Informació general

Cooperativa

L'antic celler de la Cooperativa s'incorpora a la xarxa museística local enmig de les denúncies de falta de transparència per part de l'oposició

De nou, es van repetir els retrets dels partits de l'oposició sobre els detalls de l'operació de la compra-venda de l'immoble i la manca d'informació facilitada, en el debat d'aquest punt del plenari virtual d'ahir

Per Lluís Rovira i Barenys

Imatge de l'edifici de l'antic celler de la Cooperativa Agrícola, aquest matí
Imatge de l'edifici de l'antic celler de la Cooperativa Agrícola, aquest matí | Lluís Rovira i Barenys

L'adscripció de l'antic celler de la Cooperativa Agrícola a l'Organisme Autònom Museu d'Història de Cambrils i la seva incorporació a la xarxa museística de Cambrils, ahir al ple telemàtic corresponent al mes de febrer, va servir, un cop més, per posar en evidència els desacords entre el govern municipal i l'oposició pel que fa a l'adquisició d'aquest immoble. De nou, es van repetir els retrets dels partits de l'oposició sobre els detalls de l'operació de la compra-venda de l'immoble i la manca d'informació facilitada. L'alcaldessa, Camí Mendoza, en la seva exposició al final del debat d'aquest punt ho va resumir així, "a cada ple, quan surt la paraula "celler" vostès han de remenar-ho tot. Ja n'hi ha prou, senten celler i han de fer l'històric d'aquest tema".

L'antic celler de la Cooperativa Agrícola va ser adquirit per l'Ajuntament a finals d'aquest darrer 2020. El punt del ple d'ahir proposava una cosa força lògica, com ja es va reconèixer per part dels diferents grups polítics que van intervenir en el debat, que era el d'adscriure aquest immoble a la xarxa museística local i que l'Organisme Autònom del Museu d'Història de Cambrils se'n fes càrrec de la gestió, la conservació i de les accions a fer-hi, tal com va explicar la regidora de Cultura, Cinta Ballesté. En la seva exposició, la regidora de Cultura també va destacar les característiques de l'edifici i va explicar que ja estava inclòs en el catàleg de bens protegits  del POUM i publicat al BOP amb data de 28 de juny de 2018.

David Chatelain (PP): "Vaig demanar la còpia de la compra-venda i encara no l'he vist"

El regidor del PP David Chatelain va encetar el torn de retrets manifestant, primer que tot, que en el darrer plenari havia presentat una bateria de preguntes sobre aquest tema "que no havien estat contestades o que no havien quedat clares les respostes. Queda pendent molta informació per lliurar". Chatelain també es va referir a que en la darrera comissió informativa de Cultura havia preguntat el preu per posar la instal·lació a punt i que se li havia contestat que "molt poc. Si es dóna aquesta resposta és que es coneix la valoració i si es coneix s'ha de dir".

Chatelain va acusar el govern municipal de "manca de transparència" i va apuntar un llistat de demandes fetes i que de moment no havien tingut resposta; "vaig demanar la còpia de la compra-venda i encara no l'he vist; vaig demanar els documents que acreditin la solidesa de l'immoble i res; vaig demanar qualsevol document sobre la integritat de l'edifici i res; vaig demanar la resposta de la Cooperativa als requeriments municipals i res; vaig demanar els costos de reparació de l'immoble, que els assumirà l'Ajuntament tot i que els desperfectes a la teulada es van produir abans de l'adquisició, i res; vaig demanar la relació de béns inventariats i res". Chatelain va demanar a la secretària general que fes constar en l'acte que aquestes demandes les havia fet per escrit i dirigides al plenari. Després d'això va anunciar la seva abstenció en aquest punt.

Ana López (PSC): "Volem saber tots els detalls de tot el que té a veure amb l'adquisició d'aquest immoble, fet amb diners públics"

La portaveu socialista, Ana López, va començar la seva exposició fent referència, també, a la manca d'informació facilitada sobre tot el que fa referència a l'adquisició de l'antic celler de la Cooperativa Agrícola, "l'únic que sabem és que s'obriran les portes del Museu i això ja es feia abans, no és cap novetat. Aquest procés d'adquisició no ha estat transparent". Ana López va recordar que havien demanat un estudi de la viabilitat econòmica i que la resposta del govern municipal, amb data de 3 de desembre de 2020, havia estat que no calia, "no tenim cap informació del que estem reclamant i això genera desconfiança. Volem saber tots els detalls de tot el que té a veure amb l'adquisició d'aquest immoble, fet amb diners públics". El vot del PSC en aquest punt va ser en contra.

Juan Carlos Romera (Cs):"És incomprensible i és una absoluta irresponsabilitat per part del govern municipal"

El portaveu de Ciutadans, Juan Carlos Romera, es va expressar de manera molt similar als seus companys d'oposició; "hem qüestionat la idoneïtat del moment en el que es compra aquest edifici. És incomprensible i és una absoluta irresponsabilitat per part del govern municipal". Romera va anunciar l'abstenció del seu grup polític en aquest punt i va reclamar, també, els detalls de l'operació de compra-venda de l'immoble i va denunciar l'opacitat de l'operació.

Cinta Ballester, regidora de Cultura: "Ens importa la cultura que puguem tenir al nostre poble"

La regidora de Cultura, Cinta Ballester, va donar resposta a les queixes exposades per l'oposició i va dir que "si no se'ls ha passat alguna informació és perquè potser no es té tota". Tot seguit va defensar la tasca que es fa des del departament de Cultura per tornar a fer actes culturals i pel que fa aquest equipament de l'antic celler de la Cooperativa, va destacar la importància que la canalla cambrilenca pugui conèixer els aspectes històrics lligats a aquest equipament i a la pagesia; "ens importa la Cultura que puguem tenir al nostre poble", va dir.

En el torn de rèplica, el regidor del PP, David Chatelain, va insistir en els seus arguments i va dir que "tota la documentació que hem demanat s'ha de tenir abans de fer qualsevol compra-venda ja que o sinó ens trobem davant un acte d'irresponsabilitat. Ningú amb tot el seu ple coneixement compraria un immoble sense conèixer la integritat estructural de l'edifici, ningú".

Per la seva part, Ana López, del PSC, va dir que "no sabem si hi ha hagut un tracte de favor o no, quan tinguem tota la informació ja en parlarem. L'Ajuntament ha de ser molt curós en l'administració dels recursos públics". López també va fer esment a que al costat de l'antic celler de la Cooperativa hi ha una altre edifici catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) que és el Mercat Municipal, "que està fet un fàstic i no s'hi destinen recursos".

El portaveu de Cs, Juan Carlos Romera va iniciar la seva rèplica dient que havia "al·lucinat amb les declaracions de la regidora de Cultura". Romera va dir que el seu partit defensa la cultura i que els seus companys regidors del partit "són persones molt cultes. Només demanem informació, no manipuli ni tergiversi el que s'ha dit".

Camí Mendoza, alcaldessa: "Demano d'una vegada per totes que no diguin més que no responem, que no donem informació; la donarem quan la tinguem"

L'alcaldessa, Camí Mendoza, va prendre la paraula a la part final de la discussió i primer que tot va demanar que es fes constar en acta que el regidor del PP havia dit que no contestava les seves preguntes, "al ple anterior les vaig respondre totes. Ho tinc per escrit i les hi passaré. També li vaig dir que em comprometia a fer-li arribar tota la informació quan la tingués i a dia d'avui encara no tenim l'escriptura". L'alcaldessa també va dir que el punt del ple era molt clar "i cadascú de vostès ha hagut de fer un recorregut històric de la Cooperativa. Jo no ho faré. Demano d'una vegada per totes que no diguin més que no responem, que no donem informació; la donarem quan la tinguem".

Tot seguit es va referir a la regidora Ana López i li va retreure que parlés de barrejar conceptes, "vostè justament?, el que ha dit del mercat municipal vostè sabrà ja que va ser regidora del govern en el mandat anterior". Aquestes paraules van provocar la reacció de la regidora Ana López que va voler intervenir però que l'alcaldessa no va permetre. Es va produir una discussió que ja comença a ser un clàssic dels plens, amb la regidora del PSC volent parlar i l'alcaldessa repetint-li que no té la paraula. En aquest cas es va poder sentir, per part de la regidora del PSC, frases com "No hauria de fer al·lusions directes", i també "vostè no interpreta bé el ROM" o bé "s'ha alterat perquè he dit....". En aquest punt l'alcaldessa va respondre "no m'he alterat" i va afegir, "si us plau, hem de tornar a fer aquests numerets?". Després d'això encara es va sentir que la regidora socialista deia "ha començat vostè".

El punt va ser aprovat amb els vots a favor dels regidors de l'equip de govern. El PSC hi va votar en contra i el PP i Cs es van abstenir.

 

 

Comenta aquest article