Cultura

Exposició

La Casa de la Vila commemora els «25 anys + 1»

Ahir a la tarda es va inaugurar a la sala Àgora l'exposició fotogràfica «[25+1] Ajuntament de Cambrils, història d'un edifici»

Per Lluís Rovira i Barenys

La primera part de l'acte d'inauguració de l'exposició es va fer a l'exterior de l'edifici consistorial
La primera part de l'acte d'inauguració de l'exposició es va fer a l'exterior de l'edifici consistorial | Lluís Rovira i Barenys

Gairebé a punt de complir els 26 anys de l'entrada en servei de l'edifici consistorial, ahir a la tarda es va inaugurar l'exposició fotogràfica "[25+1] Ajuntament de Cambrils, història d'un edifici", a la sala Àgora. L'acte es va iniciar a l'exterior de l'edifici on l'alcaldessa, Camí Mendoza, va fer un repàs del que han estat aquests 26 anys des de l'entrada en servei d'aquestes dependències. L'edifici, segons va explicar l'alcaldessa, al llarg d'aquests anys ha acollit dues alcaldesses i quatre alcaldes i un total de 74 regidors i regidores, dels quals 27 han estat dones, un 36%, i 47 han estat homes, el 64%. A banda, segons va dir l'alcaldessa, "hi han passat uns 1.300 treballadors, des de funcionaris, interins, laborals, eventuals, plans d'ocupació,... que presten i han prestat servei en aquest edifici i li han donat sentit".

L'alcaldessa estava acompanyada per Josep Pedrell, que és l'alcalde que va inaugurar aquest edifici ara fa 26 anys. Després del parlament de l'alcaldessa, tots dos van redescobrir la nova placa que hi ha just a l'entrada de l'edifici, una placa amb el nom dels components del consistori d'aquell moment i que amb el pas del temps s'havia deteriorat força. Tot seguit, es va passar a l'interior de l'edifici per fer un recorregut de les fotografies de l'exposició sota la guia i explicació de Pedro Otiña, l'arxiver municipal ja que l'Arxiu Municipal és qui s'ha encarregat d'aquesta exposició. La visita es va dividir en diferents grups per repartir la gent i evitar aglomeracions. Cal dir que a la inauguració hi van ser presents anteriors alcaldes, com ara Josep M. Panicello, Josep Pedrell i Mercè Dalmau, així com regidors de diferents mandats.

Exposició fotogràfica

L'exposició recull en imatges com era l'antic Ajuntament situat a la plaça de la Vila –amb els seus diferents espais–, les obres del nou edifici a l'actual plaça de l'Ajuntament i, posteriorment l'acte de la seva inauguració. L'exposició també presenta algunes imatges aèries de la transformació del territori on actualment està situat l'edifici consistorial. Les diferents fotografies seleccionades permeten veure el pas d'un edifici on el creixement de les dependències municipals era impossible per la limitació d'espai fins a la construcció d'un nou equipament més modern per cobrir les necessitats polítiques, administratives i socials del municipi.

L'arquitecte director de les obres –Jesús Coll Capella– va projectar un edifici que recollís dos elements icònics del paisatge de Cambrils: la Torre de l'Ermita a la Vila i la Torre del Port a la Platja. D'aquesta manera, els cossos laterals de la façana principal, situats a banda i banda d'un gran vestíbul representen les dues torres mencionades, si bé intercanviant la situació: la rectangular representa la Torre de l'Ermita i s'orienta cap a la Platja, mentre que la circular s'orienta cap a la Vila.

1 d'abril de 1995 s'inaugurava l'edifici del nou Ajuntament

L'any passat es complien 25 anys de la inauguració de l'actual edifici de l'Ajuntament. Donada la situació de confinament per la covid-19 no es va poder fer cap acte en record d'aquesta efemèride. Així que, un any després, es presenta aquesta mostra (25+1) que recull aquest aniversari. Tal com va recollir l'edició impresa de la Revista Cambrils d'aleshores, l'1 d'abril de 1995 tenia lloc un multitudinari acte d'inauguració del nou edifici. Hi van acudir unes 500 persones, entre regidors, autoritats i cambrilencs. L'acte, que va generar una gran expectació, va comptar amb l'actuació de diferents grups locals: els diables de l'Eixample van ser els encarregats d'encetar l'acte de festa amb una encesa de traques i petards, mentre que els gegants Ermengol i Magdalena de la Colla Gegantera Tota l'Endenga juntament amb els grallers i els timbalers van fer una ballada davant del nou edifici. També hi va actuar la colla vella dels Bastoners de Cambrils i els Xiquets de Cambrils que van aixecar un 2 de 6, un pilar de 4 caminant i un 3 de 6 dins del vestíbul del nou Ajuntament. La inauguració va ser presidida per l'aleshores alcalde de Cambrils –Josep Pedrell– qui va disculpar l'absència de l'aleshores president de la Generalitat –Jordi Pujol– per motius d'agenda. Durant aquell cap de setmana hi va haver jornada de portes obertes perquè els cambrilencs poguessin entrar i veure el nou edifici consistorial.

A destacar que durant l'acte d'inauguració de l'any 1995 també es van viure moments de queixa i reivindicació. Els marxants del mercadet ambulant –que durant molts anys s'havien instal·lat a la plaça– van mostrar la seva disconformitat amb la nova ubicació que se'ls havia atorgat al passeig d'Albert. Es van manifestar amb pancartes, xiulades i crits durant els parlaments de l'alcalde.

Comenta aquest article