Cultura

Literatura

Judith Espin: «En aquest llibre podem trobar una nena, la Lucía, que busca l'essència de la seva ànima a través de les petjades dels seus ancestres»

Per Berta Ruiz

Judith Espin amb un exemplar del seu llibre "Lucía y el árbol de los vínculos"
Judith Espin amb un exemplar del seu llibre "Lucía y el árbol de los vínculos" | Berta Ruiz

Seguint amb la programació de Dies de Llibres a Cambrils –organitzat pel Departament de Cultura de l'Ajuntament–, ahir al vespre al Centre Cultural, es va presentar el llibre "Lucía y el árbol de los vínculos" de Judith Espin –de Drudis Virgili Editors–.  L'acte de presentació va anar a càrrec de l'escriptor tarragoní Jaume Palau Banús acompanyant l'escriptora. Tal com va explicar l'autora –Judith Espin– a revistacambrils.cat, "en aquest llibre podem trobar una nena –la Lucía– que va a buscar l'essència de la seva ànima a través de les petjades dels seus ancestres. Aquest llibre comença amb els seus avis i a través de tot el relat, ella va superant unes proves fins arribar a trobar l'arbre dels seus vincles".

"Crec que tots els llibres ens porten a grans aprenentatges"

Per endinsar-se en aquesta història, Judith Espin es va basar, segons va comentar, "en tot un aprenentatge que vaig fer, en el seu moment, a través de la pedagogia sistèmica basada en les constel·lacions familiars de Bert Hellinger. Tots els aprenentatges que vaig anar vivint a través de veure, no només el meu procés, sinó el procés dels meus companys". Sobre l'aprenentatge o les lliçons que se'n poden desprendre d'aquest llibre, Espin va comentar que, "crec que tots els llibres ens porten a grans aprenentatges; la pretensió o el suggeriment d'aquest llibre és simplement que totes aquelles persones que el llegeixin tinguin la seva pròpia collita de tot plegat. Crec que les paraules ni tant sols ens pertanyen als escriptors i dic escriptors amb lletra petita, perquè jo tot just començo. Sí que puc dir que l'amor a l'escriptura, l'amor a la paraula i l'amor a la sonoritat ve vinguda tant del meu pare com de la meva mare. En tot aquest relat, sobretot, els que m'inspiren són ells, els meus germans, els meus avis... És el llegat familiar de totes les dones i de tots els homes que han fet possible que jo estigui aquí".

Debut com a escriptora

Judith Espin debuta com a escriptora amb aquest llibre; una primera obra que ha tingut molt bona acollida ja que va per la quarta edició. "En la primera publicació vam sortir 'petits' perquè crec que tots naixem petits i he tingut la gran sort que aquest llibre ha anat creixent en experiències. A més he tingut la sort de tenir l'acompanyament de Pep Escoda en la imatge; la il·lustració de Júlia Rubio; la correcció de Jaume Palau i la contraportada de Francesc Valls Calçada; això ho vull remarcar perquè aquest llibre no l'he fet sola, és un treball en equip i una aposta d'altres sobre mi. Això també s'ha d'agrair".

Comenta aquest article