Informació general

Emergències

El SEM activa el vol nocturn a l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona

Des de l’heliport es realitzaran trasllats interhospitalaris de pacients crítics i l’helicòpter també comptarà amb la incorporació d’equips pediàtrics neonatòlegs

Per Redacció

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha començat a operar en vol nocturn a l’heliport de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona
El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha començat a operar en vol nocturn a l’heliport de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona | Cedida (Xavi Blanco)

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha començat a operar en vol nocturn a l’heliport de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona per donar cobertura a la població d’aquest territori que tingui com a referència aquest centre hospitalari i que aglutina unes 530.000 persones. Aquest nou servei s’activarà quan sigui necessari un trasllat interhospitalari en horari nocturn, entre l’Hospital Joan XXIII i algun dels centres de l’àrea metropolitana de Barcelona. Es preveu que com a mínim el 50% d’aquests trasllats, que actualment es fan per carretera en horari nocturn amb destí Barcelona, es facin mitjançant l’helicòpter medicalitzat del SEM. L’helicòpter medicalitzat del SEM en horari nocturn és una eina per garantir l’equitat en l’accés al sistema sanitari públic de tota la població de Catalunya, especialment la d’aquelles zones més allunyades dels hospitals que atenen els casos de major complexitat.

Per tal d’operar en vol de nit, l’Hospital Universitari Joan XXIII ha realitzat un seguit d’accions de millora, treballs d’abalisament i il·luminació que garanteixen l’aterratge i enlairament nocturn amb totes les mesures de seguretat.

L’inici d’aquest nova activitat, que en horari nocturn serà des de les 20.00h del vespre fins a les 08.00h del matí durant els 365 dies de l’any, permetrà el trasllat de pacients que, per la seva complexitat o per necessitats del servei, han de ser derivats a d’altres centres hospitalaris del territori i que també compten amb una helisuperfície en horari nocturn.

La seva posada en funcionament suposarà una major rapidesa en els casos de major urgència, al reduir el temps que implicaria un trasllat mitjançant una unitat terrestre i alliberant aquests recursos per poder cobrir altres necessitats.

Accés al vol pediàtric nocturn

L’arribada del vol nocturn al Joan XXIII també suposa la incorporació d’equips d’alta especialització mèdica. És el cas de l’helicòpter neonatològic-pediàtric medicalitzat, que des de el darrer any ha ampliat el seu període d’activitat i ha duplicat l’equip sanitari. Aquest recurs actua durant 16 hores diàries, des de les 7.00h del matí fins a les 23.00h de la nit, els 365 dies de l’any. L’increment de les hores de cobertura aèria suposa la incorporació d’un segon equip assistencial integrat per pediatres i infermers provinent de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell (Vallès Occidental), que se suma al que està operatiu actualment a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona (Barcelonès). 

Això permet, per exemple, que si un nounat prematur requereix ser traslladat de la Unitat de Neonatologia del Joan XXIII a una unitat de Barcelona, ara es podrà fer en la meitat de temps que costaria en una ambulància terrestre.

Càpsula d’aïllament per malalties altament contagioses

L’any passat va entrar en funcionament la primera càpsula d’aïllament per traslladar pacients crítics contagiats amb malalties altament infecciones com la Covid-19 en l’helicòpter medicalitzat. Catalunya és la primera comunitat autònoma de l’estat espanyol que ha desenvolupat un protocol per realitzar el trasllat segur d’aquests pacients en helicòpter.

La càpsula Isoark N36-7 evita la propagació del patogen durant el trasllat i redueix notablement la possibilitat d'infecció per part del personal sanitari, operatiu i aeronàutic implicat. Així mateix, suposa una millora assistencial considerable, ja que permet reduir el temps de trasllat interhospitalari d’aquest tipus de pacients, que fins ara només es podia fer mitjançant les unitats de suport vital avançat (SVA) terrestres del SEM.

El desplegament d’helisuperfícies 24h

L’Hospital Universitari Joan XXIII s’afegeix a altres helisuperfícies 24 hores ja disponibles com són les de l’Hospital Sant Joan de Déu, l’Hospital Bellvitge, l’Hospital de Sant Pau, l’Hospital Vall d’Hebron, l’Hospital Parc Taulí, l’Hospital de Reus, l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta, l’Hospital d’Igualada, el Parc de Bombers de Lleida, l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, l’Hospital de la Cerdanya i l’Heliport de Vielha.

Tanmateix, s’estan també realitzant serveis de vol nocturn des de l’heliport Nostra Senyora de Meritxell (Andorra) quan es sol·licita exclusivament per part del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), per traslladar pacients pediàtrics i neonatals, a centres sanitaris de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

 

D’aquí a finals d’any, està previst que entrin en funcionament les helisuperfícies de Tremp i la de l’aeroport de la Seu. Un cop operatives, augmentaran els serveis nocturns i les unitats de Suport Vital Avançat (SVA) territorials que podran estar més disponibles en els respectius territoris.

 

Comenta aquest article