Informació general

Pesca

La flota pesquera de l'arrossegament inicia el període de veda després d'un inici d'any «molt fluix» en captures de peix

Les onze barques de la flota pesquera de l'arrossegament del Port de Cambrils van iniciar, el passat 1 de maig, la veda; un període d'aturada que s'allargarà fins el 30 de juny

Per Berta Ruiz

Moll de pesca amb les barques amarrades, ahir al matí
Moll de pesca amb les barques amarrades, ahir al matí | Lluís Rovira i Barenys

Les onze barques de la flota pesquera de l'arrossegament del Port de Cambrils van iniciar, el passat 1 de maig, la veda. Es tracta de l'habitual període d'aturada biològica anual. Durant dos mesos, maig i juny, les barques cambrilenques aturaran la seva activitat. 
Durant aquest període de dos mesos d’'aturada biològica, a banda del que suposa deixar un temps per a la regeneració de les espècies del mar, els pescadors aprofiten aquest temps per al manteniment, reparació i la posada a punt de les seves barques.

Clàudia Masdeu, gerent de la Confraria de Pescadors: "Durant aquests mesos hi ha hagut molt poca quantitat de peix, sobretot pel mal temps"

Aquest període de veda arriba després d'un inici d'any 2021 molt fluix quant a captures de peix. Tal com ha comentat la gerent de la Confraria de Pescadors de Cambrils –Clàudia Masdeu– a revistacambrils.cat "aquest inici d'any, abans d'iniciar-se la veda, hi ha hagut molt poques captures. Durant aquests mesos hi ha hagut molt poca quantitat de peix, sobretot pel mal temps, tot això són coses que afecten a la quantitat de peix que es pot pescar. A més, aquest any, hi ha molt de brom; hi ha molta quantitat d'aquesta alga que s'enganxa a les xarxes de pesca i això també propicia que hi hagi poc peix. No obstant això, la part bona és que els pescadors diuen que 'any de brom, any de peix'. Esperem que a la represa de l'activitat, a partir de l'1 de juliol, les captures vagin millor". En el que portem d'any, les principals captures de les barques de l'arrossegament han estat de lluç, moll, sorell o cananes.

Actualment, la flota pesquera és d'onze embarcacions i s'espera que es mantingui a la tornada de l'activitat. En els darrers anys, la disminució de barques ha estat progressiva. L'any 2017, n'hi havia 13 o l'any 2015 es comptava amb 17 embarcacions. Més enrere, l'any 2006, el port cambrilenc tenia una flota de 29 barques d'arrossegament.

Gran setmana de captures per al sector de la llum

Per altra banda, el sector de la llum ha vist com aquesta setmana les captures han anat molt bé. La veda d'aquest sector es va fer des de mitjan de desembre a mitjan de febrer. Els dos primers mesos de represa de l'activitat, el nombre de les captures va anar "fatal", tal com ha apuntat Masdeu. Aquesta primera setmana de maig però, les captures s'han incrementat força amb la captura de molt peix blau com són les sardines i el seitons. "Aquesta setmana s'ha produït un canvi radical" ha clos la gerent de la Confraria de Pescadors.

Comenta aquest article