Informació general

Covid-19

Els ingressos per covid-19 al Camp de Tarragona superen el pic de la segona onada

Després de les festes de Nadal i Cap d'Any, el Camp de Tarragona fa dies que es troba en la tercera onada de la pandèmia i ha superat ja el màxim de 350 persones ingressades per covid-19 que va haver-hi durant el pic de la segona onada

Per Cedida

Façana de l'hospital de Sant Joan de Reus
Façana de l'hospital de Sant Joan de Reus | Cedida

Després de les festes de Nadal i Cap d'Any, el Camp de Tarragona fa dies que es troba en la tercera onada de la pandèmia i ha superat ja el màxim de 350 persones ingressades per covid-19 que va haver-hi durant el pic de la segona onada. El gerent de la regió sanitària, Ramon Descarrega, admet que la previsió és que la pressió assistencial "encara anirà a més" durant algunes setmanes. La disponibilitat d'equipaments i la provisió de material estan "ben resolts" i la prioritat segueix sent la disponibilitat de personal. Actualment hi ha un 8% de professionals de baixa -el doble del que és habitual- i per tal d'atendre l'augment d'ingressos s'ha hagut de començar a desprogramar l'activitat quirúrgica no urgent.

357 persones ingressades per covid-19

Durant la segona onada, la xifra d'ingressats per covid-19 va arribar a un màxim de 350 persones -el 4 de novembre-. Aquest dissabte n'hi havia 357: 185 a planta, 120 a centres sociosanitaris, 49 a l'UCI i tres en hospitalització domiciliària. "Estem superant el pic de la segona onada i malauradament no veiem quan començarà a doblegar-se. Ens estem preparant per un increment molt important", exposa el doctor Descarrega, que no descarta que s'assoleixi el nivell dels 400 ingressos.

Els plans de contingència del Departament de Salut preveuen diferents escenaris d'adaptació dels recursos assistencials segons les necessitats del moment, que ara presenta un increment de casos "molt generalitzat". La principal prioritat és garantir la disponibilitat de personal, que porta deu mesos de molt desgast. Els contagis entre professionals comprometen la capacitat de resposta i per això ha calgut començar a desprogramar activitat no urgent a la regió. Segons assenyala Descarrega, en cirurgia major ambulatòria (CMA) -les operacions sense ingrés hospitalari- l'afectació és superior al 50%. Els hospitals també desprogramen de forma progressiva altres intervencions no urgents i algunes proves diagnòstiques. "Estem prioritzant aquella patologia oncològica i la patologia de gravetat o urgent que necessita activitat quirúrgica. Tota la resta és susceptible de deixar de fer-se", adverteix.

No es preveu habilitar espais externs

El Departament de Salut no preveu habilitar espais externs per donar cabuda als nous casos. A Tarragona si fa falta es derivaran pacients a l'hotel Salut, que actualment presenta una baixa ocupació, i a l'hospital Sant Joan de Reus s'habilitaran llits en zones de l'edifici que tenen espai disponible. La capacitat total s'avalua i s'adapta per garantir el flux de pacients entre plantes hospitalàries, unitats de crítics i llits en sociosanitaris, segons l'evolució del malalt.

Les UCI afronten aquest increment de casos en un context de major ocupació. El confinament i la reducció de la mobilitat van fer que pràcticament no hi hagués pacients amb patologies 'no covid' durant la primera onada, però ara sí que conviuen amb aquest tipus de malalts. "Malgrat les restriccions vigents aquest volum encara és important i fa que tinguem una tensió a nivell de les UCI", assenyala el gerent.

Després d'haver apostat els darrers mesos per incrementar les places de tipus sociosanitari, també s'està apostant per reforçar la capacitat de les UCI. L'hospital Sant Joan de Reus passarà de forma fixa de 20 a 28 places d'UCI i a l'hospital Joan XXIII de Tarragona també hi ha previst un projecte per ampliar els 28 llits actuals. Salut també ha demanat a l'hospital de Santa Tecla que, temporalment, afegeixi sis llits d'UCI als nou de què disposa habitualment. Durant la primera onada es van habilitar diversos espais en tots els centres per acollir pacients crítics i semicrítics.

 

Comenta aquest article