Informació general

Urbanisme

El futur de l'antiga estació de tren segueix sent un interrogant: conservar l'edifici o enderrocar-lo?

Hi ha veus que advoquen per enderrocar l'edifici i unir els passejos de l'avinguda de Josep Vidal i Barraquer amb l'avinguda de l'Horta de Santa Maria mentre que d'altres en defensen la conservació

Per Berta Ruiz

Edifici de l'antiga estació del tren
Edifici de l'antiga estació del tren | Lluís Rovira i Barenys

El futur de l'antiga estació de tren segueix sent un interrogant. Hi ha veus que advoquen per enderrocar l'edifici i unir els passejos de l'avinguda de Josep Vidal i Barraquer (al barri de l'Eixample) amb l'avinguda de l'Horta de Santa Maria i eliminar aquesta "barrera" entre barris, mentre que d'altres veus defensen la conservació d'aquest edifici històric –construït a meitats del segle XIX– i que durant 155 anys va veure passar trens per Cambrils. De fet, recordem que l'any 2018, es va estudiar la possibilitat de declarar l'edifici com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). De moment, aquest tràmit no s'ha acabat d'aclarir. Des de l'equip de govern municipal s'estan estudiant totes les possibilitats sobre aquest espai.

Enric Daza, regidor d'Urbanisme: "És cert que tenim aquesta demanda veïnal (conservar l'edifici), però també tenim altres demandes que demanen connectar el passeig de l'Horta de Santa Maria amb el passeig de Josep Vidal i Barraquer"

Sobre aquesta qüestió, el regidor d'Urbanisme –Enric Daza– ha explicat a revistacambrils.cat com es troba aquest tema. Segons Daza, "l'edifici de l'antiga estació encara no és Bé Cultural d'Interès Local. Hem de mirar fins a quin punt l'edifici pot tenir aquest interès. D'entrada, el POUM de 2006 preveu que l'edifici desaparegui i que es faci la connexió entre passejos. Això és el que preveu el POUM, però per altra banda, els veïns ens han demanat conservar l'edifici com a centre cívic i el que estem valorant és si això pot anar en sintonia amb els interessos arquitectònics de la ciutat. Estem treballant una proposta que permeti el pas dels vianants pel passeig amb la conservació de l'edifici, però encara no està decidit. Haurem de veure si és viable mantenir l'edifici. És cert que tenim aquesta demanda veïnal, però també tenim altres demandes que demanen connectar el passeig de l'Horta de Santa Maria amb el passeig de Josep Vidal i Barraquer, per tant, s'haurien de fusionar aquests interessos en el mateix projecte i que l'edifici no suposés un impediment per al pas de vianants. Creiem que cal trobar una fórmula per implementar l'interès de conservar l'edifici amb aquesta connexió entre barris".

En tot cas, segons ha comentat Daza, el primer pas seria que l'edifici de l'antiga estació passés a propietat municipal per decidir el seu futur. "Hauríem de fer la petició a Adif sobre el nostre interès de conservar l'edifici. El primer pas és demanar l'ús de l'edifici i traspassar-lo cap a l'Ajuntament, perquè ara mateix està en propietat d'Adif. O en cas de decidir l'enderrocament, també podria incloure's dins del projecte de desmantellament a càrrec d'Adif. Tot plegat passa per definir el projecte que unís els diferents interessos; ho estem estudiant".

Joan M. Artigau, regidor no adscrit: "Aquest govern ha de mostrar la seva voluntat: si vol mantenir el barri tancat com un 'gueto' o bé enderrocar l'antiga estació i obrir el barri al Port; fer desaparèixer una barrera física i psicològica i que entri aire fresc. Estació sí o estació no?"

De fet, el tema del futur de l'antiga estació de tren és força recurrent. Al ple del passat 30 de novembre, el regidor no adscrit –Joan M. Artigau– va preguntar directament al govern: "què pensa fer amb l'antiga estació de tren? Quina idea té el govern vers aquest edifici tenint en compte que en el mandat anterior es van fer passos per convertir-lo en un BCIL (Bé Cultural d'Interès Local). En quin moment ens trobem ara? Aquest govern pretén conservar l'edificació? Si és que sí, cal que prenguin mesures urgents perquè l'estació està patint una degradació constant i s'està convertint en un punt fosc on hi proliferen els 'botellons', el consum i el tràfic de substàncies no legals".

Segons va dir Artigau, "aquest govern ha de mostrar la seva voluntat amb Cambrils i més concretament amb els veïns del barri de l'Eixample. Si vol mantenir el barri tancat com un 'gueto' i que es vagi consumint i autodestruint o bé enderrocar l'antiga estació i obrir el barri al Port; fer desaparèixer una barrera física i psicològica i que entri aire fresc per tal de convertir-lo en un barri tranquil, pròsper i amb futur. Estació sí o estació no? Vull que em responguin sense embuts i amb claredat tots els portaveus del govern i l'alcaldessa". A la pregunta directa sobre el futur de l'edifici de l'antiga estació, Joan M. Artigau no va obtenir cap resposta ja que cap membre de l'equip de govern ni l'alcaldessa van contestar sobre el tema.

Comenta aquest article