Informació general

Infraestructures

Joan M. Artigau, regidor no adscrit: «Aquest govern ha de tallar de soca-rel aquest referèndum entre defensors de l'enderroc i defensors de la conservació de l'antiga estació»

El regidor no adscrit va fer una àmplia exposició del tema i es va mostrar com a ferm partidari que l'edifici s'enderroqui; el PP i el PSC també es van sumar a la postura favorable a l'enderroc

Per Berta Ruiz

Antiga estació de tren
Antiga estació de tren | Lluís Rovira i Barenys

El debat sobre l'enderroc o la conservació de l'edifici de l'antiga estació de tren està al carrer. Al carrer i també al plenari municipal. De fet, a la sessió telemàtica del passat 29 de març, el regidor no adscrit –Joan M. Artigau– va fer una àmplia exposició sobre el tema i es va mostrar com a ferm partidari que l'edifici s'enderroqui. A més va demanar a l'equip de govern que exposi de forma clara quina és la seva postura al respecte.

El regidor no adscrit va començar la seva intervenció dient que, "em sobta que hi hagi un debat al carrer sobre l'enderroc o la conservació de l'antiga estació de tren quan tothom sap o hauria de saber que el POUM de Cambrils contempla el seu enderroc, des de la seva aprovació l'any 2006. Aquest permet una reordenació del territori fent possible la continuïtat de l'avinguda de Josep Vidal i Barraquer amb l'avinguda de l'Horta de Santa Maria. La disconformitat o al·legacions al respecte s'haurien d'haver presentat quan el projecte del POUM estava en exposició pública i, tothom –institucions, empresaris, associacions, particulars o gent en general– podien fer les al·legacions o, si més no, pronunciar-se sobre el tema. Aleshores els tramitadors del projecte hagueren recollit i podrien haver tingut en compte tots els dubtes, observacions i demandes i haguessin resolt a favor o en contra. Era en aquell moment i no ara quan s'hagués pogut defensar l'enderroc o el manteniment de l'estació".

Joan M. Artigau: "Sembla ser que aquest debat en forma de referèndum està ben vist per l'equip de govern, si més no, es mostra permissiu"

Sobre la recollida de signatures impulsada per l'Associació de veïns del barri de l'Estació –tant a favor com en contra–, tot i que l'entitat veïnal es mostra partidària de la conservació; Artigau va criticar que, "sembla ser que aquest debat en forma de referèndum està ben vist per l'equip de govern, si més no, es mostra permissiu, quan hauria de ser el mateix govern qui hauria de posar fi a aquesta iniciativa a menys que sigui el mateix govern l'interessat en fer sortir aquest tema al carrer. Aquest govern ha de tallar de soca-rel aquest debat-referèndum que actualment té crispada la relació al barri entre defensors de l'enderroc i defensors de la conservació". 

Joan M. Artigau: "Aquest govern ha de mostrar-se i posicionar-se en favor de l'enderroc, eliminar dubtes i respectar les directrius, el que està escrit i marcat al POUM"

Segons va afirmar de forma contundent Artigau, "aquest govern ha de mostrar-se i posicionar-se en favor de l'enderroc, eliminar dubtes i respectar les directrius, el que està escrit i marcat al POUM ja que el futur de Cambrils passa per aquesta estació i el tren no s'atura. Són molts els beneficis que comportarà per a Cambrils, per a la seva ciutadania i per a tot el territori en general. Beneficis que no cal anomenar ara, són tants i tant diversos que m'estendria massa en la meva intervenció. Sembla ser que algun membre de l'equip de govern, si més no, algun amic proper, ja fa temps que va remenant la cua per alguns departaments per tal d'assolir que aquest edifici de l'estació obtingui la qualificació de BCIL (Bé Cultural d'Interès Local), és a dir, un edifici protegit que el preservi d'un possible enderroc. Com això no ha pogut ser possible, mitjançant l'associació de veïns del barri de l'estació, han fet sortir aquest delicat tema al carrer per tal de sensibilitzar, encaminar i crear adeptes en una part del veïnat perquè es manifestin a favor de la conservació de l'edifici. Aquest govern no tant sols no ha posat fre sinó que ha ajudat a empènyer la roda perquè pel que jo sé, no hi ha cap roda que rodi sola si ningú no l'empeny".

El regidor no adscrit –Joan M. Artigau– va demanar: "senyors del govern facin vostès complir el POUM i donin solucions a altres problemes que els veïns volen associar a l'estació. Si més no, són problemes diferents i que s'han de tractar des d'una altra vessant. Si vostès no es manifesten clara i rotundament a favor del POUM, senyors tenim un greu problema. Amb quina moral podrà defensar el POUM el regidor d'urbanisme davant de tercers quan és el propi ajuntament que se'l salta quan li interessa?".

Joan M. Artigau: "L'associació no és ningú per començar una creuada en defensa de la conservació de l'estació"

Adreçant-se directament a l'alcaldessa –Camí Mendoza–, Artigau va dir: "senyora alcaldessa, l'estació no és propietat de l'associació de veïns del barri de l'estació. L'estació afecta a tots i cadascun dels cambrilencs; l'associació no és ningú per a prendre decisions unilateralment. L'associació no és ningú per començar una creuada en defensa de la conservació de l'estació. L'associació sí està legitimada a demanar solucions als problemes socials i seriosos que pateix el barri, però no ha de dir quines són aquestes solucions. Correspon a l'Ajuntament determinar i decidir què s'ha de fer, com i quan s'ha de fer. Som molts els que hem conviscut durant molts anys amb l'estació del tren: l'hem viscut, l'hem gaudit, l'hem patit i l'hem sofert i també n'hem sortit beneficiats. Mentre d'altres s'havien de desplaçar des d'altres indrets del municipi, nosaltres la teníem a tocar, però també és cert que els que no podíem dormir per la nit per culpa del soroll del tren érem nosaltres".

Joan M. Artigau: "Senyors, no es poden posar pals a les rodes de l'evolució, en aquest cas ordenada i sostenible"

Joan M. Artigau va seguir explicant que "ja es va enderrocar el pont de l'antiga N-340 per donar-li una nova vida al barri i al municipi en general. Senyors, no es poden posar pals a les rodes de l'evolució, en aquest cas ordenada i sostenible. Tenim un molt bon POUM i hem d'intentar respectar-lo al màxim. Senyora alcaldessa, això és un prec que li demano que l'entomi amb tota la seriositat pel futur més pròxim i més pròsper per al municipi. Demanant que es posicioni públicament tant vostè –senyora alcaldessa–, com el màxim responsable, el senyor regidor d'Urbanisme, i cadascun dels portaveus que conformen l'equip de govern vers aquest tema i quin és el seu posicionament davant de la defensa del POUM".

Després de l'extensa exposició de Joan M. Artigau, d'altres regidors de l'oposició com David Chatelain del PP i Ana López del PSC també van mostrar la seva postura vers l'edifici de l'antiga estació de tren.

David Chatelain (PP): "L'edifici de l'antiga estació és una estructura obsoleta, no té cap interès arquitectònic i el millor que podem fer és facilitar la permeabilització de la ciutat"

Per un costat, el portaveu popular va comentar que, "coincideixo amb el postulat del senyor Artigau. L'edifici de l'antiga estació és una estructura obsoleta, no té cap interès arquitectònic i el millor que podem fer és facilitar la permeabilització de la ciutat". Sobre aquest mateix àmbit, Chatelain també va recordar que s'està generant un problema "pel desús de les vies, la degradació de l'entorn de l'estació i de tot el traçat ferroviari. Està en franca decadència, està abandonat i pot generar perills per a la població. Demano que s'actuï sobre aquesta qüestió; entenem la responsabilitat que té Adif, però nosaltres també tenim algunes responsabilitats que deriven com a consistori. Demanaria que s'impulsés, juntament amb Adif, el desmuntatge de l'anterior estructura, la desinstal·lació de catenàries, vials...".

Ana López (PSC): "Volem saber què pensa aquest equip de govern: si està en la mateixa línia que el POUM o si té dubtes"

Ana López del PSC va reiterar el seu posicionament sobre l'antiga estació de tren –que va en la línia de l'enderroc de l'edifici–. Quant a aquesta qüestió, la portaveu socialista va preguntar: "volem saber què pensa aquest equip de govern: si està en la mateixa línia que el POUM o si té dubtes".

Enric Daza, regidor d'Urbanisme: "La meva tasca és respectar els paràmetres del POUM, però qualsevol modificació –que és possible– haurà d'anar justificada tècnicament"

Sobre tot plegat, l'únic membre de l'equip de govern que es va pronunciar sobre el tema va ser el regidor d'Urbanisme, Enric Daza. "Com a regidor d'Urbanisme, els puc assegurar que el meu objectiu i la meva tasca és respectar els paràmetres del POUM, com no pot ser d'altra manera. Qualsevol modificació –que és possible– haurà d'anar justificada tècnicament, per tant, qualsevol proposta l'haurem d'analitzar".

Comenta aquest article