Informació general

Obres

L'Ajuntament no cobrarà, finalment, l'1,2 milions d'euros dels interessos que la Generalitat tenia pendents de retornar de les obres de l'Hospital Lleuger

El 2 d'agost de 2019, la Generalitat va abonar uns 2 milions d'euros que devia en concepte d'avançament del pagament de les obres, però encara restaven per retornar els interessos tal com va reclamar l'oposició el setembre de 2019

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu de la façana de l'Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat
Imatge d'arxiu de la façana de l'Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat | Berta Ruiz

L'Ajuntament de Cambrils no cobrarà, finalment, l'1,2 milions d'euros dels interessos derivats de les obres de l'Hospital Lleuger que la Generalitat tenia pendent d'abonar al consistori cambrilenc. Així ho va anunciar l'alcaldessa de Cambrils –Camí Mendoza– al ple del passat 29 de gener arrel d'una pregunta formulada pel PP. Concretament, el portaveu popular –David Chatelain– va recordar la moció que es va presentar en seu plenària, el 30 de setembre de 2019, amb la què els grups de l'oposició –PSC, Cs, PP i el regidor no adscrit Joan M.Artigau– van reclamar a l'equip de govern que exigís el cobrament d'aquests diners. De fet, en aquella sessió, l'alcaldessa va explicar que el 2 d'agost de 2019, la Generalitat havia abonat els aproximadament 2 milions d'euros que devia a l'Ajuntament de Cambrils en concepte de l'avançament del pagament de les obres realitzades a l'Hospital Lleuger. Després d'aquest pagament però, encara quedaven pendents els interessos corresponents que, sembla ser que finalment, no es retornaran.

Camí Mendoza: "Hi havia un compromís verbal, però mai es va consolidar i, per tant, a això s'aferra el Departament de Salut"

Tal com va explicar l'alcaldessa, "en els últims 5 anys, des del govern municipal s'ha reclamat el deute total que tenia la Generalitat amb l'Ajuntament de Cambrils i aquest deute d'uns 8 milions d'euros s'ha reemborsat en tota la seva part. D'aquest deute, 2,6 milions d'euros era del cost de l'ampliació de l'Hospital Lleuger. Pel que fa als interessos pendents; des del primer dia, aquest govern municipal i també el del mandat anterior sempre hem posat els interessos damunt de la taula, perquè enteníem que es podien demanar tot i que no hi havia cap compromís per part del Departament de Salut. Sí que hem dit que hi havia un compromís verbal, però mai es va consolidar i, per tant, a això s'aferra el Departament de Salut. Hem tingut converses i més converses i després de cobrar la totalitat del deute pendent de l'Hospital Lleuger, sempre hem posat els interessos damunt de la taula. L'última vegada que ho vam fer va ser arrel de la moció que es va presentar al plenari el setembre de 2019, en la què tots hi vam estar d'acord per unanimitat en demanar els interessos al Departament de Salut i així ho vam fer. També vaig aprofitar per reclamar l'obertura de la sala d'operacions de l'Hospital Lleuger. Ho vam reclamar a finals de 2019 i també ho vam fer verbalment en una visita de la consellera de salut a Cambrils".

Camí Mendoza: "No tenim cap manera de reclamar perquè no hi ha hagut mai l'obligació formal"

Malgrat totes aquestes reclamacions, finalment, segons va apuntar Camí Mendoza, "des de CatSalut ens van dir que no tenen una despesa autoritzada en concepte d'interessos. L'any 2019 es van acabar de fer tots els pagaments que hi havia compromesos i totes les obligacions i compromisos adquirits. No tenim cap manera de reclamar perquè no hi ha hagut mai l'obligació formal per part de cap govern anterior; en cap govern municipal hi ha hagut el compromís formal de cobrar els interessos. El que sí vam poder fer, els anys 2018 i 2019, és aconseguir l'ingrés per a l'Ajuntament dels diners pendents de l'excés de l'obra dels quals tampoc hi havia el compromís i això sí es va aconseguir".

Ana López (PSC): "La ciutadania de Cambrils no té perquè assumir el cost d'aquests interessos generats"

Després de la resposta de l'alcaldessa, des del PSC, la seva portaveu –Ana López– va tornar a insistir si ja es desestimava per complet la reclamació d'aquests interessos. Segons va dir López: "volem que ens facin arribar l'argument donat des de CatSalut per si podem tornar a demanar que es reconeguin aquests interessos. La conselleria va marcar què s'havia de fer des de l'Ajuntament i la ciutadania de Cambrils no té perquè assumir el cost d'aquests interessos generats". Per cloure l'explicació, l'alcaldessa –Camí Mendoza– va tornar a insistir que, "ja he dit que no hi ha possibilitat de poder reclamar aquests interessos".

Comenta aquest article