Informació general

Política

Podem Cambrils: «Aquest 14 d'abril, més que mai, advoquem per una III República Espanyola»

Per Berta Ruiz

Membres de Podem Cambrils, ahir a la tarda al passeig de les Palmeres, en l'acte de commemoració del 90 aniversari de la proclamació de la II República
Membres de Podem Cambrils, ahir a la tarda al passeig de les Palmeres, en l'acte de commemoració del 90 aniversari de la proclamació de la II República | Berta Ruiz

Ahir, 14 d'abril, es va commemorar el 90 aniversari de la proclamació de la II República de 1931. Des de la formació local Podem Cambrils van voler recordar aquesta efemèride i ho van fer amb la lectura d'un manifest al passeig de les Palmeres –davant de les lletres de Cambrils–. Els membres congregats portaven la bandera republicana i la bandera lila del seu partit.

En el manifest que van llegir van manifestar que: "des de Podem Cambrils volem recordar aquest 14 d'abril reivindicant el nostre sentir republicà, laic, igualitari, feminista i democràtic. És necessari posar fi a les institucions arcaiques de l'Edat Mitjana i crear un estat veritablement modern, en el què totes i tots tinguem cabuda, en el què tots i totes gaudim dels mateixos drets i llibertats; on la llei sigui igual per a cadascú de nosaltres.

Avui recordem que el 14 d'abril de 1931 es proclamava la II República Espanyola, un període breu però intens que va substituir el sistema de la Restauració i la debilitada monarquia d'Alfons XIII. La II República va donar pas a una Espanya laica i progressista, una república dels treballadors. Aquest sistema va assentar les bases d'un estat modern i va reconèixer la llibertat ideològica i de pensament. La República donava més importància als mestres que als militars, als intel·lectuals que als mossens, a les classes desfavorides que a les privilegiades. Per això la van destruir. Per això avui destrueixen la seva memòria.

La Constitució de 1931 va dedicar gairebé un terç del seu articular a recollir i protegir els drets i les llibertats individuals i socials ampliant, per exemple, el dret del sufragi actiu i passiu als ciutadans. El dret a vot de la dona –un dels majors triomfs de la II República Espanyola– va ser aprovat l'1 d'octubre de 1931 i per fi, el 19 de novembre de 1933, les dones van acudir a votar per primera vegada a Espanya. La Constitució va establir tota una sèrie de reformes militars, religioses, agràries, educatives i socials orientades a la democratització i modernització del país.

La separació de poders –legislatiu, executiu i judicial– també se la devem als republicans, així com l'escissió total entre l'Església i un Estat. Segons l'article 3 de la Constitució de 1931 "l'Estat espanyol no té una religió oficial", convertint-se en un estat laic. Aquest 14 d'abril, més que mai, advoquem per una III República Espanyola".