Informació general

Ensenyament

Els programes «Ep, les mans ben netes» i «Dents fortes i sanes» arriben a les escoles cambrilenques

Per Redacció

Imatge de la campanya
Imatge de la campanya | Cedida

Aquest març han arribat a les escoles de Cambrils dos programes per promoure hàbits saludables des de la infància a través del departament de Salut Pública de l’Ajuntament de Cambrils. D’una banda, s’ha tornat a posar en material del programa «Ep, les mans ben netes» editat per l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària. Per l’altra, s’han lliurat a les escoles els estoigs de salut bucodental de la campanya “Dents fortes i sanes” de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Ep, les mans ben netes”

El Programa “Ep, les mans ben netes”, promogut per l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, arriba a Cambrils de la mà del departament de Salut Pública de l’Ajuntament de Cambrils i es dirigeix a l’alumnat del primer cicle de primària. L’Objectiu és promoure el rentat de mans per prevenir moltes malalties, entre elles la Covid-19 i complementar d’aquesta manera el currículum escolar.

El paquet de recursos que conté el Programa consta de tres materials didàctics: un conte, un quadern d’activitats i una guia per al professorat. El material ajuda a l’alumnat d’una forma divertida a conèixer els microorganismes i el fet que alguns són els causants de malalties infeccioses. Al mateix temps, els ajudaran a aprendre que les mans són un mitjà de propagació dels microorganismes i que per això cal fer una higiene correcta.

Des de ben petits els infants han d’aprendre a valorar i mantenir unes rutines i hàbits d’higiene, com dutxar-se a diari, rentar-se les dents i mantenir una bona higiene de mans, i han d’entendre que els hàbits d’higiene són fonamentals per mantenir una bona salut i poder prevenir malalties causades per microorganismes. Cal que comprenguin que les mans són les principals portadores de gèrmens que causen malalties i que amb una higiene adequada estan menys exposats a patir infeccions i malalties. Aquests hàbits de neteja s’han de treballar a casa amb tots els membres de la família, però també els poden reforçar els centres escolars.

Arran de la pandèmia ocasionada per la Covid-19, la primera setmana del març de 2020 i amb la previsió que era important treballar aquesta matèria ja es va repartir el còmic als diferents centres educatius de Cambrils pel curs escolar 2019-2020, just abans del confinament. Enguany, la finalitat és que un cop iniciades les classes presencials es pugui reprendre l’activitat d’una forma dinàmica per treballar a l’aula.

Dents fortes i sanes”

La campanya “Dents fortes i sanes” és una iniciativa de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) que arriba a través de l’Ajuntament per fomentar el raspallat de les dents com un hàbit de la salut bucodental essencial per a la prevenció de la càries i altres malalties de la boca.

Amb l’objectiu que els infants aprenguin i consolidin l’hàbit del raspallat, s’ha facilitat a les escoles un estoig d’higiene bucodental que es distribuirà entre l’alumnat de 1r de primària. La higiene correcta de les dents implica conèixer bé la tècnica de raspallat i fer-la de forma rutinària després de cada àpat o, com a mínim, dos cops al dia. L’alumnat de primer de primària te l’edat idònia per aprendre a raspallar-se les dents correctament i adquirir aquest hàbit de salut bucodental per a la resta de la vida.

El material que s’ha lliurat a les escoles de Cambrils consisteix en un estoig de plàstic perforat per evitar la humitat, amb un espai reservat per identificar-lo amb el nom i la classe de l’alumne a fi d’evitar possibles intercanvis; i un raspall infantil petit per poder arribar als llocs més inaccessibles i de filaments suaus i un tub de pasta dental fluorada. El fluor s’incorpora a l’esmalt de la dent i la fa més resistent a la càries.

Així mateix, des del departament de Salut Pública de l’Ajuntament també s’ha facilitat un material audiovisual de reforç per treballar-lo a l’aula i així fomentar l’ús del raspall de dents com un hàbit totalment rutinari i indispensable de la nostra vida diària des de ben petits i petites.

Comenta aquest article