Informació general

Oci nocturn

Més de 300 persones es manifesten per reclamar l'obertura dels establiments de l'oci nocturn i dels restaurants a Salou

La FECASARM presenta a Salut un pla pilot per reobrir els locals amb un "triple control" per evitar contagis

Per ACN

Imatge dels manifestants amb cartells reivindicatius en la protesta organitzada per ARONS i la FECASARM a Salou per reclamar l'obertura dels establiments, ahir a Salou
Imatge dels manifestants amb cartells reivindicatius en la protesta organitzada per ARONS i la FECASARM a Salou per reclamar l'obertura dels establiments, ahir a Salou | ACN (Mar Rovira)
Més de 300 persones es van manifestar, ahir a Salou, per reclamar l'obertura de la restauració en horari nocturn i dels establiments de l'oci nocturn, que fa tretze mesos que estan tancats. Els manifestants es van concentrar a la plaça Bonet, davant del club Nàutic, i van tallar momentàniament la carretera Barcelona. El secretari general de FECASARM, Joaquim Boadas, va denunciar que les restriccions són "desproporcionades" i "ineficaces" i va exigir al Govern que implementi el pla pilot que van presentar ahir dijous. "Oferim una solució, amb un triple control de seguretat, un test previ, codi QR i desinfecció d'aire i superfície en temps real, que això dona moltes més garanties que les festes il·legals", va assegurar.
 
En la protesta, els concentrats van lluir cartells reivindicatius amb lemes, com ara 'Passo gana, jo visc de l'hostaleria', 'Ajuts reals ja' o ' Els meus pares estan tristos', entre d'altres, i van fer sonar ben fort botzines, tambors, olles i paelles. A més, diversos representants dels sectors afectats – restauració, comerç, hostaleria i oci nocturn- van intervenir per reclamar que arribin més ajuts i perquè els exonerin de pagar impostos i despeses per poder afrontar la difícil situació econòmica derivada del tancament.

El president d'ARONS segueix en vaga de fam

Entre els manifestants hi havia el president de l'Associació de Restauració i Oci Nocturn de Salou (ARONS), Eduardo Abenójar, que fa quatre dies es va declarar en vegada de fam per denunciar la precària situació que viuen. L'empresari diu que es troba fluix i té marejos i va lamentar que cap autoritat s'hagi posat en contacte amb ell per explicar-li els motius de la vaga de fam. "Les ajudes han estat almoines, no arribem a pagar els mínims ni els lloguers; quan tens ingressos zero hauries de tenir zero despeses, ens estan cobrant tot injustament i nosaltres estem en la pobresa", va denunciar Abenójar.

Per això, va exigir que els deixin reobrir i ha assegurat que els seus negocis poden esdevenir un "tallafoc" per evitar la propagació del coronavirus. També present a la protesta, l'Esther Hierro, responsable d'una sala de ball i d'un bar-restaurant a Salou, va lamentar que es mantingui el tancament dels seus negocis i ha considerat que es troben en una situació límit i insostenible. "Ja no podem més, no tenim cap certesa si podrem reobrir aquest estiu, l'any passat només vam estar oberts tres setmanes", va assenyalar.

FERCASARM demana que s'autoritzi la prova pilot presentada a Salut

La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM) va presentar ahir al departament de Salut un pla pilot que ha de permetre la reobertura del sector de l'oci nocturn i la restauració en la franja nocturna. El secretari general de l'entitat, Joaquim Boadas, va explicar que es tracta d'un triple sistema de seguretat que consisteix en un test previ, els resultats dels quals es donarien a través d'una aplicació amb un codi QR i, també la instal·lació d'aparells de desinfecció d'aire i superfícies per ionització de peròxid d'hidrogen per fotocatàlisi.

A l'espera de l'aprovació de Salut, la prova pilot es faria a partir del 21 de maig en vuit o deu locals de Barcelona i inclouria uns 2.000 i 3.000 participants. El representant de la patronal va assegurar que el triple control que ofereix aquest sistema té una fiabilitat del 99,9% que contrasta amb la inexistència de mesures de seguretat de les festes il·legals. "Aquestes són les causants dels contagis dels quals nosaltres en paguem les conseqüències perquè les restriccions sobre el sector legal es mantenen o fins i tot s'accentuen, és incoherent", va criticar.

Boadas confia que el sector pugui reobrir amb una "certa normalitat" a partir del 15 de juny gràcies a la implantació d'aquesta prova pilot. "No volem que es funcioni fins a les dotze de la nit i amb un 30% de l'aforament, això no seria la solució sinó la ruïna definitiva, si aquesta temporada no la salvem moltes empreses i milers de famílies s'arruïnaran", va dir. A la vegada, va demanar a les administracions que canviïn la percepció negativa que es té de l'oci nocturn i vegin el sector com un "aliat" per combatre la corba de contagis: "Volem que no es vegi com un tema d'inseguretat que es treballi fins a les sis de la matinada sinó el contrari; el perillós és que la gent estigui fins a la matinada fent festes il·legals on no hi ha cap mena de mesura de seguretat, ni control d'aforament i on la gent està bevent de la mateixa botella i sense mascareta", va cloure Boadas.

Comenta aquest article