Societat

Medi ambient

La importància dels insectes i de les papallones: en només 15 anys s'han perdut el 45% de les papallones

El jardí del Molí de les Tres Eres va acollir, ahir al matí, la conferència-taller titulada "Balcons verds: la biodiversitat a casa teva", a càrrec d’Antonio de la Torre López, tècnic en Medi Ambient de la URV

Per Berta Ruiz

Un moment del taller que es va impartir, ahir al matí, al jardí del Museu Molí de les Tres Eres
Un moment del taller que es va impartir, ahir al matí, al jardí del Museu Molí de les Tres Eres | Berta Ruiz

El jardí del Molí de les Tres Eres va acollir, ahir al matí, la conferència-taller titulada "Balcons verds: la biodiversitat a casa teva", a càrrec d’Antonio de la Torre López, tècnic en Medi Ambient de la URV. L'activitat, inclosa dins del Dia Internacional dels Museus, va ser organitzada pel Campus Extens de la URV i el Museu d'Història de Cambrils.

En la seva intervenció, Antonio de la Torre va comentar que, "no sé quants de vosaltres sortiu al camp a passejar habitualment, però us haureu adonat d'una cosa que és indiscutible: tant a la ciutat com al camp, fa uns anys estaríem envoltats d'abelles, borinots, papallones i de tot tipus d'insectes, però ara només hem de mirar al voltant i comprovar que, pràcticament no hi ha insectes al voltant. Cada cop hi ha menys insectes i si al camp n'hi ha molts menys a la ciutat pràcticament no n'hi ha. Sense insectes no anem enlloc, si no tenim insectes, els conreus que tenim al voltant no prosperaran, cada any aniran a pitjor i a menys collita. Hem d'actuar al camp, a la muntanya, a les zones de cultiu... i també hem d'actuar a les ciutats. A dins de les ciutats és habitual que els insectes no resultin còmodes, però de què viuen els ocells? També estarem d'acord que en els darrers anys, pràcticament no hi ha ocells a les ciutats. Pardals? Cada vegada són més rars. Si no hi ha insectes, no hi ha ocells; fins i tot els pardals quan estan criant mengen insectes perquè els seus pollets necessiten una font de proteïna potent com són els insectes".

Recuperar les papallones a les ciutats

Per aportar el nostre granet de sorra i evitar que els insectes i les papallones vagin desapareixent poc a poc, Antonio de la Torre va explicar que "si teniu un espai, per petit que sigui, ho hauríeu d'intentar. Ho necessitem tots. És una prova satisfactòria i molt interessant de fer. Fa 4 anys, a la URV vam fer el primer jardí li vam dir Taller de les Papallones al Campus Sescelades; és un jardí dissenyat i executat no per ser bonic sinó per criar papallones a dins. Per això volem intentar recuperar les papallones a les ciutats i, pel camí, recuperarem borinots, algunes abelles o alguns insectes que són molt interessants per a la gent que té flors com són els sírfits (una espècies de mosques que imiten les abelles). També atraurem les marietes que et garanteixen tenir un jardí molt sa".

Un metre quadrat amb sol al balcó o al jardí

De fet, cal destacar que dos terços de les espècies de papallones estan en declivi i estan desapareixent més ràpid a la ciutat que al camp. En només 15 anys hem perdut un 45% de les papallones i, només un jardí atreu més de 20 espècies de papallones. Per això, al taller d'ahir, Antonio de la Torre va donar algunes claus per fer-ho possible als balcons, als patis o als jardins de casa. Segons va explicar, només és necessari tenir un metre quadrat amb sol al balcó o al jardí. Allí es pot crear un espai per atraure papallones. Cal triar un espai assolellat (3 hores o més) i protegit. S'han de combinar plantes per tenir flors tota la temporada: amb flors que siguin riques en nèctar; regar-les bé i tallar les flors seques. A això, cal afegir-li plantes nutrícies per les erugues.

Comenta aquest article