Informació general

Covid-19

El Procicat manté el confinament comarcal de cara a aquest cap de setmana

En els darrers dies s'havia parlat de la possibilitat d'obrir el confinament per vegueries o regions sanitàries, però finalment s'ha decidit optar per mantenir la situació actual i se seguirà estudiant en els propers dies

Per Redacció

Ambient al port, aquest passat diumenge en el que ja hi havia confinament comarcal
Ambient al port, aquest passat diumenge en el que ja hi havia confinament comarcal | Lluís Rovira i Barenys

La Generalitat ha decidit, de moment, mantenir el confinament comarcal al menys de cara a aquest cap de setmana. En els darrers dies s'havia parlat de la possibilitat d'obrir el confinament per vegueries o regions sanitàries, però finalment s'ha decidit optar per mantenir la situació actual i se seguirà estudiant en els propers dies. Diverses veus havien reclamat ampliar el confinament, entre ells diversos alcaldes de l'Ebre, del Pirineu o la pròpia alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. També alguns consellers de JxCat s'hi havien posicionat en aquest sentit, com ara la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, o el d'Interior, Miquel Sàmper. Però ha estat el mateix conseller d'Interior qui, aquest matí, ha avançat que el confinament comarcal s'allargava una setmana més al mateix temps que s'estan estudiant confinament territorials diferents, a la carta, però que encara s'estan analitzant les dades. Els epidemiòlegs esperen que la velocitat de propagació del virus comenci a baixar a partir del cap de setmana, un cop s'ha constatat que la Setmana Santa no ha portat una acceleració de contagis de coronavirus a Catalunya, segons un estudi del grup de recerca BIOCOMSC, de la UPC. De tota manera, encara es detectenuns 1.700 contagis diaris i a les UCI hi ha més de mig miler de pacients crítics amb covid.

Prop de 1.700 persones ingressades per coronavirus als hospitals catalans

La xifra de pacients hospitalitzats per covid-19 i d'ingressats a les Unitats de Cures Intensives s'ha estancat.  Les xifres indiquen que l'augment de la mobilitat per Setmana Santa no s'ha traduït en un augment sensible de contagis. Segons les dades publicades aquest dijous pel Departament de Salut, als hospitals catalans hi ha 1.697 persones ingressades per coronavirus, una xifra que aquests tres últims diesfins tornar a quedar per sota dels 1.700 pacients Covid. Pel que fa les UCI, des de diumenge continuen, amb oscil·lacions, per sobre dels 500 malalts de Covid crítics. Ara són 514, tres més que els que hi havia vint-i-quatre hores abans.

Indicadors epidemiològics

D'altra banda, la velocitat de propagaciósegueix creixent i se situa en una Rt d'1,35, i el risc de rebrot, també creix respecte al dia anterior i ja és de 346 punts. Tots dos indicadors estan a l'alça des de diumenge. En canvi, la incidència acumuladaper cada 100.000 habitants a 14 dies es manté estable i se situa en 256 casos. I també continua millorant una dada igualment significativa, la positivitat, el percentatge de positius detectats en proves PCR i tests d'antígens, que és del 7,11%, onze centèsimes menys que el dia anterior, però encara molt per sobre del 5% que l'OMS considera el llindar del control efectiu dels contagis.

Des de l'inici de la pandèmia, a finals de febrer de 2020, a Catalunya hi ha hagut 622.949 casos confirmats de Covid-19 i 21.609 defuncions.

Comenta aquest article