Societat

Cinema

Torna el Cicle de Cinema Solidari per «remoure consciències» i donar visibilitat a les violacions dels drets humans

La iniciativa, que tindrà tres sessions de projeccions, està organitzada per l'ACTE, el Banc del Temps i la col·laboració del departament de Cooperació i Solidaritat

Per Berta Ruiz

Roda de premsa de presentació del cicle, ahir al matí. D'esquerra a dreta: Salvador Matas, Camí Mendoza, Oliver Klein, Montserrat Mañé i Artur Folch
Roda de premsa de presentació del cicle, ahir al matí. D'esquerra a dreta: Salvador Matas, Camí Mendoza, Oliver Klein, Montserrat Mañé i Artur Folch | Berta Ruiz

Torna el Cicle de Cinema Solidari "La mar de solidaritat, la mar de cinema" –organitzat per l'Associació Cultural Cinematogràfica del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre (ACTE) i el Banc del Temps de Cambrils, amb la col·laboració del departament de Cooperació i Solidaritat de l'Ajuntament de Cambrils–. Les tres sessions –que inclouen dos documentals i tres curtmetratges– estan previstes per als dies 13, 20 i 27 de maig al Cinema Rambla de l’Art, amb l'objectiu de donar visibilitat a les violacions dels drets humans que es produeixen arreu del món. Ahir al matí, a les portes del cinema, tenia lloc la roda de premsa de presentació a càrrec de l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el regidor de Cooperació i Solidaritat, Oliver Klein; el representant de l’Associació Cultural Cinematogràfica del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre (ACTE), Salvador Matas, i la presidenta del Banc del Temps de Cambrils, Montserrat Mañé acompanyada d'Artur Folch. 

Un cicle de cinema solidari per "remoure consciències"

En la presentació, l'alcaldessa va agrair la iniciativa d'ambdues entitats que promouen aquest tipus d'activitats que serveixen "per remoure consciències i visualitzar situacions que existeixen i que cal posar-les en coneixement per donar una resposta solidària". Per la seva part, el regidor de Cooperació i Solidaritat –Oliver Klein– va comentar que "Cambrils sempre ha demostrat una solidaritat forta per part del seu associacionisme" i va afegir que "aquest tipus de projeccions recorden les situacions de desigualtat i vulneracions dels drets humans que es viuen al món com la guerra de Síria, les migracions...". Per part del Banc del Temps, Montse Mañé va explicar que, com cada any, part de la recaptació solidària de les projeccions es faran arribar a una ONG. Enguany, s'ha decidit que aquesta sigui Reus Refugi, una entitat que ajuda a persones migrants a buscar habitatge i una feina per tal d'assolir la seva integració. Finalment, Salvador Matas de l'ACTE va comentar que, "el cinema és una porta oberta al món i aquest cicle desperta moltes sinergies". En aquest punt, Matas va anar desgranant la programació i va animar a tothom a participar d'aquest cicle. Tal com va comentar, totes les projeccions aniran acompanyades d'un espai de debat o d'alguna presentació que acompanyi la temàtica de les filmacions. Tant Salvador Matas com els altres presents a la presentació van tenir un record especial per a la Júlia Garcia –recentment desapareguda– i que va ser una membre molt activa d'ambdues entitats.

Les projeccions  

El dia 13 de maig (19h) es projectarà la pel·lícula documental "For Sama". En forma de carta d’amor d’una mare a la filla, la pel·lícula explica la vida de Waad al-Kateab en els cinc anys que va durar la resistència a Alep: es casa, neix la filla en plena guerra de Síria, viu en un hospital subterrani, mentre a fora cauen les bombes. La càmera capta històries increïbles de pèrdues, alegries i supervivència i la directora viu en el dilema de fugir per protegir el futur de la filla i abandonar la lluita per la llibertat del país. La projecció comptarà amb la presentació de Nour Salameh, investigadora de la Càtedra UNESCO de Diàleg Intercultural al Mediterrani i activista pels Drets Humans. 

El dia 20 de maig (19h) es projectaran tres curtmetratges. El primer és “Maras”, del director Salvador Calvo, conegut per guanyar el Goya a millor direcció per Adú, basat en testimonis reals de víctimes de colles criminals. El segon curt es titula “El monstruo invisible”, és de Javier Fesser i Guillermo Fesser, i relata la vida d’Aminodin, un nen de vuit anys de Filipines. L’últim curtmetratge és “Lo efímero”, de Jorge Muriel, que explica la història de dos desconeguts que es troben en un vagó de metro. Quan s’acabi la projecció, hi haurà una actuació especial del grup cambrilenc a cappella LuLaLum, format per Lucía Alquezar, Laura Relea, Luisa Villarroya i Mom Mariné. 

Finalment, el dia 27 de maig (19h) clourà el cicle el plat fort de la programació d’enguany. A la pantalla gran es podrà veure el documental “El retorn: la vida després de l’ISIS” d’Alba Sotorra, que presentarà la mateixa directora. La presentació és una estrena amb la col·laboració del festival DocsBarcelona. El documental està coproduït per TV3 i el programa Sense ficció, i narra la història d’un grup de dones occidentals que van dedicar la seva joventut a ISIS, però que ara volen reconstruir les seves vides a casa. 

Comenta aquest article