Cultura

Llibres

Núria Capella publica «I tu què sabràs», una novel·la amb un destacat protagonisme del Cambrils mariner d'ara i d'abans

Capella va presentar aquesta novel·la al premi de Narrativa Marítima Josep Lluís Savall del 2020 i no va guanyar; posteriorment va decidir publicar-la pel seu compte

Per Lluís Rovira i Barenys

Núria Capella Roca amb el seu llibre, a la seu de Revista Cambrils
Núria Capella Roca amb el seu llibre, a la seu de Revista Cambrils | Lluís Rovira i Barenys

La cambrilenca Núria Capella Roca va publicar, aquest passat mes d'abril, la seva tercera obra. Es tracta de la novel·la "I tu què sabràs!", una obra que va presentar al premi de Narrativa Marítima Josep Lluís Savall de l'edició 2020 sense que guanyés i que posteriorment va decidir publicar pel seu compte. Segons ha explicat Núria Capella a revistacambrils.cat, "vaig descobrir que a través d'Amazon es podien editar llibres i com que tenia aquesta novel·la ja feta des de l'any passat, vaig decidir publicar-la". Núria Capella va fer la novel·la amb molta rapidesa, "la vaig escriure el mes d'agost de l'any passat i el mes de setembre la presentava al concurs". Aquesta és la seva tercera obre després que l'any 2019 publiqués la novel·la "A vegades és possible" i que l'any passat publiqués "Els deliris del balconing", un recull de trucades fictícies i delirants provocades pel confinament.

Una novel·la amb apunts de realitat marinera

"I tu què sabràs!" es tracta d'una novel·la amb apunts de realitat, una realitat cambrilenca i, sobretot, marinera. Segons explica Núria Capella, "el protagonista és un personatge de ficció que no està basat en ningú que conegui. Quan vaig tenir clar el que volia fer i la història que volia explicar molta gent m'anava suggerint idees per a complementar la novel·la. Així doncs, aquest llibre conté moltes referències locals, algunes de les quals les he recollit a casa meva i les altres les he anat recollint de la gent que m'ha anat explicant coses". El protagonista de la novel·la és el senyor Manel, un home que s'acaba de jubilar, que viu a Barcelona i que per diferents circumstàncies imprevistes ve a Cambrils a passar l'estiu al seu pis familiar de segona residència on no hi havia tornat des que era adolescent i hi estiuejava. Tal com explica Núria Capella, "el protagonista, al llarg del relat, va comentant com ha canviat Cambrils al llarg dels anys. A la novel·la hi ha barrejades dues èpoques, hi ha l'època de mon pare i la meva".

Cal dir que d'aquest llibre en va fer una primera edició que Núria Capella la va repartir entre la gent que sortia esmentada a la novel·la, "llavors va ser quan el Joan Pedrell em va trucar. Vam quedar i em va explicar un munt d'històries que em van servir per fer rectificacions i enllestir la segona edició". Capella explica que la novel·la fa una pinzellada del que era el barri mariner del Cambrils d'abans, "més que res com a testimoni i no tan com a nostàlgia. Així serveix perquè la gent s'assabenti de les coses històriques. He de dir, però, que a mi m'agrada el Cambrils actual, és molt maco".

Núria Capella ha fet una tirada de 75 exemplars d'aquesta novel·la però tal com ella ha apuntat, "en puc demanar més quan vulgui". La gent se la pot descarregar per Amazon i si vol comprar físicament el llibre ho pot fer a les llibreries Torrevisca, al Port; i Carlin, a la Vila a més del bar Harris, a l'Eixample.

Comenta aquest article