Cultura

Comunicació

Revista Cambrils compleix 25 anys de presència a Internet

La primera pàgina web de la publicació es va posar en marxa l'estiu de 1996 i el gener de 2006, 10 anys més tard, es va reconvertir en el diari digital revistacambrils.cat

Per Lluís Rovira i Barenys

Capçalera de la primera edició electrònica de la Revista Cambrils, corresponent al juliol de 1996
Capçalera de la primera edició electrònica de la Revista Cambrils, corresponent al juliol de 1996 | Redacció

Revista Cambrils compleix enguany els 25 anys de presència a Internet. La posada en marxa de la pàgina web de la Revista Cambrils es va fer l'estiu de l'any 1996. Aquesta pàgina web es va iniciar amb l'edició del juliol d'aquell any i mostrava diferents articles de l'edició mensual impresa. S'hi incloïa el Tema del Mes, articles d'opinió, i una selecció de notícies de les diferents seccions de l'edició mensual a més d'un apartat amb reportatges històrics publicats anys abans a les pàgines de la Revista Cambrils. La connexió de Revista Cambrils a Internet es va fer a través del servidor Tinet, impulsat per la Fundació Universitària Ciutat de Tarragona, xarxa pionera en aquest terreny a tot Catalunya.

En una època en la que encara no hi havia ni wifi ni smartphones, les connexions a Internet es feien via mòdem extern i es feia la connexió a la xarxa dins el protocol TCP/IP. El moment tecnològic que es vivia l'any 1996 queda reflectit en un bocí de text de l'article que va sortir publicat a l'edició impresa dins la notícia en la que es feia referència a la presentació de Revista Cambrils a Internet: “L'inconvenient és que molt pocs dels nostres lectors i subscriptors compten amb un ordinador connectat a Internet, perquè tot i que el número de persones que compten amb aquest servei creix cada dia, encara el seu ús és minoritari dins la població”.

A banda, la novetat que suposava en aquells moments tot el que feia referència a Internet va fer que Revista Cambrils organitzés un acte públic de presentació a la ciutadania per donar-hi més rellevància. L'acte es va fer el 7 d'agost de 1996 i es va fer servir un equipament públic cambrilenc que es va omplir de gom a gom. Aquesta edició electrònica de la Revista Cambrils es va mantenir durant 10 anys fins que es va reconvertir en el diari digital. En aquests 10 anys, cada mes es van anar actualitzant els continguts de l'edició electrònica i també s'hi va fer un canvi de disseny respecte a l'edició que es va presentar el primer dia.

revistacambrils.cat, 15 anys de diari digital

L'1 de gener de 2006, ara ha fet 15 anys, la pàgina web de la Revista Cambrils es va convertir en el diari digital revistacambrils.cat, essent així el primer diari de Cambrils, en aquest cas amb suport virtual, al llarg de tota la seva història. El diari digital passava a oferir informació diària, amb continguts audiovisuals i amb la possibilitat que els lectors aportessin comentaris. La novetat de tot plegat va causar un gran impacte a la població. A banda, revistacambrils.cat es va convertir en un model comunicatiu de referència dins la premsa digital d'àmbit local i comarcal.

Al llarg d'aquests 15 anys l'audiència ha anat pujant de manera exponencial i aquest darrer any 2020 s'ha tancat amb xifres de rècord arribant-se a superar els 434.000 usuaris únics i als prop de dos milions de pàgines vistes.

D'altra banda, aquest any 2021 revistacambrils.cat ha incorporat un nou disseny a la capçalera per tal de commemorar aquests 15 anys de diari digital.

Edició del diari digital revistacambrils.cat corresponent al dia 24 d'abril de 2006

 

Comenta aquest article