Informació general

Obres

Les obres d'arranjament dels desperfectes dels aiguats de l'octubre de 2019 s'hauran d'enllestir abans del 4 de novembre

Si no s'executa en aquesta data hi ha la possibilitat de perdre la subvenció de 97.400 euros que ha atorgat la Generalitat, el 50% del cost total de totes les obres

Per Berta Ruiz

Passarel·la caiguda, davant els Mossos, pels efectes de la rierada d'octubre de 2019
Passarel·la caiguda, davant els Mossos, pels efectes de la rierada d'octubre de 2019 | Lluís Rovira i Barenys

La sessió plenària telemàtica, celebrada el passat dilluns, va aprovar un expedient de modificació de crèdit per un import de 194.801 euros. Sobre aquest punt, el regidor d'Hisenda –Jaume Gila– va explicar que, "s'ha rebut una subvenció directa de la Generalitat per a l'arranjament dels danys ocasionats en infraestructures i equipaments produïts pels aiguats del mes d'octubre de 2019. Aquesta resolució estableix un termini d'execució de les actuacions previstes que finalitza el 4 de novembre de 2021. Si no s'executa en aquesta data hi ha la possibilitat de perdre la subvenció atorgada en cas de no complir el termini establert. El Departament de Serveis de l'Ajuntament ha plantejat la necessitat de realitzar aquestes despeses per les quals no existeix consignació pressupostària. Han d'estar executades abans del 4 de novembre i d'aquí la urgència en l'execució d'aquesta modificació de crèdit. Es finança en un 50% per part de la Generalitat i un 50% per part de l'Ajuntament".

Aquests 194.801 euros, tal com va apuntar Gila, es destinaran a: la reconstrucció de la passarel·la de la riera d'Alforja que va quedar ensorrada –davant de la comissaria dels Mossos d'Esquadra– per valor de 88.225 euros; la reconstrucció dels murs de contenció del carrer de Sant Jaume –desembocadura del barranc de la Verge del Camí– per valor de 95.526 euros; la reposició de l'enllumenat del carrer de Sant Jaume per import de 1.250 euros; i la restitució de l'escullera de la platja del Regueral per un import de 9.800 euros. La meitat d'aquest import –97.400 euros– provenen de la subvenció de la Generalitat, mentre que l'altre 50% prové de baixes de la partida de vies públiques de l'Ajuntament per uns 97.400 euros més.

David Chatelain (PP): "Es retreuen recursos d'una partida com és la d'inversió per a la reposició de vies públiques; fet que ens preocupa si ens atenem a l'estat de molts carrers de Cambrils"

Sobre aquest punt, el portaveu del PP –David Chatelain– va avançar el vot d'abstenció del grup grup, seguint la seva línia de fer-ho en les modificacions de crèdit. "Aquesta modificació destina crèdits extraordinaris per tal d'afrontar unes obres que creiem que són necessàries com són la reconstrucció de la riera d'Alforja o la restitució de l'escullera de la platja del Regueral. Per contra, retrau recursos d'una partida com és la d'inversió per a la reposició de vies públiques; fet que ens preocupa si ens atenem a l'estat de molts carrers de Cambrils. Aprofitem per seguir demanant que es faci el projecte integral de remodelació de vials i voreres".

Ana López (PSC): "La reconstrucció de la riera d'Alforja, els murs de contenció del carrer de Sant Jaume, les llums i platja són desperfectes que es van ocasionar el 22 d'octubre de 2019 i estem al 2021!"

En una línia més crítica es va expressar la portaveu socialista –Ana López– qui va qualificar de "despropòsit" aquesta modificació de crèdit. "Al nostre parer, demostren una vegada més la seva manca de coordinació, planificació i deixadesa. No és normal que no hi tinguessin ja pressupostat i tornen a recórrer a donar de baixa partides que s'haurien de destinar a millores de la via pública, perquè la reconstrucció de la riera d'Alforja, els murs de contenció del carrer de Sant Jaume, les llums i platja són desperfectes que es van ocasionar el 22 d'octubre de 2019 i estem al 2021! Quants mesos necessiten per planificar i pressupostar aquestes obres? I no diguin que és qüestions de diners, perquè fa pocs mesos es van encaparrar en donar-li 3 milions d'euros al banc quan no era necessari. És un doble perjudici perquè després de tant de retard, la Generalitat només es fa càrrec del 50% dels desperfectes, recordo que és una rierada i que l'ACA també hauria de fer quelcom més. A més vostès donen de baixa partides compromeses al crèdit del 2018 per reparació i manteniment de vies públiques. I si s'ha de abans del 4 de novembre, ja van endarrerits, esperem que siguin capaços d'executar-la i no perdre la subvenció. Votarem en contra perquè no estem a favor que es donin de baixa aquestes partides".

Juan Carlos Romera (Cs): "Ha estat un desastre natural i la Generalitat hauria d'assolir més part d'aquesta inversió"

Per part de Cs, Juan Carlos Romera va manifestar que, "no estem d'acord amb aquesta manera de gestionar i de tirar constantment de les modificacions de crèdit, especialment de temes tant importants que s'haurien d'haver tingut previstos. Lamentem profundament la laxitud i la poca coordinació amb la Generalitat; últimament sembla que només fem que perdonar o condonar interessos i en aquest cas per donar el 50% de la inversió que hauria de córrer per part de la Generalitat perquè ha estat un desastre natural i hauria d'assolir més part d'aquesta inversió. Per altra banda, perquè es deixen de fer inversions que ja estaven previstes com la millora de carrers, voreres, llums i es deixen de fer per fer front a aquesta partida". Cs va votar abstenció en aquest punt.

Lluís Abella: "Els tràmits no són tant ràpids com voldríem"

Per cloure aquest punt, el regidor de Serveis de l'Ajuntament –Lluís Abella– va comentar que, "és cert que els danys a la desembocadura del barranc de la Verge del Camí i a la passarel·la es van produir l'octubre de 2019, però també sabem que el gener de 2020 va venir el temporal Glòria. M'estranyen algunes afirmacions que s'han fet perquè molts dels que estem aquí hem estat al govern i sabem que els tràmits no són tant ràpids com voldríem. Des del primer moment que va passar tot això ens vam posar mans a l'obra dins de l'Ajuntament per començar a fer tots els tràmits corresponents, els projectes, etc... Pel que fa a la modificació de crèdit això és perquè hi ha moltes coses subvencionables i quan hem rebut la subvenció, doncs ara hem de fer la modificació de crèdit  i amb aquesta tindrem els diners i podrem continuar endavant amb el tràmit. Si arriba alguna subvenció ve l'hem de poder tirar endavant. És cert que hem estat més d'un any en fer-ho, però ens hem de felicitar que aviat estarà. Tots coneixem els tràmits que es tenen a l'Ajuntament per tirar endavant una obra".

Comenta aquest article