Cultura

Exposició

S'inaugura l'exposició «Estius d'art i literatura», la mostra que recull el vincle personal i cultural del pintor Palau Ferré i del poeta Jaume Ferran a Cambrils

La mostra està emmarcada en la commemoració del centenari del naixement del pintor, escultor i ceramista Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000)

Per Berta Ruiz

Acte d'inauguració de l'exposició, ahir al migdia, al Museu Molí de les Tres Eres
Acte d'inauguració de l'exposició, ahir al migdia, al Museu Molí de les Tres Eres | Berta Ruiz

Ahir al migdia, el Museu Molí de les Tres Eres va acollir l'acte d'inauguració de l'exposició "Estius d’art i literatura. Palau Ferré i Jaume Ferran", emmarcada en l'Any Palau Ferré –decretat per la Generalitat de Catalunya–. La mostra està emmarcada en la commemoració del centenari del naixement del pintor, escultor i ceramista Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000) i mostra el vincle intel·lectual que tenia l’artista amb el poeta Jaume Ferran (Cervera, 1928 –Smyrna, 2016), que estiuejava a Cambrils. L’acte va comptar comptar amb l’assistència de la regidora de Cultura –Cinta Ballesté–, el regidor de Serveis i Medi Ambient –Lluís Abella–, el comissari de l’Any Palau Ferré, Francesc Marco-Palau, i el director del Museu d'Història de Cambrils –Gerard Martí– a més d’amics i familiars de les dues personalitats homenatjades. L’exposició estarà oberta del 12 de juny al 26 de setembre.    

Arrel d'una casualitat, el poeta Jaume Ferran estiuejarà a Cambrils durant tota la seva vida

Tal com va explicar Francesc Marco-Palau a revistacambrils.cat, "aquest 2021 es commemora el centenari del naixement del pintor, escultor i ceramista Maties Palau Ferré. En aquest marc s'estan organitzant vint exposicions i cent actes territorials arreu de Catalunya, perquè és una de les commemoracions oficials de la Generalitat. Cada exposició és temàtica, cada acte és específic del municipi, ciutat o museu que l'acull i, en el cas de Cambrils, el que trobem és el vincle d'amistat que el pintor Palau Ferré va tenir amb el poeta Jaume Ferran que, nascut a Cervera i instal·lat als Estats Units, durant tota la seva vida, els estius venia a Cambrils estiuejar. Ho va fer a través d'una anècdota molt curiosa que és que: ell tenia una cotxe en un pàrquing de Barcelona i un any arriba a Barcelona i es troba que aquell pàrquing ha estat intervingut i la nova empresa propietària li proposa de canviar el cotxe per una entrada en un apartament a Cambrils. A partir d'aquí, Jaume Ferran estiuejarà a Cambrils i s'enanamorarà del municipi. De fet, hi ha molts poemes dedicats a Cambrils; en les seves memòries recorda les hores de platja, de caminar, de passejos... Per tant, per una casualitat inesperada va tenir un lligam molt estret. Per la seva part, Palau Ferré –eren amics de tota la vida perquè es van conèixer l'any 1957 a Madrid– doncs el venia a visitar a Cambrils i el que descobrim en aquesta exposició és el vincle intel·lectuals, l'amistat, els projectes culturals que van fer les dues personalitats i com els estius eren els moments en què es retrobaven. Tenim unes sobretaules d'art, literatura, amistat... També tenim com Palau Ferré va pintar la dona de Jaume Ferran en un retrat. Són les sinergies culturals i personals".

A la mostra s'hi poden trobar fotografies inèdites –que mai abans s'havien vist enlloc–, litografies de Palau Ferré amb els seus colors intensos que feia servir; també s'hi pot trobar un poema que Jaume Ferran va dedicar al pintor –el seu gran amic– l'any 1967. També hi ha un recull bibliogràfic en unes vitrines amb les memòries de Jaume Ferran, alguns articles que s'han publicat al voltant de la seva amistat i el retrat que Palau Ferré va fer de la dona de Jaume Ferran. Segons va afegir Francesc Marco-Palau, "Jaume Ferran i Palau Ferré es coneixen l'any 1957 i per tant, l'època més intensa de la seva amistat van ser els anys 60 i 70, en què també és l'època daurada tant de la poeisa de Jaume Ferran com del pintor Palau Ferré. Fins l'any 2000 –quan mor el pintor– van continuar retrobant-se, escrivint-se i venint a Cambrils els estius. El poeta Jaume Ferran va morir l'any 2016". L'exposició es podrà visitar fins el 26 de setembre.

Conferència "De Syracuse a Cambrils. Les sobretaules del pintor Palau Ferré i el poeta Jaume Ferran", el proper dijous

D'altra banda, en el marc d’aquestes activitats commemoratives, el dijous 17 de juny a les 19:30 hores, a la Sala d’Actes del Centre Cultural, es portarà a terme la conferència "De Syracuse a Cambrils. Les sobretaules del pintor Palau Ferré i el poeta Jaume Ferran", impartida pel comissari de l’Any Palau Ferré, l’historiador Francesc Marco-Palau. Aquest serà un acte organitzat pel Campus Extens de la URV a Cambrils i el Museu d’Història de Cambrils. Tindrà un aforament limitat, per tant, caldrà fer les inscripcions prèviament al museu@cambrils.cat o al telèfon 977794528.  

Diferents imatges de la mostra que es podrà visitar fins el 26 de setembre

 

Comenta aquest article