Informació general

Barris

L'Associació de Veïns del barri de l'Estació preguntarà als veïns si volen que es conservi o que s'enderroqui l'edifici de l'antiga estació

L'entitat veïnal, que es mostra a favor de la conservació de l'espai per adequar-hi un local social i d'esplai, va organitzar ahir una assemblea extraordinària on van sortir veus contràries a la conservació i favorables a l'enderroc

Per Berta Ruiz

Imatge actual de l'edifici de l'antiga estació de tren
Imatge actual de l'edifici de l'antiga estació de tren | Berta Ruiz

L'Associació de Veïns del Barri de l'Estació va convocar, ahir a la tarda al Casal Municipal de la Gent Gran, una assemblea extraordinària –a la què hi van acudir una vintena de persones– amb un únic punt a l'ordre del dia: "proposta de conservació de l'edifici de l'estació". De fet, aquesta és la postura que defensa l'entitat veïnal, malgrat que en la reunió d'ahir van sortir veus discordants sobre aquesta decisió. La presidenta de l'Associació –Maria Rosa Colom– va explicar a revistacambrils.cat que, "des de l'associació estem a favor de la conservació de l'edifici; volem que hi hagi un local social per a l'associació i que sigui un lloc d'esplai per a joves i infants. De fet, l'Agrupament Escolta Gent de Mar no té cap local i ells estan a favor que no s'enderroqui. Creiem que seria un bon lloc per dur a terme la seva activitat".

Maria Rosa Colom, presidenta de l'associació: "Si conservem l'edifici serà un benefici per al barri, on hi pugui haver activitats que serveixin per dinamitzar la zona"

D'altra banda, Colom va afirmar que, "no volem que s'enderroqui perquè és un edifici molt emblemàtic per al barri i per al poble. Els que estan en contra de la seva conservació diuen que no ens podem comunicar amb la zona de l'Horta de Santa Maria, però creiem que tot es pot fer. Què són les rotondes? Són elements que serveixen per rodejar pels costats i poder passar; no és incompatible aquesta comunicació amb el barri de baix. Tot és qüestió de ganes de fer-ho. Si conservem l'edifici serà un benefici per al barri, on hi pugui haver activitats que serveixin per dinamitzar la zona".

Es recolliran signatures tant a favor de la conservació com a favor de l'enderroc

El d'ahir va ser un primer sondeig. Des de l'Associació de Veïns del Barri de l'Estació es demanarà l'opinió dels veïns amb una recollida de signatures: tant a favor de la conservació com a favor de l'enderroc de l'edifici. En aquest sentit, Colom ha destacat que, "hi ha diverses entitats que estan a favor i també tenim el suport del Museu d'Història. Si ara anem preguntant segur que tindrem més suports". La presidenta de l'entitat també va explicar que es va fer una reunió amb el regidor de barri –Alejandro Garcia– per tal de fer-li arribar la postura de l'associació i les propostes que tenen en ment per aquest espai. D'entrada, l'acció principal és obtenir la cessió de l'espai que ara és propietat d'Adif. "El que hem de fer és demanar que Adif cedeix l'espai, fer la proposta i començar a fer el projecte", va afegir Colom.

L'associació proposa fer una via verda en direcció a Mont-roig i l'Hospitalet

D'altra banda, donat que el projecte de Tren-Tram no arribaria fins a l'alçada de l'antiga estació, des de l'associació veïnal també defensen que es pugui aprofitar tot l'espai de les vies que quedi en desús per fer-hi un passeig o una via verda en sentit Mont-roig del Camp i l'Hospitalet de l'Infant. Maria Rosa Colom va comentar que, "es podria fer una via verda perquè hi poguessin anar bicicletes, gent a peu i adequar tot l'entorn. Cal voluntat, ganes de fer-ho i inversió per deixar-hi un espai bonic".

D'altres veïns es mostren partidaris de l'enderroc per connectar l'avinguda de Josep Vidal i Barraquer amb l'avinguda de l'Horta de Santa Maria

A l'assemblea d'ahir a la tarda, es va exposar la postura de l'associació però també es va encetar un debat amb veus contràries a la conservació de l'edifici i en favor de l'enderroc. La sessió va ser moderada per la tècnica del Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural (PICI) de l'Ajuntament –Alba Quinto– qui va ser l'encarregada de donar pas a les diferents intervencions. Diversos veïns es van mostrar contraris a la conservació de l'edifici i van argumentar que el POUM marca l'enderroc de l'antiga estació per tal de connectar l'avinguda de Josep Vidal i Barraquer amb l'avinguda de l'Horta de Santa Maria en un passeig que arribaria fins al mar. Aquestes postures contràries a l'estació al·leguen que l'antiga edifici no té cap mena de valor arquitectònic ni urbanístic i que actualment s'ha convertit en un punt conflictiu on hi campa l'incivisme i la delinqüència.

Veïns demanen una reunió tècnica sobre els pros i contres de cada opció

D'altres veïns van expressar una postura intermèdia entre una opció o l'altra. De fet, alguns d'ells van demanar que es pugui establir un debat més ampli juntament amb tècnics de l'Ajuntament de Cambrils sobre quin seria el projecte urbanístic si es vol conservar l'edifici o de quin seria el projecte si es vol enderrocar i com quedaria tot plegat. Van exposar que caldria valorar damunt la taula els pros i contres amb les dues opcions i a partir d'aquí decidir què es vol fer.

Actualment, l'antiga estació és un punt de gamberrisme i vandalisme

En el punt on sí va coincidir tothom és que, d'ençà que l'estació va deixar de funcionar –el gener de 2020–, l'entorn de l'estació s'ha convertit en un punt de gamberrisme i vandalisme. Van reclamar que hi falta una major vigilància, neteja, il·luminació i que, mentre es decideix sobre el seu futur de l'edifici, l'Ajuntament es faci càrrec d'una mínima conservació de l'entorn tot i que la zona encara sigui competència d'Adif.

Al finalitzar l'assemblea, els assistents van poder signar en favor de la conservació o en favor de l'enderroc. L'associació repartirà aquests fulls pels diferents establiments del barri perquè la gent pugui signar en un sentit o en un altre. La tècnica del Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural (PICI) –Alba Quinto– va recollir les opinions expressades i ho traslladarà a l'Ajuntament per tal d'impulsar un possible debat més ampli i més tècnic sobre el projecte que es vulgui impulsar en aquesta zona. De fet, la presidenta de l'Associació va afegir que, "fora interessant conèixer i escoltar els dos projectes per saber com podria quedar tot plegat".

Imatge de l'assemblea extraordinària de veïns, ahir a la tarda, al Casal Municipal de la Gent Gran / Foto: Berta Ruiz

 

Comenta aquest article