Informació general

Recuperació

Es compleixen 15 anys de la descoberta del refugi de la Guerra Civil del carrer de les Creus

A principis de febrer de 2006, les obres de remodelació al Barri Antic van deixar al descobert l'accés al refugi; l'any 2009 s'inauguraven les obres de recuperació, però el 2013 tancava portes per problemes en el sistema d'il·luminació

Per Berta Ruiz

Treballs de desenrunament de l'entrada al refugi, el 2 de febrer de 2006
Treballs de desenrunament de l'entrada al refugi, el 2 de febrer de 2006 | Lluís Rovira i Barenys

Aquest mes de febrer es compleixen 15 anys de la descoberta del refugi antiaeri de la Guerra Civil del carrer de les Creus. A principis de febrer de 2006, les obres de remodelació que s'estaven fent al Barri Antic i, més concretament, a la plaça de l'església de Santa Maria van deixar al descobert l'entrada del refugi. La troballa va tenir lloc el 2 de febrer quan es van deixar ben visibles els primers graons de les escales de l'accés al refugi. Fins i tot, amb els primers moviments de terra que es van fer aleshores es va trobar un casquet de bala. El refugi –construït a uns 5 o 6 metres de profunditat– parteix del mig de la plaça de l'església de Santa Maria i va fins al carrer de les Creus; des d'aquí es bifurca en dos ramals, l'un que arriba fins a l'alçada del carrer de Rovira i l'altre que va fins a la confluència del carrer del Cardenal Vidal i Barraquer. A més, en temps de la Guerra Civil, també hi havia un accés que feia cap a l'edifici del col·legi Vedruna –que va ser seu de la UGT–.

L'any 2009 s'inaugura el refugi, però l'any 2013 tanca portes per problemes en el sistema d'il·luminació

Un temps després d'aquesta descoberta i, un cop comprovat que el tram que anava des de la plaça de l'Església de Santa Maria fins a una part del carrer de les Creus es trobava en bon estat es va decidir fer-ne la seva recuperació. Els treballs per a recuperar el refugi es van iniciar el mes de setembre de 2007 i es va incloure en les accions del Pla de Barris. El 5 de desembre de 2009 s'inaugurava el refugi, però el 2013 tancava portes degut als problemes que havia provocat la humitat al sistema d'il·luminació i la falta de ventilació. L'any 2017 es va pressupostar la seva recuperació, que suposava un canvi en la instal·lació elèctrica. El novembre de 2017 començaven les obres. Els quadres elèctrics que, inicialment estaven col·locats sota terra es van haver de tornar a instal·lar en superfície i, a banda, a sota el refugi s'hi va fer una nova instal·lació. Aquest canvi instal·lació es va fer amb tecnologia led per aguantar les condicions del refugi. 

L'any 2018, el refugi torna a ser visitable

L'any 2018, amb motiu de la Festa Major de Sant Pere, el refugi va tornar a ser visitable. Així doncs, el juny de 2018, es va fer la reobertura d'aquest espai lligat a l'empremta que va deixar la Guerra Civil a Cambrils. La reobertura del refugi va anar acompanyada per la recreació històrica, a càrrec del grup Ejército del Ebro, que va simular un destacament ubicat al pati de la Torre del Llimó. En aquest pati s'hi va ubicar una camioneta i diferent material de campanya inclòs un lloc de sanitat.

Casquet de bala trobat en la descoberta del refugi / Foto: Lluís Rovira i Barenys

 

Treballs de desenrunament de l'entrada al refugi per la plaça de l'Església de Santa Maria / Foto: Lluís Rovira i Barenys
Joan Baptista Ferrando, un dels primers veïns que va baixar les escales del refugi / Foto: Lluís Rovira i Barenys

 

Comenta aquest article