Informació general

L'alcalde demana un major implicació de la Generalitat per resoldre el conflicte judicial del Parc Samà

Per Judit Pinazo



Aspecte de la zona propera al recinte històric del Parc Samà
La secció tercera de la sala del contenciós-administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va emetre el passat 22 de març una nova sentencia, en la que declara nul·la la suspensió del Pla Parcial aprovada per l'Ajuntament l'any 2003. Concretament, el TSJC ha anul·lat l'acord del ple de l'Ajuntament de Cambrils del 31 de març de 2003 així com el decret d'alcaldia del 26 de maig de 2003 amb els que se suspenia el procediment de tramitació del Pla Parcial del sector Parc Samà-Mas d'en Blai.

Aquesta sentència resulta un cop més favorable als interessos de l'empresa Med Group en el projecte immobiliàri del Parc Samà.
Segons una nota de premsa emesa per Med Group, l'empresa reafirma la legalitat de les actuacions i posa de manifest la irregularitat de l'actuació del consistori, motivada per les urgències municipals en bloquejar el projecte residencial i la construcció del camp de golf de MedCambrils.

Recordem que el passat mes de gener la sala del contenciós-administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va emetre una sentència, que anul·lava, a instàncies de Med Group, l'acord de la Generalitat que aprovava una modificació del Pla General de Cambrils, sol·licitada per l'Ajuntament de Cambrils, i que consistia en desclassificar els terrenys de Parc Samà i Mas d'en Blai per retornar-los a la planificació anterior. Aquesta aprovació la va fer la Comissió Territorial d'Urbanisme el 5 de novembre de 2003.

Recordem que el gener de 2003 hi havia hagut un canvi de govern a l'Ajuntament de Cambrils amb un posicionament totalment contrari a l'anterior govern respecte a la planificació dels terrenys del Parc Samà. Dins d'aquest nou posicionament municipal, el plenari havia aprovat la modificació puntual del Pla General per a la zona del Parc Samà amb la qual cosa es retornava aquests terrenys al planejament de dos anys abans, és a dir, amb la possibilitat de construir-hi un camp de golf de 18 forats i 180 vivendes en comptes dels 27 forats i les 520 vivendes que la promotora volia fer i que l'anterior govern ja havia tramitat

Més suport de la Generalitat

L'alcalde es mostrava ahir preocupat per les interpretacions que es donen sovint a les informacions emeses per MedGroup en alguns mitjans de comunicació sobre la qüestió del Parc Samà i la polèmica que això genera "considero que fer moltes declaracions sobre aquest tema no ens porta a res, per què es fa el joc a qui treu de manera orientada aquestes notícies". Segons l'alcalde hi ha mitjans que no tracten les notícies tal com són.

Segons Benaiges, la sentència no té més importància ja que l'únic que diu és "vostès van prendre un acord el març de 2003 quan no el podien prendre perquè se'ls hi havia robat la competència per decidir l'urbanisme de la ciutat". Per Benaiges la nova sentència no diu res més que això, el que no significa que "l'empresa MedGroup hagi guanyat res ni que canviï res d'aquest procés". Segons Benaiges aquest és un llarg procés on la part més important encara ha de decidir-se, que és l'aprovació del Pla Parcial, del pla especial i tots els condicionants que la Comissió Territorial d'Urbanisme va tirar endavant en el seu moment.

El nou pla general no permet dur a terme el que volia fer l'empresa Med Group, per aquest motiu "si l'empresa accepta aquest principi l'Ajuntament està disposat a parlar del futur respecte allò que ens pugui relacionar de manera positiva i no relacionar-nos davant dels tribunals". Benaiges defensava que el consistori sempre ha mostrat aquesta voluntat, per això està disposat a parlar-ne, sempre i quan no es parteixi de la imposició de com s'ha de fer l'urbanisme de Cambrils "sota el criteri de només voler fer diners i especular amb el futur del que ha de ser la nostra ciutat, no hi passarem i em sembla que aquest missatge ha quedat clar des de fa temps".

Benaiges va reclamar un cop més, una major implicació de la Generalitat, "el nou govern de la Generalitat sempre ens ha donat recolzament però fa falta més decisió". Tal i com explicava ahir, el consistori està treballant perquè el màxim responsable del govern de la Generalitat, el president José Montilla, en tingui un coneixement precís i pugui decidir més enllà del que fins ara s'ha fet".

Carta al director del Diari de Tarragona

En motiu de les diferents notícies que s'han publicat al Diari de Tarragona en els últims mesos, l'alcalde ha enviat una carta a la secció "Carta abierta al director" d'aquest mitjà on expressa el seu descontent amb el tractament que se li ha donat a aquesta qüestió "una vegada i una altra el seu diari es posiciona al costat dels interessos de l'empresa Med Group i tot i haver-lo parlat personalment amb el director i predecessors, sembla que no té remei".

Benaiges en el seu escrit posa de manifest que el diari no diu la veritat i enganya al lector i posa com a exemple alguns titulars que s'han publicat en aquest mitjà o algunes col·laboracions, com per exemple la carta publicada el passat 25 de març en un apartat anomenat "Línia abierta. Tribuna Libre" firmada per Antonio Quintero i titulada "Los piques de Cambrils". Segons Benaiges "un senyor, soci de Med Group (o exsoci?) que ens dona lliçons als cambrilencs de com hem de gestionar el nostre municipi...resulta que el que és bo per Cambrils és allò que beneficia econòmicament a ell (també soci del Club Nàutic!), quina poca vergonya! aquest senyor és un interessar i el Diari donant-li una tribuna interessada!"

Benaiges finalitza la carta defensant la posició de l'Ajuntament i posicionant-se en contra de l'especulació urbanística " el futur de Cambrils ha d'evitar les especulacions urbanístiques, ha de possibilitar l'existència d'espai lliure de totxos i ha de créixer de manera sostinguda".

Comenta aquest article