Cultura

Commemoració

El Museu d'Història se suma a l'Any Palau Ferré amb dues activitats sobre la relació del pintor amb el poeta Jaume Ferran

Per Redacció

Imatge de l'exposició commemorativa amb motiu de l'Any Palau Ferré
Imatge de l'exposició commemorativa amb motiu de l'Any Palau Ferré | Cedida

El Museu d’Història de Cambrils ha programat, per aquest mes juny, dues activitats en el marc de l’Any Palau Ferré, decretat per la Generalitat de Catalunya per homenatjar el centenari del naixement del pintor cubista. D’aquesta manera, Cambrils se suma a les poblacions i museus d’arreu de Catalunya que organitzen actes amb motiu d’aquesta commemoració.  

La primera activitat serà la inauguració de l’exposició "Estius d’art i literatura. Palau Ferré i Jaume Ferran" el dissabte 12 de juny a les 12 hores al Museu Molí de les Tres Eres. L’exhibició està emmarcada en la commemoració del centenari del naixement del pintor, escultor i ceramista Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000) i mostra el vincle intel·lectual que tenia l’artista amb el poeta Jaume Ferran (Cervera, 1928 –Smyrna, 2016), que estiuejava a Cambrils. L’acte comptarà amb l’assistència, entre d’altres, de l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; la regidora de Cultura, Cinta Ballesté, i el comissari de l’Any Palau Ferré, Francesco Marco-Palau, a més d’amics i familiars de les dues personalitats homenatjades. L’exposició estarà oberta del 12 de juny al 26 de setembre.    

En el marc d’aquestes activitats commemoratives, el dijous 17 de juny a les 19:30 hores, a la Sala d’Actes del Centre Cultural, es portarà a terme la conferència "De Syracuse a Cambrils. Les sobretaules del pintor Palau Ferré i el poeta Jaume Ferran", impartida pel comissari de l’Any Palau Ferré, l’historiador Francesc Marco-Palau. Aquest serà un acte organitzat pel Campus Extens de la URV a Cambrils i el Museu d’Història de Cambrils. Tindrà un aforament limitat, per tant, caldrà fer les inscripcions prèviament al museu@cambrils.cat o al telèfon 977794528.  

 

L’Apunt

L’exposició

"Estius d’art i literatura. Palau Ferré i Jaume Ferran" és una mostra de petit format que es podrà visitar de manera lliure a la sala d’exposicions temporals del primer pis del Molí de les Tres Eres de Cambrils. L’exhibició fa un repàs de l’amistat entre el pintor i el poeta d’ençà que es van conèixer el 1957 fins als seus darrers dies. Es destaquen col·laboracions culturals que van anar teixint al llarg de la seva trajectòria mitjançant articles de premsa, pròlegs, retrats o poemes així com les seves llargues converses estiuenques de quan Jaume Ferran i la seva família tornaven a Catalunya dels Estats Units per passar vacances universitàries a Cervera i Cambrils.  

A més de diverses litografies representatives del pintor cubista, fotografies històriques, documentació bibliogràfica i d’hemeroteca, es podrà llegir el poema que Jaume Ferran va dedicar a Palau Ferré l’agost del 1967, també es podrà veure el retrat que el pintor va fer de Carmen Rodríguez, esposa del poeta.  

Comenta aquest article