Informació general

Turisme

L'Ajuntament aportarà 71.000 euros anuals per al conveni de promoció turística de l'aeroport de Reus

El ple de dilluns va aprovar el nou conveni de col·laboració entre diferents ens i ajuntaments del territori; Cs va donar suport mentre que el PP i el PSC es van abstenir i van criticar que la Generalitat redueixi un 58% la seva aportació

Per Berta Ruiz

Turistes amb maletes, a la terminal d'arribades de l'aeroport de Reus, en el primer avió que aterrava a la capital del Baix Camp des de l'estat d'alarma, l'1 de juliol de 2020
Turistes amb maletes, a la terminal d'arribades de l'aeroport de Reus, en el primer avió que aterrava a la capital del Baix Camp des de l'estat d'alarma, l'1 de juliol de 2020 | ACN (Núria Torres)

El ple ordinari telemàtic, celebrat el passat dilluns al matí, va aprovar que Cambrils s'adhereixi a un nou conveni de col·laboració per a la promoció turística de les comarques tarragonines com a destí turístic i en especial de l'aeroport de Reus. El punt va ser aprovat amb el vot a favor de l'equip de govern i de Cs i va comptar amb les abstencions del PP i del PSC.

Sobre aquest conveni, la regidora de Turisme –Marta Borràs– va ser l'encarregada de donar-ne detalls. Segons va dir, aquesta col·laboració reuneix diferents administracions com són el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, l'Agència Catalana de Turisme, els Aeroports Públics de Catalunya, els ajuntaments de Tarragona, Reus, Cambrils, Salou, Vila-seca i les Cambres de Comerç de Reus, Tarragona i Valls. Borràs va explicar que, "el turisme és una activitat d'alt valor estratègic per al desenvolupament de l'economia del territori i l'aeroport de Reus és una de les infraestructures clau per al sector turístic. El transport aeri esdevé una de les fonts principals per a la promoció i el desenvolupament turístic, especialment en territoris com el nostre". L'octubre de 2011 es va constituir la taula estratègica de l'aeroport de Reus i, des d'aleshores, Cambrils en forma part juntament amb d'altres ens del territori. Aquesta taula, tal com va afegir Borràs, "treballa per a la promoció d'aquesta infraestructura mitjançant el disseny de polítiques de relacions públiques i comercials per afavorir l'operativa de vols a l'aeroport de Reus. L'objecte d'aquest conveni és regular les condicions de la col·laboració entre les parts per a la promoció turística i econòmica de la Costa Daurada".

Cambrils aporta 71.000 euros l'any

El conveni té una vigència de fins el 31 de desembre de 2024, amb la possibilitat de prorrogar-lo 2 anys més. Tal com va apuntar la regidora de Turisme, "l'aportació de Cambrils serà de 71.000 euros a l'any –la mateixa quantitat que l'edició anterior– i s'abonarà trimestralment al Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona (la primera part al març, la segona al juny, la tercera al setembre i la quarta al desembre). El Departament de Territori de la Generalitat, a través dels Aeroports de Catalunya, aportarà la mateixa quantitat que aporten els ajuntaments: 469.000 euros. I, apareix un nou actor, que és l'Agència Catalana de Turisme, amb una aportació de 469.000 euros".

David Chatelain (PP): "No acabo d'entendre el repartiment per quotes que s'ha instaurat dins del conveni"

En el torn de l'oposició, el portaveu del PP –David Chatelain– va avançar el seu vot d'abstenció per dos motius: primer, "per la davallada de recursos que es destinen a aquest conveni i; en segon lloc, perquè no acabo d'entendre el repartiment per quotes que s'ha instaurat dins del conveni. No sabem clarament els diferents inputs que s'han fet servir i això em genera dubtes".

Ana López (PSC): "La Generalitat ha reduït la seva aportació al conveni de gairebé el 58%, estem parlant de més d'1,2 milions d'euros"

El PSC també es va abstenir en aquest punt. La seva portaveu –Ana López– va argumentar que tant la informació que se'ls havia facilitat a la comissió com la informació donada per la regidora ahir, era insuficient. "No coneixem al detall tot el contingut del conveni i a més creiem que s'ha perdut una oportunitat per renovar i innovar amb les circumstàncies actuals que es demanen. També ens sembla una gran deslleialtat per part de la Generalitat que s'hagi permès una reducció de la seva aportació al conveni de gairebé el 58%, estem parlant de més d'1,2 milions d'euros. Ens agradaria saber quina justificació ha donat per fer aquesta disminució i com pensen compensar-ho. Sí estem d'acord que l'aeroport és un punt estratègic i que s'ha de promocionar, però l'esforç de la Generalitat no ha de ser deixar d'ingressar sinó anar tots a l'una. Tampoc ens han explicat quines són les noves estratègies que pensen fer".

Juan Carlos Romera (Cs): "És que la Generalitat no aposta per l'aeroport de Reus?"

El portaveu de Cs –Juan Carlos Romera– va donar suport al punt, però va lamentar que hi hagués "una manca substancial d'informació" i que "la Generalitat aporti una quantitat substancialment menor que anys anteriors, mentre que els ajuntaments han de mantenir la seva aportació. És que la Generalitat no aposta per l'aeroport de Reus? Es tracta d'un aeroport que dona molta vida a municipis com Cambrils. Tampoc entenem que no s'hagi establert un calendari per impulsar el nostre territori en aquests quatre anys que aporta el conveni. Votarem a favor però condicionat a aquests punts que estem demanant".

Marta Borràs: "Quan s'hagi aprovat el conveni per part de tots els actors es definirà el seguit d'actuacions que es volen fer"

La regidora de Turisme de l'Ajuntament de Cambrils –Marta Borràs– va respondre que, "aquestes estratègies que estan demanant, doncs un cop s'hagi aprovat el conveni per part de tots els actors que en formen part doncs ja es definirà tot aquest seguit d'actuacions que es volen fer. Hi haurà una comissió de seguiment i una comissió tècnica que són els encarregats de redactar i definir el pla estratègic. Em sorprèn que la senyora López em digui que no té tota la informació quan a la comissió se'ls va donar tota la informació, van demanar el percentatge d'ara i d'abans i se'ls hi va facilitar. Sí és cert que la Generalitat ha tingut el seu criteri de rebaixar aquesta aportació, potser ens trobarem aportacions en d'altres departaments que també ens ajudaran a la promoció de l'activitat turística al nostre municipi".

Comenta aquest article