Cultura

Història

Francesc Marco-Palau: «Cambrils era el camp base des del qual la família de Jaume Ferran i de Palau Ferré redescobrien el Camp de Tarragona»

El Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, la conferència titulada "De Syracuse a Cambrils. Les sobretaules del pintor Palau Ferré i el poeta Jaume Ferran"

Per Berta Ruiz

Francesc Marco-Palau i Gerard Martí, ahir, a l'inici de la conferència celebrada al Centre Cultural
Francesc Marco-Palau i Gerard Martí, ahir, a l'inici de la conferència celebrada al Centre Cultural | Berta Ruiz

El Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, la conferència titulada "De Syracuse a Cambrils. Les sobretaules del pintor Palau Ferré i el poeta Jaume Ferran", a càrrec de Francesc Marco-Palau, doctor en Història i comissari de l’Any Palau Ferré. L'activitat també estava emmarcada dins dels actes del Campus Extens de la URV i el Museu d'Història.

Tal com va explicar Francesc Marco-Palau a revistacambrils.cat, en la conferència va parlar "dels moments distesos de l'arribada de Jaume Ferran a Cambrils a l'estiu, amb la dona, els fills... Tot un seguit de records familiars que tenien ells i com el pintor Palau Ferré el venia a visitar a Cambrils i com a partir d'aquí, Cambrils era el camp base a través del qual la família Ferran –amb Palau Ferré moltes vegades– redescobrien el Camp de Tarragona: anaven a Riudoms, a Reus, pujaven a Vilanova d'Escornalbou o a Montbrió del Camp". De fet, tal com va apuntar Marco-Palau, "Cambrils va inspirar en Jaume Ferran en els seus poemes, hi ha poemes en els què la platja de Cambrils és un dels seus elements d'inspiració i també com Jaume Ferran recorda en les seves memòries aquests estius a Cambrils. Quins són els vincles que tenen amb el territori, quins records té la família Ferran, ara, 50 anys després de la primera vinguda a Cambrils i com els fills de Jaume Ferran encara recorden el seu vincle amb Cambrils".

Durant la xerrada es van projectar diferents vídeos, fotografies històriques del moment i també alguns quadres per il·listrar la temàtica. Tot plegat per "veure el vincle personal i d'amistat i de projectes culturals que van fer amb pròlegs, amb articles i amb retrats entre un i l'altre. De fet va ser un vincle entre Cervera-Montblanc-Cambrils –un triangle– que eren els estius de Jaume Ferran a Catalunya i també el moment en què es retroba amb Palau Ferré després de cartejar-se durant la resta de l'any mentre ell estava als Estats Units. Concretament, Jaume Ferran vivia a Siracusse, una ciutat de l'estat de Nova York".

 

Comenta aquest article