Informació general

Judici 17 i 18-A

Trentè dia de judici: Acusacions populars responsabilitzen Houli i Oukabir dels atacs i reclamen no deixar «desemparades» les víctimes

La vista oral a l'Audiència Nacional es va suspendre ahir dijous sense data de represa ja que dos dels advocats defensors estan de baixa

Per ACN

Els tres processats pels atemptats del 17 i 18 - A a la banqueta de l'Audiència Nacional
Els tres processats pels atemptats del 17 i 18 - A a la banqueta de l'Audiència Nacional | ACN

Les acusacions populars al judici del 17-A, exercides per l'Associació 11-M i l'AVT, van responsabilitzar, en la sessió del judici d'ahir, els dos principals acusats, Mohamed Houli i Driss Oukabir, dels atemptats del 17 i 18 d'agost del 2017 i van reclamar, a diferència de la fiscalia, que se'ls condemni per assassinat. Antonio Guerrero, advocat de l'AVT, va argumentar que Houli i Oukabir eren "perfectament coneixedors" dels plans de la cèl·lula, "formaven part del pla criminal" i, per tant, "han de respondre dels seus fets". En la mateixa línia, l'advocat de l'Associació 11-M, Antonio Segura, va demanar al tribunal que "doni un pas més" del que sol·licita el ministeri públic i no deixi les víctimes "desemparades". Guerrero, de l'AVT, va argumentar que malgrat que l'actuació "pogués no ser la inicialment planejada", "la decisió de la cèl·lula era atemptar per causar el nombre més gran de víctimes mortals i això finalment es va realitzar". El lletrat va afirmar que Driss va llogar la furgoneta sent conscient que era per atemptar i que Houli va fabricar explosius i va cercar finançament també sabent per a quina finalitat es feia.

"Després de l'explosió d'Alcanar no apareix una altra cèl·lula, Younes no és un llop solitari", ha afirmat Segura, de l'Associació 11-M. L'advocat va dir que la "solució tàctica" que pren Younes al "problema" de l'explosió "no canvia per a res l'objectiu estratègic d'aquesta cèl·lula". "Una cèl·lula gihadista no és un grup assembleari, no prenen les decisions per votació", va afirmar. "El que han de fer és compartir un objectiu pel qual estan treballant" amb els preparatius, que és el de "causar el nombre més gran d'assassinats possibles" i, en això, "tots els membres de la cèl·lula estan inclosos". També Houli i Oukabir, van defensar, ja que veuen provat que eren membres de la cèl·lula.

Per això, AVT I Associació 11-M demanen una condemna per 15 assassinats -exclouen Pau Pérez, assassinat per Younes Abouyaaqoub en la fugida de Barcelona en cotxe-. Els advocats han argumentat no incloure Pérez perquè ho veuen com un "excés" d'Abouyaaqoub i no creuen que el seu assassinat "formi part de la ideació del pla criminal".

Per la seva banda, l'advocat de l'Estat va fer una breu intervenció de menys de deu minuts per donar suport a les tesis de la fiscalia, tant pel que fa als delictes com pel que fa a les indemnitzacions a les víctimes. De fet, va defensar la investigació policial i judicial sobre els fets, i va assegurar que l'estat no va actuar de forma negligent pel fet de no poder detectar l'activitat de la cèl·lula de Ripoll.

Ajornament del judici sense data

La vista oral a l'Audiència Nacional es va suspendre ahir dijous sense data de represa. L'advocada de Mohamed Houli té coronavirus i l'advocat de Driss Oukabir està de baixa a l'espera de resultat d'una PCR. Per aquest motiu, l'exposició dels informes de les defenses es posposa. El president del tribunal, Félix Alonso Guevara, no va posar data a la represa del judici a l'espera de veure com evolucionen. "Si al llarg de la setmana vinent se sap alguna cosa, ja se'ls citaria per a la següent", va dir Guevara, que va demanar a la resta de les parts "que es cuidin". "Vist fins a la nova sessió", va dir el president del tribunal. En aquests moments només queda pendent l'informe de les tres defenses i el torn d'última paraula dels acusats.