Informació general

Urbanisme

L'Ajuntament destinarà 150.000 euros en subvencions per a la rehabilitació de les naus del polígon Belianes

Aquests 150.000 euros es repartiran en dos exercicis: 50.000 euros per aquest 2021 i 100.000 euros per a l'exercici de 2022; cada nau podrà optar a un màxim de 4.825 euros

Per Berta Ruiz

Imatge del polígon Belianes
Imatge del polígon Belianes | Lluís Rovira i Barenys

El Ple de l'Ajuntament de Cambrils va aprovar, aquest passat dilluns, les bases i la convocatòria de les subvencions per a rehabilitar les naus del Polígon Belianes Est i adequar-les a la normativa sectorial vigent per poder obtenir la llicència d’activitat. L’objectiu dels ajuts és assolir el compliment dels requisits de protecció passiva de totes les naus, seguint el programa de regularització de les activitats existents aprovat el 2014. Les subvencions tenen una dotació pressupostària de 150.000 euros (50.000 per a l’exercici del 2021 i 100.000 per l’exercici 2022). Els costos aproximats de les obres objecte de les bases són d’una mitjana de 800 euros per adequar les lluernàries de les cobertes, 1.800 euros per protegir amb franges tallafocs les pares i façanes i de 2.225 euros la ignifugació o tractament de les estructures de ferro. Cada nau del polígon Belianes optaria a un màxim de 4.825 euros –un màxim del 50% de l’import total–.

Sobre aquest tema, el regidor d'Urbanisme –Enric Daza– va explicar que, "el polígon Belianes Est es troba construït gairebé al 100% del sòl disponible i la tipologia de les naus edificades és, en general, la mateixa: naus de superfície petita i adossades lateralment en molts casos i en d'altres per la part del darrere. La construcció de les primeres naus daten dels anys 70 i les darreres de l'any 2003. Les naus es van construir per grups i ocupen parcel·les amb molt diversa consideració; les edificacions segueixen models constructius diversos en funció de l'època: algunes compten amb estructura de formigó i altres amb estructura de ferro. Les façanes i cobertes també difereixen".

Enric Daza: "La normativa tècnica vigent exigeix que les edificacions comptin amb uns valors de resistència al foc i unes característiques que el confinin"

Tal com va seguir exposant el regidor, "el polígon Belianes Est és l'únic polígon desenvolupat al municipi i, per tant, és l'àmbit on s'ha de procurar que s'emplacin les activitats econòmiques no idònies d'estar al nucli urbà. Aquesta activitat econòmica es caracteritza per ser majoritàriament de serveis complementaris al sector de la construcció, sector de l'automòbil, sector de la restauració... en forma de petits i mitjans tallers i de dipòsits de materials i mercaderies. Tot i que el risc mediambiental d'aquestes activitats no és gran, la normativa tècnica vigent exigeix que les edificacions comptin amb uns valors de resistència al foc i unes característiques que el confinin. Aquests requisits són exigibles a qualsevol activitat que s'hi vulgui implantar i /o regularitzar".

Enric Daza: "Els canvis normatius en les disposicions de prevenció d'incendis van comportar la inadequació generalitzada de la majoria de naus"

Enric Daza va apuntar que, "els canvis normatius en les disposicions de prevenció d'incendis van comportar la inadequació generalitzada de la majoria de naus; moltes activitats van cessar durant els darrers anys de crisi econòmica fet que va agreujar el balanç de naus construïdes però totalment inhàbils per poder desenvolupar l'activitat industrial o altres usos admesos. Per tot plegar adoptem aquest acord de compromís pressupostari destinat a ajuts per un total de 150.000 euros que responen al 50% del cost del total de la rehabilitació de les naus per adaptar-les a les actuals normatives de protecció contra incendis". Aquest compromís pressupostari es dividirà en 50.000 euros per a l'exercici de 2021 i de 100.000 euros per a l'exercici de 2022. 

David Chatelain (PP): "Esperem que les bases que s'aprovaran properament no triguin en fer-se efectives"

En el torn de l'oposició, el portaveu del PP –David Chatelain– va recordar que l'1 de febrer de 2019, "el PP va presentar al·legacions al pressupost que demanava una línia de subvencions per als propietaris per tal que poguessin legalitzar les activitats i posar-les al dia. Tot i que la proposta va ser inclosa al pressupost mai va ser executada. El maig de 2019 vaig recordar que calia elaborar els estudis pertinents per resoldre la problemàtica del polígon, mentre que el 17 de desembre de 2019 vaig tornar a recordar el tema. Aquesta vegada sembla que per fi es concreta i esperem que les bases que s'aprovaran properament no triguin en fer-se efectives, tot i que els antecedents en l'atorgament d'ajuts i la poca celeritat no ens porten a tenir massa tranquil·litat".

Per la seva part, el portaveu del PSC –Josep M. Vallès– va mostrar la seva satisfacció perquè des del grup socialista ja s'havia recolzat la petició que va presentar el PP en el seu moment. No obstant això, Vallès va preguntar perquè calia fer un compromís plurianual. "Això és una vessant més política que tècnica? Algú ho pot explicar?". En resposta a això, el regidor d'Urbanisme –Enric Daza– va comentar que, "s'ha de comptar amb tot el pressupost per atendre de forma unitària i resoldre de forma simultània; no hem fet a petició tècnica".

El punt va ser aprovat amb els vots a favor de la regidora no adscrita Patricia de Miguel, el PP, Cs, el PSC i l'equip de govern, mentre que va rebre el vot contrari del regidor no adscrit Joan M. Artigau.

Comenta aquest article