Informació general

Ensenyament

El col·legi Cardenal Vidal i Barraquer construeix un nou edifici que acollirà el cicle d'Educació Infantil

Les obres, que van iniciar-se a finals de desembre i que ocupen una part del pati de l'edifici la Salle, s'han pogut tirar endavant gràcies a la venda d'un immoble de Barcelona propietat de la Fundació del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer

Per Lluís Rovira i Barenys

Simulació del nou edifici que acollirà el cicle d'educació Infantil del centre
Simulació del nou edifici que acollirà el cicle d'educació Infantil del centre | Cedida

El col·legi Cardenal Vidal i Barraquer es troba, actualment, immers en un procés d'obres des de finals d'aquest passat mes de desembre. Aquestes obres consisteixen en la construcció d'un nou edifici, a una part del pati del recinte de la Salle, que acollirà els cursos d'educació infantil. En aquests moments el cicle d'educació infantil del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer es troba a l'edifici Vedruna i un cop estigui enllestida aquesta nova construcció, que es calcula que estarà acabada cap a finals d'aquest any, passarà a aquestes noves instal·lacions.

Edifici per a l'Educació Infantil

Aquest nou edifici ocuparà una part de l'actual pati de l'edifici la Salle i s'està construint a tocar del passeig la Salle. L'edifici disposarà de planta baixa i de primer pis. Segons ha explicat el president del Patronat de la Fundació del Col·legi Cardenal Vidal i Barraquer, Francesc Recasens, a revistacambrils.cat, "aquest edifici està molt pensat pel que considerem que ha de ser avui l'educació infantil. L'escola ha de ser, estructuralment, com a casa pel que fa als nens petits. Hem buscat espais més diàfans, amb materials naturals i fugim dels colors llampants". A la planta baixa del nou edifici hi haurà les aules de P3 i de P4 amb alguns espais complementaris mentre que al primer pis hi haurà les aules de P5. Cal recordar que el col·legi Cardenal Vidal i Barraquer disposa de tres línies per curs.

D'altra banda, segons explica Recasens, "els alumnes d'infantil tindran un pati diferenciat, un pati on hi toqui el sol i per això hem hagut d'encarar l'edifici d'una forma concreta per tal que hi toqui el sol tan a dins com al pati". A més, aquesta nova construcció es fusionarà amb l'edifici antic a través d'un espai que serà l'entrada oficial de l'escola i que disposarà de vestíbul, que en aquests moments el centre no en disposa. Segons Recasens, serà una entrada on hi haurà la secretaria, la part administrativa i el lloc de rebuda. Des d'aquest espai cap a un costat s'anirà cap a les aules de Primària i cap a l'altre, cap a les d'educació Infantil i disposarà d'ascensor per accedir als pisos superiors. A banda, segons explica Recasens, "hem intentat respectar la vista de la façana antiga de l'edifici la Salle i és per això que el primer pis s'ha fet una mica més curt que la planta baixa. A més, ja que som una escola que treballa en projectes de sostenibilitat, estem construint una escola pensada en aquests paràmetres i que sigui coherent amb els projectes educatius que tenim".

Reestructuració a l'edifici Vedruna

L'edifici Vedruna acull els cursos d'ESO i l'educació infantil. Quan l'educació infantil marxi a les noves dependències l'edifici Vedruna disposarà d'aquests espais per a activitats de Secundària. Pili Bas, directora del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer explica que "un dels problemes que tenim a l'edifici Vedruna és la manca d'espais. Estem molt limitats i ara ja no ho estarem tant ja que disposarem d'aquests espais on ara hi ha l'educació infantil i podrem reorganitzar l'escola d'una altra manera. Ara per ara, encara ho hem de decidir la manera com es farà". Pili Bas també apunta un altre avantatge del pas de l'educació infantil a l'edifici la Salle, "en molts casos, aquest canvi facilitarà moltes famílies pel fet que aquests dos nivells que van seguits, estiguin en un mateix recinte".

Obres en marxa gràcies a la venda d'un immoble de Barcelona propietat de la Fundació

Aquestes obres s'han pogut portar endavant gràcies a la venda d'un immoble de Barcelona que era propietat de la Fundació Privada Col·legi Cardenal Vidal i Barraquer. Francesc Recasens explica que en el moment de la creació de la Fundació, la família Vidal i Barraquer ens va deixar un llegat que era un immoble de Barcelona, prop de la plaça de la Universitat, que ens servís de patrimoni per poder gestionar aquesta Fundació i per tenir recursos per poder fer allò que creguéssim convenient com a Patronat. Fa un parell d'anys vam fer la venda d'aquesta casa i a partir d'aquí vam disposar d'uns recursos que podíem invertir i vam pensar que el que hauríem de renovar era l'espai de l'educació infantil". Recasens explica que un cop van tenir clara la idea de fer el nou edifici "vam fer les consultes pertinents al departament d'Ensenyament de la Generalitat i després, amb l'Ajuntament de Cambrils".

Obres al pati de l'edifici la Salle / foto: cedida

 

L’Apunt

25 anys de la fusió dels col·legis la Salle i Vedruna
El 28 de setembre de 1995, ara ha fet 25 anys, es signava l'estructura de la Fundació Privada Col·legi Cardenal Vidal i Barraquer. Es constituïa el Patronat del col·legi que contemplava la fusió del col·legi la Salle i el col·legi Vedruna. El curs següent, el 1996-1997, la fusió ja es va fer efectiva coincidint amb la implantació de l'ESO. Precisament la fusió dels dos col·legis va venir motivada pel canvi de la llei d'Educació que implantava els estudis obligatoris fins els 16 anys quan fins llavors ho eren fins els 14. Això suposava que s'havien de cobrir, educativament parlant, dos cursos més i es va trobar aquesta fórmula de la fusió per distribuir els espais dels dos col·legis. Cal dir que aquesta ha estat l'única fusió entre un col·legi la Salle i un col·legi Vedruna a tot Catalunya. D'altra banda, la pandèmia ha impedit fer actes de celebració del 25è aniversari de la fundació del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer i segons explica Pili Bas, "mirarem de fer alguna celebració quan puguem".

Comenta aquest article