Informació general

La vacunació als majors de 80 anys a Cambrils s'ha iniciat pels grans dependents

La setmana passada es van vacunar 36 persones i aquesta setmana se n'hauran vacunat 192 d'un total de 380 persones que consten com a majors de 80 anys i que estan dins el programa d'atenció domiciliària; després se seguirà amb les 1.025 persones restants|

Per Lluís Rovira i Barenys

Una infermera de l'Hospital Lleuger vacunant a una dona d'edat avançada, ahir al matí, dalt del vehicle
Una infermera de l'Hospital Lleuger vacunant a una dona d'edat avançada, ahir al matí, dalt del vehicle | Cedida

El procés de vacunació a la població continua endavant i ho fa prioritzant uns col·lectius determinats i en funció de la disponibilitat de les vacunes que es disposen. Aquesta setmana passada es va iniciar la vacunació al col·lectiu de persones de més de 80 anys i es va començar pels grans dependents de grau 2 i 3 juntament amb els seus cuidadors. La setmana passada es van vacunar 36 persones i aquesta setmana se n'hauran vacunat 192 d'un total de 380 persones que consten com a majors de 80 anys i que estan dins el programa d'atenció domiciliària. La majoria d'aquestes vacunes s'administren a les respectives cases de la gent tot i que en alguns casos s'han fet desplaçaments de la gent fins l'hospital lleuger on s'ha arribat a vacunar fins i tot dalt del mateix vehicle en el que s'ha traslladat la persona a vacunar, sense que aquesta entrés al recinte hospitalari.

Vacunacions al Casal Municipal de la Gent Gran

Tal com ha explicat Lídia Ríos, directora de l'hospital lleuger, a revistacambrils.cat, "s'ha començat per aquest col·lectiu de gent dependent, que són 380 persones, i seguirem amb la resta del col·lectiu de majors de 80 anys que en són 1.025 més. A hores d'ara no sabem de quantes vacunes disposarem la setmana vinent, això ho sabrem aquest divendres. De seguida que sapiguem el nombre, planificarem les vacunacions de la setmana vinent i quan s'acabi el col·lectiu de dependents anirem trucant a la gent per confirmar els horaris de vacunació". Lídia Ríos també ha explicat que les vacunacions per aquestes 1.025 persones es farà a les dependències del Casal Municipal de la Gent Gran, tal com es va fer aquesta tardor passada en la campanya de vacunació per la grip. En aquests casos només es vacunarà la persona gran i no l'acompanyant d'edats inferiors als 80 anys.

Lídia Ríos també ha explicat la complexitat d'aquesta vacuna, la de Pfizzer i la seva inestabilitat. Un cop es prepara el vial, del que surten sis dosis, aquestes s'han d'administrar abans de les dues hores. Una altra de les dificultats que presenta aquesta vacuna és la seva inestabilitat. No es pot fer cap desplaçament amb vehicle. A les llars on s'ha administrat s'ha d'anar a peu i això comporta una bona estona si la persona que s'ha d'atendre viu en alguna de les zones més allunyades del centre urbà.

Vacunacions a la carpa de la zona esportiva

Paral·lelament, la carpa de la zona esportiva municipal està acollint la vacunació d'àmbit comarcal als diferents col·lectius professionals en els que s'ha prioritzat la vacunació, com són farmacèutics, policies, professors,... . En aquest cas es fa amb la vacuna d'AstraZeneca que només s'administra a gent entre els 18 i els 55 anys d'edat. La carpa acull unes 80 persones per hora i fa els vacunacions els dilluns, dimarts i divendres al matí, de 9 a 13h, i els dimecres i dijous a la tarda, de 15 a 17h. Es coordina a nivell de l'hospital lleuger i en cada torn hi ha quatre infermeres i dues administratives. Segons ha explicat Lídia Ríos, "el punt de vacunació de Cambrils té molt bon accés i és per això que ha vingut molta gent. En aquests moments portem vacunades 3.000 persones en les dues setmanes i mitja que portem de vacunació".

Comenta aquest article