Informació general

Comerç

S'impulsarà una primera tongada de la campanya de descomptes «Bons Cambrils», amb una aportació municipal de 100.000 euros

A la sessió plenària d'ahir, el PP, el PSC i Cs van criticar que el govern votés en contra de propostes similars que s'havien fet arribar per part de l'oposició mesos enrere i van lamentar la poca celeritat en aquest tipus d'iniciatives

Per Berta Ruiz

Passeig de les Palmeres i lletres de Cambrils, aquest passat diumenge al matí
Passeig de les Palmeres i lletres de Cambrils, aquest passat diumenge al matí | Lluís Rovira i Barenys

L'Ajuntament de Cambrils posarà en marxa la primera edició de la campanya de descomptes dels Bons Cambrils per un valor inicial de 100.000 euros, amb l'objectiu de donar un impuls econòmic al teixit empresarial i comercial cambrilenc. Està previst que es posi en marxa durant la primavera. La campanya, adreçada tant a la ciutadania de Cambrils com a visitants, compta amb el suport de la Cambra de Comerç de Reus, que serà l’encarregada de comprovar les justificacions dels bons i gestionar el seu pagament.

De fet, un dels punts de l'ordre del dia de la sessió plenària d'ahir va ser una modificació de crèdits per valor de 100.000 euros, d'acord a la proposta presentada pel departament de Promoció Econòmica amb l'objectiu d'encetar aquesta campanya dels Bons Cambrils. El regidor d'Hisenda –Jaume Gila– va explicar que aquesta modificació es finança amb baixes de diferents partides pressupostàries: 25.000 euros d'Esports; 12.000 euros de Participació Ciutadana i 63.000 euros de Promoció Econòmica.

Pel que fa a la iniciativa dels Bons Cambrils, el regidor de Promoció Econòmica –Oliver Klein– va avançar que més endavant hi haurà una segona tongada de Bons Cambrils per valor de 100.000 euros més. El regidor de Promoció Econòmica va recordar que aquesta iniciativa dels Bons se suma a la línia d’ajudes directes als establiments que es va convocar a finals de l’any passat i que enguany es reeditarà amb un segon paquet que també inclourà als allotjaments turístics.

Funcionament dels Bons de descompte

A la campanya s’hi podran adherir els establiments i restaurants locals que compleixin els requisits establerts, sense necessitat de pertànyer a cap associació comercial, mitjançant un web on hauran d’introduir les seves dades per figurar en el llistat i aconseguir el distintiu que els identificarà. Una vegada engegada la campanya, que durarà un mes, les persones interessades podran obtenir 20 euros de descompte, repartits en 4 de Bons de 5 euros cadascun. Els Bons tindran una caducitat de 15 dies des del moment que es sol·licitin i caldrà mostrar-los a l’establiment.

Cada Bo es podrà gaudir per una compra mínima de 15 euros. És a dir, un Bo serà per a una compra mínima de 15 euros, 2 Bons per a una compra mínima de 30 euros, 3 Bons per a una compra mínima de 45 euros i 4 Bons per a una compra mínima de 60 euros. Els establiments aplicaran els descomptes en el moment de la compra introduint el codi QR en una App i posteriorment rebran l’import dels Bons justificats.

David Chatelain (PP): "Ara s'activen 100.000 euros per impulsar una campanya de bons al comerç; una possibilitat que ja va ser rebutjada per l'equip de govern votant en contra d'una moció que demanava el mateix que ara es proposa"

Aquest punt del ple va generar importants crítiques per part de tots els grups de l'oposició. El primer en començar va ser el regidor popular –David Chatelain–. Va explicar que, "ja tenim una nova modificació de crèdit que ens resultat inversemblant en tots els aspectes. Ara s'activen 100.000 euros per impulsar una campanya de bons al comerç; una possibilitat que ja va ser rebutjada per l'equip de govern votant en contra d'una moció que demanava el mateix que ara es proposa. Després de la Setmana Santa de l'any passat, el govern també rebutjava aquesta iniciativa entre d'altres ajudes que es van proposar per part de l'oposició. Ara, presenten aquesta proposta i la quantitat es redueix a la meitat ja que es va parlar de destinar 200.000 euros a la campanya i avui veiem com l'equip de govern torna a canviar les regles del joc proposant una disminució molt substancial".

Segons va apuntar Chatelain, "el que necessita el comerç i l'hostaleria de forma urgent és una injecció de liquiditat directa. Els bons estan molt bé, però el seu destí finalista és molt complicat de preveure i pot ajudar molt a alguns comerços però no arribar a d'altres. També sabem que el govern s'ha compromès a fer una segona tongada de bons, però ja veurem quan. El que volem és que s'impulsi de forma urgent una nova bateria d'ajudes directes. A dia d'avui, encara no han arribat a molts dels seus destinataris i exigim que s'acceleri el pagament". El PP va votar abstenció.

Ana López (PSC): "Portem mesos reclamant que es facin aquests bons. Els hi vam demanar també durant el confinament i la seva resposta va ser negativa"

La portaveu del PSC –Ana López– va recordar totes les propostes que se'ls havien fet arribar al govern en matèria d'ajudes al sector comercial i va afegir que, "fins i tot a les ordenances vam fer propostes, si les volen revisar allà les trobaran. Està clar que tot això és insuficient, portem mesos reclamant que es facin aquests bons. Els hi vam demanar també durant el confinament, i la seva resposta va ser negativa. No tenim el conveni amb la Cambra de Comerç de Reus i no sabem com es materialitzarà. Diuen que porten molt de temps treballant-ho, mentre que Reus –si no recordo malament– ja va per la quarta edició dels seus bons. Com es finançaran aquests bons? Ara diuen que primer faran 100.000 euros i després 100.000 més. Ho finançaran donant de baixa partides que s'acaben d'aprovar? No fa ni un mes que es va aprovar el pressupost de 2021! No ho tenien previst ni pressupostat. Desvesteixen un sant per vestir-ne un altre. Desmunten la política de promoció de ciutat i rapinyen d'altres regidories". El PSC va votar en contra del punt.

Juan Carlos Romera (Cs): "Els vam presentar una proposta igual molt detallada i aquest govern ho va votar en contra; sembla ser que 8 mesos després ha estat una bona idea"

Finalment, el portaveu de Cs –Juan Carlos Romera– va recordar que el seu grup havia fet aquesta mateixa proposta anomenant-los "bons socials" –perquè s'adreçava a diferents sectors– i "ho vam fer de forma molt detallada. En aquell moment, aquest govern ho va votar en contra. Sembla ser que 8 mesos després ha estat bona idea; els hi recordo que 3 o 4 setmanes després de presentar la nostra proposta, l'Ajuntament de Reus va impulsar aquest tipus d'accions d'ajut al comerç i han tingut tant bona resposta que ja en porten 4 edicions. Nosaltres, a veure si ara fem la primera i, a mig gas, –només amb 100.000 euros–. És una llàstima perquè pel camí han caigut moltes empreses i no hem estat a l'alçada, senyors del govern. Van arribar tard els ajuts i arriben molt tard aquests ajuts de bons al comerç. No obstant això, ho celebrem, que hagin recapacitat i hagin agafat la moció de Cs com a referent i que comencin a impulsar aquest tipus d'accions, malgrat que haurien de ser de major import i amb major celeritat".

Per altra banda, el regidor de la formació taronja va lamentar que des del govern tampoc s'escoltessin les propostes del seu grup a l'hora d'elaborar els pressupostos, "precisament, per no haver d'arribar un mes després a fer modificacions dels mateixos deixant clar que els pressupostos ja no són vàlids, han tingut una data de caducitat molt curta. Els hi vam estendre la mà i vam realitzar un pressupost en paral·lel per recolzar aquestes accions al teixit empresarial i familiar de Cambrils. Votarem a favor per responsabilitat i perquè ho vam impulsar, però s'han d'obrir com a govern i escoltar les propostes de l'oposició". 

Comenta aquest article