Les entrades per aquests dos concerts ja es poden comprar al web www.teatrefortuny.cat. Sens dubte seran dos dels plats forts de l’Accents 2021.

Els concerts del Fortuny

Tres anys i mig després de tancar la gira de 45 cerebros y 1 corazón (2017), Maria Arnal i Marcel Bagés presenten en directe‘Clamor, un disc -el segon de la seva carrera-que, més que un disc, és un miracle. Pop mutant que resulta de un procés creatiu capaç de combinar la memòria lírica de Rodoreda i Verdaguer amb les mitologies especulatives de Donna Haraway i Ted Chiang, el ressò de Violeta Parra i Björk, la col·laboració de Kronos Quartet i Holly Herndon. Maria Arnal i Marcel Bagés arribaran per tercera vegada a l’Accents amb Clamor, 45 quaranta minuts d’una intensitat brutal que culminen les expectatives generades per un debut, 45 cerebros y 1 corazón, omnipresent a les llistes de millors discos nacionals de la passada dècada i que ja vam tenir la sort d’escoltar-lo en directe al Fortuny fa tres anys dins l’Accents. L’èxit d’aquell primer treball va ser el passaport per una gira mundial de més de cent cinquanta concerts a quatre continent

L’altre concert al Fortuny serà el de Xavi Sarrià el dissabte 27 d’octubre. Amb sonoritats i instrumentació mediterrànies, l’espectacle No s’apaguen les estreles s’endinsa en el repertori més emotiu de Sarrià elaborat durant més de dues dècades en solitari i al capdavant d’Obrint Pas, Des d’Amb l’esperança entre les dents, Alliberar-nos o No s’apaguen les estreles fins a Al país de l’olivera, Si tanque els ulls o La flama. Cançons en format íntim i proper, vestides amb sonoritats i una instrumentació tradicionals. Sis músics acompanyen Xavi Sarrià a l’escenari. Els audiovisuals que es projectaran durant l’espectacle són imatges espectaculars dels paisatges del nostre país, de la cultura popular, de les nostres arrels. Però, sobretot, imatges de deu protagonistes que simbolitzen la perseverança des de l’educació i la cultura, des de l’horta i la muntanya i des de l’exili i la memòria.

Concert inaugural Accents

D’altra banda, la direcció artística ja ha anunciat també el concert inaugural que tindrà lloc el divendres 1 d’octubre al Jardí de la Casa Rull i que permetrà veure el debut en solitari de Ricky Gil, l’històric component de Brighton 64 i Matamala, que tot just acaba d’estrenar el seu primer disc en solitari i cantat en català titulat ‘Infinites rutes invisibles’. A Reus, Ricky Gil estarà acompanyat en directe de la banda Biscuit, de Vilanova i la Geltrú. Les entrades per aquesta actuació ja estan a la venda al preu de 7 euros a www.entradium.com. També al Jardí de la Casa Rull tindrà lloc el dia 9 d’octubre el primer dels concerts vermut gratuïts de l’Accents 2021 amb l’actuació de la cantautora barcelonina Patricia Atzur, guanyadora de la darrera edició del concurs Port Autors de Tarragona, i que presentarà a Reus el seu primer EP ‘Seasons amb entrada gratuïta.

2 municipis s’afegeixen a l’Accents 2021

L’Accents 2021 també ha confirmat els 2 nous municipis que se sumen al Festival en la seva edició 2021, en concret Botarell i El Morell, al Baix Camp i Tarragonès, respectivament, que programaran 2 artistes en cada població. Els concerts de Botarell es faran al Jardí Botànic d’aquesta localitat del Baix Camp i al Morell al Teatre Auditori. De fet, el Morell acollirà un dels concerts de l’especial ‘Som flamencs’, en aquest cas la cantant catalana de flamenc Queralt Lahoz que actuarà per presentar el seu nou disc ‘Pureza’, el 5 de novembre. Les entrades per aquest a actuació es posaran a la venda més endavant a la web codeticket.Per la seva banda, Botarell viurà el diumenge 3 d’octubre (13.00h) en directe l’actuació de Pemi Rovirosa, el guitarrista de Lax’n’busto presentant el seu disc ‘Vida’, editat recentment per RGB i amb cançons en català i castellà.

L’Accents 2021 està organitzat per Empenta Cultural i compta amb el suport de l’Ajuntament de Reus i els ajuntaments de Riudoms, la Selva del Camp, Botarell, El Morell, Cambrils i Mont-roig del Camp; la Diputació de Tarragona, el Departament de Cultura de la Generalitat i el patrocini de Vermut Miró, la DO Catalunya i la DOP Siurana.

Comenta aquest article