Informació general

Protecció civil

S'entrega la Medalla al Mèrit de la Protecció Civil a la Unitat Subaquàtica de la Guàrdia Civil que va participar en l'operatiu de l'avioneta sinistrada al mar

Per Redacció

Un moment de l'acte de lliurament de les medalles al mèrit de la protecció civil
Un moment de l'acte de lliurament de les medalles al mèrit de la protecció civil | Cedida

Ahir va tenir lloc l'acte de lliurament de les Medalles al Mèrit de la Protecció Civil, que distingeixen persones o organitzacions que han destacat per actuacions excepcionals en situacions de emergència. L'acte, que va ser presidit per la delegada del Govern de l'Estat a Catalunya –Teresa Cunillera– va comptar amb la participació dels quatre subdelegats de Govern, d'altres personalitats i càrrecs dels cossos de seguretat, de Protecció Civil, de rescat i emergències.

Es van concedir dues distincions al Mèrit de la Protecció Civil a Catalunya. En primer lloc, a la Unitat Subaquàtica de la Guàrdia Civil, pel complex rescat del cos del tripulant de l'avioneta sinistrada davant el Delta de l'Ebre –el passat mes de novembre–, que era veí de Cambrils i agent de Mossos d'Esquadra. Des que es va tenir coneixement de la desaparició de l'aeronau, es va crear un dispositiu de recerca multidisciplinari compost per una aeronau del ServicioAéreo de Rescat (SAR) de l'Exèrcit de l'Aire, un helicòpter de Salvament Marítim i una patrullera del Servei Marítim Provincial de la Guàrdia Civil, unint-se també dos bucs de l'Armada Espanyola amb base a Cartagena. Aquests vaixells, amb sonar d'alta resolució, van descobrir les restes del bimotor. Es va emprar un vehicle submarí tripulat per control remot per aproximar-se a la avioneta i després de la captació d'imatges, es va poder comprovar l'existència d'una persona al seu interior, establint un dispositiu per la recuperació del seu cos. Va ser llavors quan submarinistes del Grup Central d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil es van desplaçar fins a la localitat de Sant Carles de Ràpita, on van establir el seu campament base per realitzar les diferents tasques de recuperació del cos. Les tasques van resultar molt complexes per la gran profunditat i el fort vent que bufava a la zona, sol·licitant-se la col·laboració de Salvament Marítim, que va mobilitzar el vaixell Clara Campoamor. Es va aconseguir reflotar l'aeronau i rescatar el cos.

En segon lloc, la segona Medall al Mèrit es va concedir al Cos Nacional de Policia per la reanimació d'un ciutadà britànic que va patir una parada cardiorespiratòria a l'aeroport de Girona.

Comenta aquest article