Informació general

covid-19

El confinament passarà a ser comarcal a partir del proper dilluns 8 de febrer

El Procicat ha anunciat l'ampliació d'una hora a les actuals franges d'esmorzar i de dinar dels bars i restaurants i l'obertura dels gimnasos al 30 % de la seva capacitat

Per Redacció

Terrasses d'establiments de restauració a la plaça de la Vila
Terrasses d'establiments de restauració a la plaça de la Vila | Berta Ruiz

El Procicat ha anunciat noves mesures que entraran en vigor a partir del proper dilluns 8 de febrer i que tindran vigència al menys durant quinze dies. A rel de la millora dels indicadors de l'evolució de la pandèmia, a partir del dilluns el confinament passarà a ser comarcal i deixarà de ser municipal.

Un altre canvi important és el que afecta a la restauració. Tot i que es mantenen les franges d'esmorzar i de dinar, aquestes s'amplien una hora cadascuna d'elles. Així bars i restaurants podran obrir de 7,30 a 10,30 h al matí i de 13 a 16,30 h a la tarda. La resta del dia podran continuar oferint àpats per emportar o a domicili.

D'altra banda, a partir del dilluns es permet l'obertura dels gimnasos al 30% de la seva capacitat. En l'àmbit cultural, les llibreries s'equiparan al llistat d'equipaments culturals i, per tant, podran obrir amb normalitat durant el cap de setmana sense estar subjectes a les restriccions del comerç. Per a la resta del comerç es mantenen les restriccions vigents, que permeten obrir de dilluns a divendres als comerços de fins a 400 metres quadrats. Així doncs, seguiran tancats els centres comercials i establiments de més de 400 metres quadrats. El comerç que no sigui essencial, en general, seguirà sense obrir els caps de setmana

En l'àmbit educatiu s'introdueix la semipresencialitat en els primers cursos universitaris així com també en les escoles de música i dansa autoritzades.

Les mesures actuals, vigents des de fa un mes, es van aprovar com a pla de xoc davant l'empitjorament de les dades després de Nadal, i es modifiquen ara que han baixat els contagis i s'ha estabilitzat el nombre de malalts a les UCI.

Marc Ramentol: "Hem de ser capaços de donar una mica d'aire als sectors que porten mesos aguantant el pes d'aquestes mesures"

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha argumentat que "no és moment de relaxar les grans mesures que ajuden a controlar l'evolució de l'epidèmia", i per això s'ha optat per "tímides correccions, petits canvis per minimitzar els danys i fer que aquestes mesures siguin més sostenibles pels sectors i per a la ciutadania". "Hem de ser capaços de donar una mica d'aire als sectors que porten mesos aguantant el pes d'aquestes mesures", ha conclòs. Ramentol ha remarcat que les restriccions a la restauració estan vigents des del 21 de desembre, i la dels equipaments esportius des del 7 de gener. Alhora, ha subratllat que "no és casual que s'hagi pogut controlar l'epidèmia abans que en altres territoris". "Vam començar abans i, en coherència, hem de ser capaços també abans de donar una mica d'aire", ha indicat.

Pel que fa a la situació epidèmica, Ramentol ha explicat que s'està començant a deixar enrere el pic de màxima pressió assistencial, amb gairebé 20 dies de contagis a la baixa i ara ja amb les UCI baixant. Les prediccions a curt termini no indiquen canvis significatius, però amb l'amenaça de les noves variants, la situació de la tensió assistencial i la disminució de les dosis de vacunes previstes.

Comenta aquest article