Informació general

Entrev

Camí Mendoza, alcaldessa: «Tot i que aquest mandat està sent una mica atípic, no he perdut la il·lusió»

Just quan ens trobem a meitats del mandat 2019-2021, l'alcaldessa repassa per a revistacambrils.cat com s'ha viscut aquest període tan atípic condicionat per la pandèmia i l'atac informàtic i quines són les perspectives de cara a finals del mandat

Per Lluís Rovira i Barenys

L'alcaldessa, Camí Mendoza, a les dependències municipals
L'alcaldessa, Camí Mendoza, a les dependències municipals | Lluís Rovira i Barenys

Avui fa dos anys se celebrava el Ple de Constitució del nou Ajuntament i Camí Mendoza era investida alcaldessa de Cambrils pel mandat 2019 - 2023. En el seu discurs d'investidura Camí Mendoza va remarcar que era un gran honor ser la primera dona que revalidava un segon mandat a Cambrils. També va dir que, respecte a la primera investidura de quatre anys abans, ara era "molt més conscient de la responsabilitat que tinc i sóc més coneixedora dels problemes dels veïns de Cambrils. Si fa quatre anys vaig dir que el "cor i el seny" serien la meva marca d'identitat, ara ho tornaran a ser". Però el que no es podia imaginar llavors la recent proclamada alcaldessa era que pocs mesos després es produiria la irrupció de la pandèmia del coronavirus i que uns mesos més tard s'hi sumaria l'atac informàtic del que l'Ajuntament encara no n'està recuperat al cent per cent.

-Aquest primer tram del mandat ha estat força accidentat, com ho heu viscut?

-Portàvem set mesos de govern quan va aparèixer la pandèmia. Aquests primers set mesos van ser els únics mesos de normalitat. Això ha estat decisiu ja que tot just havíem aprovat el pressupost inicial del 2020 quan va irrompre la pandèmia. Hem tingut uns dos anys completament atípics ja que, a més, en plena pandèmia vam tenir l’atac informàtic. No hem de perdre de vista els aiguats que vam patir una mica abans de la pandèmia, que van ser un maldecap afegit. Si ens centrem en la pandèmia vull destacar que ràpidament vam reaccionar com ajuntament creant el comitè de coronavirus i el cert és que encara ens anem reunint aquest comitè, amb menys freqüència. Però va anar molt bé per poder organitzar laboralment tota la part interna de l’Ajuntament i també per prendre les mesures adients. Fruit de tot aquest treball ara hem fet el segon pla de xoc, hem dotat dels màxims recursos aquest pla de xoc prioritzant sempre les famílies i les persones i tota l’ajuda que hem pogut a les empreses.

-S’ha recuperat la normalitat dins l’Ajuntament pel que fa al treball?

-Arran de la pandèmia vam descobrir, tots, aquesta nova manera de treballar tant a nivell de tràmits com de reunions i de relacions institucionals. A través de l’ordinador hem pogut fer els plens, les comissions informatives. Tot això ha vingut per quedar-se i es va fer aquest gran esforç per part de tothom per tal d'adaptar-se a aquest sistema. Ara bé, quan vam patir l’atac informàtic aquesta dinàmica es va veure interrompuda en sec. Tot això ens va suposar nous canvis i ens va interrompre el treball en xarxa, que encara ara no podem fer. Això ha suposat un doble repte, l’atac informàtic ens va trasbalsar moltíssim. Encara ara hi ha algun servei pendent d’actualitzar. Els atacs informàtics estan a l’ordre del dia i queda clar que cada any haurem de prendre mesures, tothom. Tot i això els experts ens diuen que no hi ha cap mesura efectiva al 100%.

-De la tasca feta fins ara què destacaries?

-Hem treballat perquè els projectes presentats recentment puguin ser una realitat l’any que ve però en aquest moment el que hem de destacar més són les ajudes que hem fet de cara a la gent. Hem hagut de ser imaginatius i hem hagut de donar solució i ajuda a les persones i les empreses al mateix temps que hem preparat els projectes de la remodelació de la Rambla de Jaume I i de construcció de l'avinguda de l'Esport que aviat veuran la llum.

-La remodelació de la Rambla de Jaume I i la construcció de l'avinguda de l'Esport han d'estar enllestides abans de finalitzar aquest mandat, tal com es va dir en la presentació recent d'aquests projectes. Què suposaran aquestes obres per Cambrils?

-La remodelació de la Rambla de Jaume I és un d'aquests temes històrics que es van arrossegant amb els anys. Serà una obra molt important tant pel que suposarà pels veïns i els comerços com per solucionar el tema del col·lector i la recollida d'aigües pluvials. L'avinguda de l'Esport serà un nou eix que connectarà l'estació del tren amb el territori i permetrà urbanitzar aquell entorn.

-I el tercer projecte, el del traçat ferroviari, ja s’han anat fent públiques les al·legacions presentades al tren-tramvia. També s’ha explicat la urbanització prevista dels voltants del traçat que ha d’anar lligat al seu desenvolupament

-Una de les feines, molt important, que s’ha fet aquests dos anys ha estat que s’ha treballat molt intensament el tema del desmantellament de les vies del tren. Serà de les obres més revolucionàries per Cambrils. L’avinguda de l’Esport és necessària del tot, la renovació de la Rambla de Jaume I és necessària, del tot, però com a transformadora realment del municipi ha de ser aquest eix. De fet en el mandat anterior ja hi treballàvem i com que sempre el que hem defensat ha estat la integració total d’aquest traçat és més important que tota la superfície viària que hi ha als costats de les vies donin continuïtat al que hi ha i el que hi ha s’ajunti i hi hagi una continuïtat perfecta.

-Es pot avançar alguna cosa de la part de ponent del traçat ferroviari?

-S’està acabant de fer el projecte. El tram de ponent està en aquesta línia però així com sempre hem dit que des de la riera d’Alforja fins a Salou, aquesta zona està majoritàriament urbanitzada i el concepte d’aquest traçat és més urbà, la part de ponent està menys edificada i és més amable amb la natura. El que es vol jugar molt en aquesta part és donar-li molta importància a la N-340 i jugar amb les dues infraestructures per fer un barri més permeable.

-Què s'ha de fer amb l'antiga estació de tren?

El POUM de l'any 2006 marcava que un cop deixessin de passar trens aquesta estació havia d'anar a terra. Han passat uns quants anys i tot i que hem de tenir en compte el que deia el POUM no és el mateix aplicar una mesura urbanística en una zona deshabitada que en una zona ja molt habitada, com és el cas. I atenent que el POUM et permet fer modificacions ara ha arribat un d'aquells moments que sí que hi ha unes problemàtiques de mobilitat al Barri que les hem de tenir en compte. Entenc que hem de fer la reflexió que calgui, durant els dies que calgui, sense presses, per veure realment què hem d'acabar fent amb l'edifici de l'antiga estació de tren. Estem en fase de debat intern de veure què s'ha de fer. D'altra banda, no hem d'oblidar que l'edifici no és propietat municipal, i la decisió que prenguem, siga quina sigui, sempre s'haurà de fer, primer, una sol·licitud a Patrimoni d'Adif. De moment hi ha un debat intern i s'ha de prendre la decisió, sense pressa.

-Altres temes històrics, aquest mandat veurem algun moviment respecte a l'auditori?

-En el mandat anterior vam treballar moltíssim amb el departament de Cultura de la Generalitat pel tema del retorn dels diners que ells havien avançat. No ho perdem de vista això. Vam aconseguir no haver de retornar uns 1,2 milions d'euros. A banda, com a govern, en el Pla d'Acció Municipal, contemplem la redacció d'un projecte alternatiu, diferent al que hi havia damunt la taula que era faraònic. La voluntat seria tenir el projecte definit en aquest mandat, un projecte viable i que es pogués tirar endavant quan hi haguessin diners. En aquest mandat, entre la Rambla de Jaume I  i l'avinguda de l'Esport farem una despesa de 5 milions d'euros, i ja són diners!.

-La remodelació del barri de la Llosa es podrà fer en aquest mandat?

-Tenim el projecte del carrer de les Orquídies en una fase molt incipient. Els projectes que podem impulsar són els que ja hem dit de la Rambla de Jaume I i l'avinguda de l'Esport, aquests altres hem d'acabar de veure si tindrem o no tindrem finançament per poder-los tirar endavant.

-I un nou pavelló esportiu?

-El PAM contempla el projecte d'un nou pavelló que encara no té concretada la seva futura ubicació. Amb l'any que hem passat per la pandèmia, en el que hem deixat d'ingressar i el que vam destinar a recursos extres per accions de suport, suma un total d'uns 4 milions d'euros. Això ens ha trasbalsat de cap a peus a l'hora de fer grans inversions pel municipi.

-Els polígons industrials, Belianes i Vilagrassa, els veurem desencallats a finals d'aquest mandat?

-A Vilagrassa s'ha fet alguna modificació per permetre un tipus d'usos diferents. Per la demanda que hi ha, en el de Vilagrassa es va avançant. El que tenim encallat però que també es va fent, és el de Belianes, però és que també costa més ja que partíem d'una situació tan irregular. Es va desencallant però costa molt.

-Com preveus el segon tram de mandat?

-Esperem a veure què passa aquest estiu ja que Cambrils viu molt del turisme. A veure com va aquesta temporada i això ens permetrà veure quina recuperació econòmica hi haurà. La construcció és important i durant la pandèmia no ha anat malament el ritme que s'ha mantingut a Cambrils. Hi han projectes interessants quan es desenvolupi tota la zona del nou Mercadona que contempla habitatge dotacional. Això serà un gran què pel municipi ja que feia molts anys que no es construïen habitatges dotacionals a Cambrils.

-Fa poc hem sobrepassat la xifra de 35.000 habitants censats a Cambrils. La nostra població segueix creixent, veus bé aquest creixement?

-Si Cambrils creix moderadament a mesura que es puguin anar donant el servei a la gent, és bo. La ubicació de Cambrils és bona per viure. Estem a prop de grans ciutats tot i que ens falta connexió amb l'aeroport, en el transport públic sí que tenim una mancança molt important. Si el creixement és moderat crec que és bo pel municipi. També hem de pensar que aquests últims mesos el creixement s'ha incrementat una mica més degut a la pandèmia. A les escoles, per exemple, no hi ha hagut un increment de canalla matriculada. Hi ha hagut qui s'ha empadronat aquí quan es restringien els desplaçaments per les restriccions de la pandèmia i disposaven de segona residència a Cambrils.

-Continues tenint la mateixa il·lusió que al principi del mandat?

-Sí. Quan vaig decidir fer el pas d'entrar al món de la política va ser perquè m'estimo Cambrils, m'agrada Cambrils i m'agrada aportar el que sé. Tot i que aquest mandat està sent una mica atípic, no he perdut la il·lusió. Amb els sis anys que ja porto com a màxima responsable del municipi puc dir que aquesta il·lusió s'ha transformat però d'il·lusió en tinc.

-Et veus encapçalant la llista d'ERC a les properes eleccions municipals?

-Estem començant a tenir converses sobre les properes eleccions. No sé si m'hi veig o no m'hi veig. Primer que tot el partit ha de dir. Amb aquest darrer any tan estrany que hem viscut encara es fa més complicat parlar de futur. No sé quina decisió prendré, encara és aviat. A més, condicionat amb els companys de Cambrils i al partit, hem de mirar com ho enfoquem.

Comenta aquest article