Societat

L’eclipsi de lluna, vist des de Cambrils

Per Lluís Rovira i Barenys



L'eclipsi de lluna vist des de Cambrils [foto de Lluís Tremosa]
La nit del dia 3 al 4 de març de 2007 es va poder observar un eclipsi total de lluna. Aquest eclipsi va ser visible a tot Europa, el continent africà sencer, l’Orient Mitjà i l’extrem més occidental d’Àsia. Les bones condicions atmosfèriques d’aquella nit van permetre una bona visualització de l’eclipsi des de Cambrils.

És per això que un bon aficionat a l’astronomia com és el cambrilenc Lluís Tremosa no es va deixar perdre l’ocasió de retratar-lo. Fer una fotografia com la que il·lustra aquesta notícia requereix paciència, coneixements i tota una sèrie d’estris indispensables que comprenen un telescopi, un trípode especial, la càmera fotogràfica i uns motors de seguiment. Aquests motors de seguiment són indispensables per fer fotos als astres que requereixin una exposició prolongada, ja que compensen el moviment de rotació de la terra. Segons va explicar Lluís Tremosa, “aquesta foto té una exposició de 8,6 segons i es va fer a les dues de la matinada, aproximadament. La nit era perfecta, sense cap núvol. És el somni de tot aquell que mira la lluna, havia vist alguns eclipsi, però tan bé com aquest, cap”. En la fotografia es pot observar el color tarongenc que agafa la lluna en aquests tipus d’eclipsis.

El darrer eclipsi total de lluna, visible des de les nostres contrades, va tenir lloc el 28 d’octubre de 2004. El proper tindrà lloc el 21 de febrer de 2008.

Passió per l’astronomia

L’afició de Lluís Tremosa per l’astronomia ve de lluny. Per ell ha estat una evolució, “comences a fer alguna cosa i a mesura que en vas aprenent el llistó augmenta. A partir de fer milers de fotos i llençar-ne també milers, en vas aprenent i quan ja en saps un mica passes a un altre nivell: astrometria, seguiment de dobles... és un món molt complex”. Tremosa fins i tot s’ha desplaçat a les illes del Hierro i de La Palma per fer fotografies dels astres.

Comenta aquest article