Cultura

Llibres

«Cafè molt», quan les anotacions del diari personal d'Albert Cucurull esdevenen un llibre

El jove cambrilenc de 20 anys d'edat ha publicat el seu primer llibre, «Cafè molt» que conté 37 relats breus

Per Lluís Rovira i Barenys

Albert Cucurull amb el seu llibre, a la seu de Revista Cambrils
Albert Cucurull amb el seu llibre, a la seu de Revista Cambrils | Lluís Rovira i Barenys

El cambrilenc Albert Cucurull Salamero acaba de publicar el seu primer llibre amb el nom de "Cafè molt". Es tracta d'un recull de relats breus que ha anat escrivint els darrers anys, concretament des de finals de l'any 2015, i que tenen l'origen en les anotacions que va començar a fer en un diari personal. Aquest llibre, doncs, és el fruit de cinc anys i recull un total de 37 relats i contes.

Del diari personal al llibre

Albert Cucurull té 20 anys i actualment està cursant un grau superior de Gestió Forestal i del Medi Natural, a Reus. Tal com ha explicat a revistacambrils.cat, "al voltant de la Nit del Foc de l'any 2015 vaig començar a escriure un diari personal. En principi era una cosa per a mi, molt personal. No escrivia cada dia i a vegades em podia estar tres mesos sense escriure-hi res. Amb el pas del temps, vaig acabar el primer diari i en vaig començar un altre. A banda, per treballs de l'institut havia fet textos i havia aconseguit dos accèssits de convocatòries de l'Ajuntament, que també estan recollits en el llibre. L'any passat, durant el confinament, vaig tenir temps de passar a l'ordinador tot el que tenia i vaig fer una transcripció via mail per tal que se subscrivís gent a la que, posteriorment, els hi enviava els relats. Vaig fer un avís per Instagram i la gent rebia els relats via mail".

Aquest mecanisme d'interacció amb els lectors va començar a funcionar i Albert Cucurull es va animar a fer un pas més, el de l'edició dels relats en un llibre, "vaig contactar amb dues editorials, una de Valls que no em va contestar i una altra de Barcelona, l'Editorial Sunya, que em va animar a seguir i amb la que finalment he editat el llibre". La tirada és de 100 exemplars i de moment Albert Cucurull ja en porta venuts més de la meitat, "el bo és que aquest llibre està penjat en un web que es diu Lulu i que serveix per imprimir llibres sota demanda. Quan a mi se m'acabi l'estoc, si una persona vol comprar el llibre a través d'aquest web, ells busquen una impremta prop del que ho demana i l'imprimeixen de nou". Albert Cucurull explica que, actualment, si algú vol adquirir el seu llibre ho pot fer enviant-li un missatge al seu Instagram, "des del web de l'editorial Sunya també es pot veure el llibre i es pot accedir a un parell de relats, de forma gratuïta, per tal de fer-se'n una idea del contingut".

Temàtica molt variada

Els relats continguts en el llibre no tenen fil conductor entre ells, segons explica Cucurull, "hi ha un ordre cronològic amb les dates en què es van fer els escrits tot i que al principi no en posava. La temàtica és molt variada i va des d'un cap d'any que vaig passar a relats més abstractes inspirats en somnis que he tingut". Albert Cucurull també explica que durant el confinament va aprofitar per fer un curs d'escriptura creativa on line al Laboratori de Lletres de Barcelona i que alguns dels exercicis que li van demanar també es troben en el llibre, "per exemple, hi ha un relat que es diu "Les mans de l'àvia", que es tracta de descriure les mans de l'àvia i em va agradar molt. El llibre l'acabo amb el relat "Les mans del pare", i sorgeix d'una foto que el meu pare va fer quan vaig néixer i en la que es veu la seva mà i la meva superposades. Hi ha una mica de tot. Potser és una mica fosc el llibre perquè quan escrivia era quan estava trist o més depressiu però també hi ha relats que són alegres".

El títol del llibre està manllevat d'un dels relats, potser un dels més curts. La portada s'il·lustra amb una foto d'un pescador que repara una art de pesca en un dels magatzems del moll de pesca, "un dels relats parla d'un pescador que teixeix unes figures. La foto la vaig fer fa uns quatre anys al moll amb una càmera analògica del meu avi". Cucurull explica que, ara per ara, ja no dóna més de si per escriure un altre llibre de relats com aquest, "potser continuaré fent contes més llargs i amb més contingut", manifesta.

Comenta aquest article