Societat

Festes

El «Coronito-virus» i el carnaval del 2020

Pocs dies abans de l'esclat de la pandèmia, l'única referència que hi va haver del virus en el decurs del Carnaval de l'any passat la va posar Joan Maria Massagué amb el seu "coronito-virus"

Per Lluís Rovira i Barenys

Joan Maria Massagué amb el seu "coronito-virus" penjat al coll, el dia del ple de l'Ajuntament del Carnaval de l'any passat
Joan Maria Massagué amb el seu "coronito-virus" penjat al coll, el dia del ple de l'Ajuntament del Carnaval de l'any passat | Lluís Rovira i Barenys

Qui ens havia de dir ara fa un any que el Carnaval 2020 seria la darrera gran celebració popular massiva que viuríem amb molts de temps! Des de l'inici de l'any 2020, les notícies de l'epidèmia de coronavirus ja començaven a aparèixer cada cop amb més freqüència als informatius d'àmbit general. Més tard, cap a meitats del mes de febrer de 2020 i just una setmana abans de l'inici de les festes del Carnaval, els organitzadors del Mobile World Congress de Barcelona, van prendre la decisió de suspendre la celebració d'aquest esdeveniment de referència mundial en una decisió que va ser un pèl controvertida i que alguns fins i tot hi van arribar a veure unes connotacions que res tenien a veure en aspectes sanitaris.

El coronavirus encara no era una preocupació per la gran majoria de la gent però ja començava a fer una certa rum-rum. La gent vivia aliena al que se'ns acostava i una prova és que en els actes del Carnaval 2020, que es va celebrar del 21 al 25 de febrer de 2020, no hi va haver cap referència al coronavirus. Ni en el ple de possessió de l'ajuntament carnavalesc, ni en la rua del dia següent ni en l'enterrament del Ka-garriera que tancava la celebració. Cal destacar que l'única referència que hi va haver del virus en tot el Carnaval 2020 la va posar, de collita pròpia, el conserge de l'Ajuntament, Joan Maria Massagué, més conegut per "Coronito", que duia una disfressa de mag i que duia al coll un penjoll allargat i amb punxes de goma, tal i com es pot veure a la foto que il·lustra la crònica, que ell mateix s'encarregava de dir que era el "coronito-virus".

Els actes del Carnaval: el ple, la rua, el carnaval infantil i l'enterrament del Ka-Garriera

Pel que fa al Carnaval 2020, el primer acte el va protagonitzar el ple en el que, com ja és tradició, el consistori carnavalesc parodia l'Ajuntament real. Va ser un ple força animat, amb crítiques a la neteja del poble, amb vídeos i amb molt de confeti. També es va fer palesa la problemàtica que havia patit la NAC, l'entitat organitzadora del Carnaval, que va haver d'avançar els diners de la seva pròpia butxaca pels condicionants del nou interventor municipal.

L'endemà, 22 de febrer, es va fer la rua del Carnaval que va ser una de les més multitudinàries dels darrers temps. Les 15 comparses participants a la rua van aplegar al voltant d'unes 1.800 persones que van desfilar pels carrers de la població en un recorregut que es va iniciar al capdamunt del passeig la Salle i va anar baixant, desviant-se cap a l'avinguda del Baix Camp, l'avinguda de Josep Vidal i Barraquer, el carrer de la Verge de Montserrat fins a retornar al passeig la Salle a l'alçada del pont de l'antiga via del tren. La rua va entrar al barri del Port per la Rambla de Jaume I i va recórrer la façana del Port per acabar al pàrquing de l'Ateneu juvenil. El bon temps també va propiciar que molta gent s'apropés a veure l'evolució de les colles al llarg de tot el recorregut. El fi de festa es va fer a la sala de l'Ateneu Juvenil on hi va haver ball amb el dj Dejavu.

El diumenge 23 de febrer es va fer el Carnaval Infantil al parc del Pescador, que va comptar amb la participació de 70 xiquets i xiquetes. El darrer acte, que es va celebrar a la sala d'actes del Centre Cultural, va ser el dimarts 25 de febrer amb l'Enterrament del Rei Ka-garriera XI. Com ja és tradicional en els seus antecessors, el Carnestoltes va ser víctima dels excessos del Carnaval. La causa del seu decés va ser una fatal caiguda que es va fer a la nova estació de tren. Amb la lectura pública del seu testament es va donar per acabat el Carnaval 2020.

Comenta aquest article

Galeries relacionades