Informació general

Xerrada

Advocats i encausats retraten la repressió sobre el moviment independentista en la xerrada d'ahir a l'Ateneu Juvenil

L'acte, que es va celebrar ahir a la tarda a l'Ateneu Juvenil, va aplegar quatre advocats i dos encausats cambrilencs que van explicar les diverses facetes de la repressió de l'estat espanyol cap el moviment independentista

Per Lluís Rovira i Barenys

Un moment de la xerrada d'ahir a la tarda a l'Ateneu Juvenil
Un moment de la xerrada d'ahir a la tarda a l'Ateneu Juvenil | Lluís Rovira i Barenys

La sala de concerts de l'Ateneu Juvenil va acollir la xerrada centrada en la repressió contra el moviment independentista i que van protagonitzar quatre advocats pertanyents a dos col·lectius diferents. Per una banda hi havia l’advocada cambrilenca Eloïsa López Bosch, i l’advocat Carles Ferrer Ferré membres d’Advocats voluntaris 1 d’Octubre de Reus i per una altra, les advocades de “Juristes per la República” Patrícia Sierra Llaberia, membre del Secretariat Nacional de l’ANC i secretària d’aquesta entitat i Jordina Sonet Romagosa, també membre del Secretariat Nacional d’ANC i Coordinadora de la Comissió de Gestió Jurídica i Seguretat d’aquesta entitat. L’acte estava organitzat pel Casal popular “El Polvorí” amb el suport del CDR Cambrils, l'ANC Cambrils i els Avis i Àvies per la Llibertat de Cambrils.

Eloïsa López Bosch: "Es jutja gent per fets inexistents"

Els quatre advocats i advocades que van participar a la xerrada d'ahir van explicar molts dels casos de repressió que han patit ciutadans de les nostres comarques arran dels diferents episodis de mobilitzacions posteriors a la sentència de l'1-O, dels talls a La Jonquera, dels dies posteriors al referèndum,... Molts d'aquests imputats han quedat absolts però, com van dir, la repressió encara no s'ha acabat i hi continuen havent molts casos oberts i pendents encara de resoldre's. Eloïsa López Bosch va explicar que el grup d'advocats voluntaris 1 d'Octubre de Reus es va formar per donar assistència als col·legis electorals l'1 d'Octubre centrats a les comarques del Baix Camp i del Priorat. El formen 70 advocats, 10 dels quals són cambrilencs, i va ser el primer col·lectiu d'advocats que de manera voluntària es va mobilitzar arran de l'1 d'Octubre a tot Catalunya, "l'1 d'Octubre vam establir un vincle que ens unirà per sempre", va dir Eloïsa López Bosch. Aquest col·lectiu ha seguit treballant en moltes causes, de manera desinteressada, i disposa d'un grup de Dret Administratiu per recórrer els expedients sancionadors administratius.

Per la seva part, Carles Ferrer va detallar alguns dels casos assumits pel col·lectiu d'advocats; la de la regidora de la CUP de Reus denunciada per tres regidors de Ciutadans, un ciutadà de Reus per una rèplica d'una pàgina web, el mecànic de reus que es va negar a reparar cotxes d'agents de la Policia Nacional i va ser denunciat per odi, la macrocausa contra l'alcalde de Reus i els bombers arran de la lectura d'un manifest el 3 d'Octubre a la plaça del Mercadal i per les concentracions d'aquell dia. L'advocat també es va referir a la defensa dels quatre ciutadans de Mont-roig del Camp acusats de delictes de lesions en la defensa del col·legi electoral d'aquella població, "de moment en tots els casos que hem portat s'ha acabat amb absolució i no hi ha hagut cap sentència condemnatòria", va dir l'advocat.

D'altra banda, les dues advocades de Juristes per la República, Patrícia Sierra i Jordina Sonet també van fer referència a persones acusades d'haver participat en el tall de la Jonquera així com de l'actuació de la Junta Electoral a les passades eleccions, que va restringir el dret de manifestació i lliure expressió. En el debat posterior, Eloïsa López Bosch va dir que, "es jutja gent per fets inexistents" i va explicar que el cas d'un dels quatre veïns de Mont-roig acusats per la Policia, la tarda en que van passar els fets no estava a Mont-roig; "no són causes normals", va afegir.

Després de les exposicions dels advocats es va obrir un torn de preguntes del públic present a l'acte, gairebé una cinquantena de persones. En aquest debat posterior es va posar en evidència que l'estat i la policia "ens poden represaliar però no ens poden controlar". Els advocats també van advertir que una altra forma de repressió són les sancions administratives i van recomanar que "s'ha de fer la denúncia sempre". Tot plegat, els advocats van dir ben clar que "no ens volen al carrer".

El testimoni de dos cambrilencs represaliats, l'Arnau i la Sara

En aquest acte també hi van intervenir dos dels cambrilencs represaliats. L'Arnau va explicar com va ser detingut per la Policia en el decurs de les manifestacions post sentència a Tarragona. Havia sortit a socórrer el noi de 17 anys que va ser atropellat per una furgoneta policial i en aquell lloc va ser detingut i colpejat per la policia que el va portar a la comissaria on va passar la nit. "No m'imaginava com em canviaria la vida d'un dia per l'altra". Arnau encara està pendent de judici i ara per ara desconeix quan serà.

D'altra banda, la Sara també va explicar com se li va notificar la seva imputació per haver participat en la vaga general del 21 de febrer de 2019, "hi ha un expedient de 82 pàgines i 66 pàgines parlen de mi. Moltes d'aquestes pàgines són d'entrevistes que m'han fet els mitjans de comunicació arran de la meva presentació com a cap de llista de la CUP a Cambrils a les darreres eleccions municipals. Tot el que fan és per desmobilitzar la gent", va afegir.

Comenta aquest article