Cultura

Història

Jaume Borràs, professor d'història: «Amb Isabell II, l'esquema d'omplir-se les butxaques d'una manera ràpida se sistematitza a Espanya»

Ahir al vespre, al Centre Cultural, el professor d'Història –Jaume Borràs– va oferir la conferència titulada "El regnat d’Isabel II, l’origen de la corrupció sistèmica a Espanya"

Per Berta Ruiz

Imatge de la conferència de Jaume Borràs, ahir al vespre, acompanyat del director del Museu d'Història, Gerard Martí
Imatge de la conferència de Jaume Borràs, ahir al vespre, acompanyat del director del Museu d'Història, Gerard Martí | Berta Ruiz

Ahir al vespre, al Centre Cultural, el professor d'Història –Jaume Borràs– va oferir la conferència titulada "El regnat d’Isabel II, l’origen de la corrupció sistèmica a Espanya", en el marc de les activitats del Campus Extens de la URV a Cambrils. L'acte va ser presentat pel director del Museu d'Història, Gerard Martí. Segons va explicar Borràs a revistacambrils.cat, "el règim borbònic és un règim que es caracteritza per impulsar un tipus de corrupció –no només puntual–, sinó emblemàtica que arriba a tots els estaments del sistema polític i que ha arribat fins els nostres dies. Moltes vegades es diu que amb la restauració borbònica de Cànovas i Sagasta és quan aquesta màquina de caciquisme i corruptela institucionalitzada tira endavant, però jo vull analitzar un antecedent que és amb el regnat d'Isabel II, on l'inici del capitalisme espanyol està claríssimament lligat a gent que, sota l'ombra del poder monàrquic, s'omple les butxaques i en canvi 'esquilmen' en el país; el país queda arruïnat i ells es fan d'or".

Jaume Borràs: "El problema polític d'Espanya és que són una colla de castes privilegiades que mani qui mani sempre són els que surten guanyant"

Jaume Borràs va comentar que, "els avantpassats d'Isabel II, evidentment, no destaquen per la cura del patrimoni públic d'Espanya, com són reis absolutistes hi ha una confusió entre el que és del rei i el que és de l'Estat i aquesta clara confusió acaba perjudicant a la ciutadania. El que passa és que amb Isabel II l'esquema d'omplir-se les butxaques d'una manera ràpida se sistematitza, perquè és l'inici de la industrialització a Espanya". A nivell històric, tal com va apuntar Borràs, "el regnat d'Isabel II és l'oportunitat de modernitzar Espanya però, en realitat, l'únic que es va modernitzar van ser les butxaques d'unes quantes famílies dirigents, però aquestes són les mateixes famílies que ja havien governat abans. El problema polític d'Espanya és que són una colla de castes privilegiades que mani qui mani sempre són els que surten guanyant i, evidentment, qui surt perdent és la majoria del país. És un problema sistèmic; s'hauria de trencar i trencar el sistema vol dir evidentment ni monarquia ni estat espanyol, és així de clar".

"Aquestes notícies del Rei emèrit han esclatat com una bomba"

Aquesta "corrupció sistèmica a Espanya", segons va afegir Borràs ha arribat fins els nostres dies. "Alfons XIII, per exemple –segons Valle-Inclán– va ser expulsat d'Espanya no per rei sinó per lladre. Ara, en l'actualitat, amb tot el que ens ha arribat de les notícies sobre el Rei emèrit –Joan Carles I– podem veure que l'ombra del poder ha permès fer grans negocis a les amistats, a gent ben relacionada, als contactes –no pels mèrits– sinó simplement per les coneixences. L'actualitat supera qualsevol conferència, perquè l'última vegada que jo vaig parlar de l'altra cara dels Borbons encara no se sabien aquestes notícies del Rei emèrit que han esclatat com una bomba. De fet, sí se sabien però els grans mitjans espanyols no amagaven".

Comenta aquest article