Informació general

Detencions

La Guàrdia Civil desarticula una organització criminal dedicada al tràfic internacional de marihuana amb registres a Cambrils, Salou i Barcelona

Per Redacció

Imatge de la marihuana i d'altres substàncies estupefaents intervingudes per la Guàrdia Civil
Imatge de la marihuana i d'altres substàncies estupefaents intervingudes per la Guàrdia Civil | Cedida (Guàrdia Civil)

La Guàrdia Civil en el marc de l'operació "Hojares" ha desarticulat una organització criminal dedicada al tràfic internacional de marihuana a través d'empreses de paqueteria. Durant l'operació s'han detingut a 6 persones de nacionalitat de Països Baixos, el Marroc i Veneçuela i s'han intervingut un total de 102 quilos de cabdells de marihuana, 11 quilos d'haixix, 14.300 euros en metàl·lic i diversos dispositius electrònics relacionats amb l'activitat. L'operació es va iniciar a mitjan del passat 2020, quan la Guàrdia Civil va tenir coneixement que en les instal·lacions d'una coneguda empresa de transport internacional de paqueteria en Steenokkerzeel (Bèlgica), les autoritats policials havien interceptat un enviament de 40 quilos de cabdells de marihuana.

Després d'iniciar una investigació, es va poder comprovar que des de mitjans de 2019 una persona realitzava enviaments periòdics de paquets tancats i paletitzats, declarats com mobiliari de jardí amb origen a Tarragona i destinació diferents ciutats de Països Baixos, França i Bèlgica, comptabilitzant més de 30 operacions en menys d'un any. Aquests enviaments es realitzaven a través d'una mercantil legal dedicada a la comercialització i reparació de tot tipus de motors, principalment per a vaixells de gran tonatge. A principis de 2020, l'empresa de paqueteria va comunicar a la mercantil que sol·licitava l'enviament, una incidència en el pes de la mercaderia enviada, negant la mercantil que ella hagués sol·licitat el transport de l'esmentat enviament, això va obligar els membres de l'organització a canviar la metodologia de les trameses, utilitzant documentació falsa.

Registres a tres domicilis de Cambrils, Salou, Barcelona i una nau de Rubí

Com a resultat de les investigacions a què van ser sotmesos els integrants de l'organització –a l'agost de 2020 a les instal·lacions logístiques d'una empresa de paqueteria– va ser intervingut un enviament declarat com mobiliari de jardí contenint 20 quilos de cabdells de marihuana envasada al buit. Continuant amb la línia de recerca, en un establiment col·laborador d'una empresa de paqueteria va ser interceptat un nou enviament de tres embalums declarats com mobiliari de jardí que contenien al seu interior 21 quilos de marihuana. A conseqüència d'aquesta actuació i amb una nova línia d'investigació oberta, es va descobrir l'existència d'una mercantil utilitzada per l'organització investigada i l'existència d'una nau industrial utilitzada per l'organització per encobrir les seves activitats il·lícites, esbrinant que des de la mateixa, de forma imminent, s'anava a realitzar l'enviament d'un cilindre industrial contenint en el seu interior substàncies estupefaents.

Aquest fet va provocar l'explotació de l'operació, establint un ampli dispositiu que va culminar amb la realització de cinc entrades i registres en una nau industrial de la localitat de Rubí (Barcelona), un comerç de restauració a Salou i tres domicilis a Barcelona, Salou i Cambrils. Fruit del qual es va aconseguir la detenció de 6 persones, entre els quals es trobava el capitost de xarxa. L'operació ha estat dirigida pel jutjat d'instrucció 6 de Tarragona, s'ha dut a terme per agents de l'EDOA de la Comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona, amb el suport de les autoritats policials de diversos països europeus i la col·laboració de Bombers de la Generalitat, els quals van intervenir en l'obertura del cilindre industrial que contenia la droga. Per ordre judicial, cinc dels sis detinguts van ingressar a presó preventiva sense fiança.

Comenta aquest article