Societat

Solidaritat

L'ONG cambrilenca El Camí de la Solidaritat organitza la International Women's Virtual Race en favor de la lluita contra el càncer

Per Redacció

Cartell de la cursa solidària virtual
Cartell de la cursa solidària virtual | Cedida

L’ONG cambrilenca El Camí de la Solidaritat organitza, amb col·laboració del Projecte Awasuka i de l’Associació Espanyola contra el càncer (AECC), la International Women’s Virtual Race, una cursa solidària i virtual que tindrà lloc de l’1 al 9 de maig i l’objectiu de la qual és reivindicar la lluita de la dona per la igualtat d’oportunitats, especialment en l’àmbit de la salut. En aquesta cursa virtual hi pot participar tothom, ja que El Camí de la Solidaritat considera que tots hem de formar part del canvi.

La International Women’s Virtual Race tindrà lloc a través d’una aplicació habilitada que permetrà que s’hi pugui participar des de qualsevol indret del món. Els acords als quals han arribat El Camí de la Solidaritat i el Projecte Awasuka amb diverses organitzacions es tradueixen en un abast per a la International Women’s Virtual Race de més de 135 ciutats de 35 països. Això és possible gràcies a la col·laboració de 180 Degrees Consulting, la consultoria d’estudiants més gran del món, així com d’Erasmus Student Network i de tres Col·legis Majors de Barcelona. Tanmateix, amb l’objectiu d’animar empreses i altres col·lectius a participar, es vol fomentar una competició sana entre entitats, de manera que hi haurà l’opció de mostrar, a banda del ranking personal, un ranking de col·lectius en què figuraran empreses, clubs esportius, universitats i altres entitats que hi participin.

Els fons recaptats amb la International Women’s Virtual Race es destinaran a l’AECC i al Projecte Awasuka, el projecte amb el qual col·labora l’ONG cambrilenca El Camí de la Solidaritat enguany, amb l’objectiu de construir 500 cuines sense fum a Bhimphedi -una àrea rural del Nepal- per, així, tenir un impacte significatiu en la millora de les condicions de vida de les dones nepaleses que són qui, lamentablement, més temps passen a la cuina. L’ús de cuines sense sistemes de ventilació adequats provoca la inhalació de fum i de substàncies tòxiques, cosa que es tradueix en la mort prematura d’unes 24.000 persones cada any i en malalties respiratòries i càncer per a més de 200.000 nepalesos. La instal·lació d’aquestes cuines sense fum permet millorat la salut de les dones, així com disposar de més temps per a invertir-lo en el treball o en l’estudi, de manera que poden incrementar la seva participació en activitats econòmiques i productives.

Com funcionarà la International Women’s Virtual Race

En conseqüència de les circumstàncies originades per la pandèmia de la COVID-19, la cursa es desenvoluparà de manera virtual a través de l’aplicació Rock The Sport, corrent 5 o 10km o bé caminant 2 o 5km. La quota d’inscripció és de 5,35 euros, i per a participar a la cursa solidària és necessari inscriure’s-hi fent click aquí, enllaç des del qual es pot descarregar també el dorsal de la cursa.

Després de rebre el correu electrònic de confirmació amb el número de localitzador i l’enllaç de l’app, és necessari descarregar-se l’aplicació Rock The Sport en un dispositiu mòbil i introduir el número de localitzador per tal de crear un compte. Els participants podran escollir entre córrer 5 o 10km o bé caminar 2 o 5km de distància de l’1 al 9 de maig, en qualsevol punt del món, fent servir l’aplicació.

Posteriorment, es mostraran els resultats a la web de Rock The Sport perquè cada participant pugui consultar la seva classificació a nivell internacional. Es farà una classificació dels temps de tots els participants i s’entregarà un petit obsequi als guanyadors.

Mariona Gastó, voluntària d’El Camí de la Solidaritat, convida totes les empreses a sponsoritzar la International Women’s Virtual Race. Com a agraïment a les donacions, es regalarà als sponsors un dorsal per cada 5 euros donats, promovent, així, que les empreses puguin dur a terme un esdeveniment diferent per als seus treballadors, tot promovent la salut, la prevenció del càncer i el bon ambient entre ells.

Sobre El Camí de la Solidaritat

El Camí de la Solidaritat va néixer l’any 2013 de la mà de Roger Solà, un cambrilenc de només disset anys que va optar per involucrar-se en causes locals; per exemple, a favor dels nens i nenes amb risc d’exclusió a Cambrils o a favor de la visibilitat d’associacions de malalties minoritàries. L’any passat, El Camí de la Solidaritat va adquirir formalment la condició d’ONG i va decidir fer un salt internacional tot aprofitant el vincle de Roger Solà amb la Universitat Politècnica de Catalunya i l’escola superior HEC París.

Avui dia, El Camí ja no és només el Roger: està formada per desenes de voluntaris de totes les parts del món, organitzats de manera horitzontal i sense jerarquies. Abunden els joves estudiants de diverses branques, com ara el màrqueting, els negocis, l’arquitectura o la comunicació, i tots amb un denominador comú: la filantropia i les ganes de sumar el seu granet de sorra per aconseguir un món millor, sense esperar res a canvi. El Camí té l’objectiu de contribuir a una societat més justa, sostenible i igualitària mitjançant un procediment de de construcció, aprenentatge i consciència que formem part d’una societat colonitzadora, capitalista i patriarcal.

Sobre el Projecte Awasuka

Es tracta d’un programa catalano-nepalès que es desenvolupa a través de diferents organitzacions catalanes (Base-A, el CCD de la UPC, Petit Món i el Rotary Club Kantipur del Nepal). L’objectiu d’Awasuka -que vol dir “millorar l’habitatge”- està dirigit per l’arquitecta i cantant Mònica Sans Duran, amb 10 anys d’experiència en cooperació al Nepal. Un dels eixos principals d’Awasuka és la construcció de cuines sense fum a les llars de l’àrea rural de Bhimphedi, al Nepal. Gràcies a elles, es contribueix a millorar la salut de dones i nens -que són qui, lamentablement, passen més temps dins les cuines-: inhalen tots els gasos i substàncies tòxiques provinents de la combustió de llenya. L’OMS xifra que 226.000 persones de tot el país pateixen malalties respiratòries i càncer; a més, inhalar aquests fums tòxics provoca la mort prematura d’unes 24.000 persones. Les cuines sense fum no només contribueixen a reduir les malalties i les morts, sinó que impliquen també una millora des de diverses perspectives; per exemple, millora l’estil de vida de les famílies, ja que han de dedicar menys temps a la cuina i poden dedicar-ne més a la feina o a l’estudi, augmentant la seva participació en activitats econòmico-productives.

L’Apunt

Sobre l’AECC: 68 anys d’experiència en la lluita contra el càncer

L’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) és l’entitat de referència en la lluita contra el càncer des de fa 68 anys. Dedica els seus esforços a mostrar la realitat del càncer a Espanya, detectar àrees de millora i posar en marxa un procés de transformació social que permeti corregir-les per obtenir un abordatge del càncer integral i multidisciplinar. En el seu ADN, hi ha l’estar a prop de les persones, per la qual cosa la seva feina també s’orienta a ajudar-les a prevenir el càncer; a estar amb elles i amb les seves famílies durant tot el procés de la malaltia si se’ls diagnostica; i a millorar el seu futur amb l’impuls a la investigació oncològica. En aquest sentit, a través de la seva Fundació Científica, l’AECC aglutina la demanda social d’investigació contra el càncer, finançant per concurs públic programes d’investigació científica oncològica de qualitat. Avui en dia, és l’entitat social i privada que més fons destina a investigar el càncer: 79 milions d’euros en 400 projectes, en els quals participen més de 1.000 investigadors.

L’Associació integra pacients, familiars, persones voluntàries i professionals que treballen units per prevenir, sensibilitzar, acompanyar persones afectades i finançar projectes d’investigació oncològica que permetran un millor diagnòstic i tractament del càncer. Estructurada en 52 Seus Provincials, i present en més de 2.000 localitats espanyoles, compta amb gairebé 30.000 persones voluntàries, més de 500.000 socis i 1.007 professionals. Durant el 2019, l’Associació Espanyola Contra el Càncer ha atès 318.264 persones afectades per la malaltia.

Comenta aquest article