Informació general

Covid-19

L'alcalde i un regidor de Riudoms reben la vacuna de la covid-19 aprofitant la vacunació a la residència d'avis de Riudoms

L'alcalde, Sergi Pedret, argumenta que sobraven unes vacunes i que des de l'equip de coordinació el van trucar per tal de poder-les aplicar de manera imminent sota risc de fer-se malbé

Per Redacció

L'alcalde de Riudoms, Sergi Pedret, explicant la iniciativa 'Fes que destaqui' a la treballadora d'un bar del poble, el passat 18 de desembre
L'alcalde de Riudoms, Sergi Pedret, explicant la iniciativa 'Fes que destaqui' a la treballadora d'un bar del poble, el passat 18 de desembre | ACN

L'alcalde de Riudoms, Sergi Pedret, i un regidor del govern van rebre, aquest passat dimarts, la vacuna de la covid-19 a la residència geriàtrica l'Onada de la veïna població de Riudoms per tal d'aprofitar unes dosis de vacunes sobrants de la vacunació al centre. Un cop coneguts els fets i confirmats per totes les parts, el ressò mediàtic ha estat molt gran. A més, ahir dimecres es va saber que l’Institut Català de la Salut (ICS) havia obert un expedient a tres professionals d'infermeria que van convidar familiars directes a la vacunació contra la covid-19 quan administraven dosis a una residència de persones amb discapacitat, a les Terres de l'Ebre.

Les explicacions de l'alcalde de Riudoms

En un comunicat emès ahir a la nit, l'alcalde de Riudoms, Sergi Pedret, manifestava que "en els últims mesos he estat en contacte directe i habitual amb la Residència Geriàtrica de Riudoms per tal d’ajudar i coordinar amb l’Ajuntament totes les tasques que s’han dut a terme per fer front a la situació derivada de la pandèmia de COVID19. Dins d’aquest seguiment, durant el dia d’ahir se m’ha anat informant de com anava el procés de vacunació a la Residència". El comunicat segueix dient que "a migdia, un cop vacunades totes les persones residents i professionals, vaig rebre una trucada de la persona coordinadora del procés de vacunació a la Residència i m’explica que unes dosis s’hauran de llençar ja que, per diferents circumstàncies, algunes vacunes programades no s’han pogut subministrar. Des de l’equip de coordinació van decidir que, abans de llençar aquestes vacunes, calia aprofitar-les i van demanar-me de rebre aquesta vacuna jo i una altra persona, ja que per temes de gestió de la crisis sanitària son habituals les reunions de l’alcalde amb la residència i per tant consideren oportú fer-ho així. Precisament avui, el secretari de Salut, Josep Maria Argimon, ha aclarit en roda de premsa que per qüestions de "logística i per maximitzar les vacunacions" es permet vacunar altres persones sempre que treballin al centre. Categoria dins de la qual l’equip de coordinació deu haver considerat que es trobava l’alcalde i l’altra persona proposada, atesa la tasca d’ajuda i de coordinació amb la Residència que he esmentat abans. En aquest cas, vaig seguir les indicacions que en tot moment vaig rebre per part dels responsables de la vacunació a la residència, confiant en el seu criteri, en la seva professionalitat i en els protocols establerts per al desenvolupament del procés de vacunació de la població."

L'alcalde afegeix que "així que, a l’empara d’aquests criteris i havent rebut aquesta indicació, vaig considerar que en cap moment soc qui per decidir qui es vacuna o no es vacuna; i menys encara per negar-me a l’oferiment de vacunar-me davant la possibilitat que aquesta vacuna es llenci, cosa que es podria interpretar com una desconfiança meva cap a la seguretat de la vacuna de la COVID19. És per aquest motiu que vaig acceptar i em vaig dirigir cap a la Residència, ja que la condició era presentar-m’hi en qüestió de pocs minuts perquè probablement la vacuna podia fer-se malbé en poc temps. L’altra persona a qui se l’hi ofereix la vacuna li era impossible arribar a la residència en el poc temps que es demanava. I en aquest cas, l’equip de coordinació de la vacunació a la Residència -i abans de no aprofitar una de les vacunes-ofereix la possibilitat de que qui m’acompanya en aquell moment sigui l’altra persona que rebi la vacuna. Tot aquest procés es va desenvolupar al hall de la residència, seguint totes les normes de prevenció i sense cap contacte amb residents. A més, en tot aquest episodi, tant jo com el meu acompanyant vam seguir en tot moment les indicacions de les persones responsables del procés de vacunació i que han estat habilitades per part de les autoritats sanitàries, les quals, en darrera instància, són les que determinen com s'ha de procedir en aquests casos. Els que em coneixeu sabeu que en el dia a dia al capdavant de l'Ajuntament només em mou estar al servei de Riudoms i la seva gent, actuant d'acord amb allò que estableixen les autoritats responsables de cada matèria. En aquest cas he fet exactament això".
 

Comunicat de L'Onada Serveis

Per la seva part, l'empresa gestora de la residència L'Onada de Riudoms també ha emès un comunicat explicant els fets ocorreguts aquest passat dimarts. Segons L'onada Serveis:

- Durant la jornada de vacunació portada a terme el dia 12, es van vacunar les persones residents i professionals previstos al llistat de vacunació.

- Un cop totes les persones que constaven a la llista de vacunació, van estar vacunades, varen sobrar 4 tomes de vacuna ja preparades per injectar, i que, segons criteris tècnics, tenen una vida útil d’uns 15 minuts, passats els quals, les dosis s’han de tirar.

- L’equip tècnic de vacunació, ens va demanar que localitzessin persones vinculades al centre per injectar la vacuna, però que havien d’estar al centre en un espai de temps de màxim 15 minuts.

- La direcció del centre, va trucar immediatament, a la responsable de vacunació del Camp de Tarragona, per tal de consensuar a qui s’haurien de posar les vacunes.

- La primera opció va ser la de trucar al CAP de Salut, des d’on l’equip sanitari, ve sovint a prestar serveis a la residència. La responsable del CAP de salut, va declinar l’aprofitament de les vacunes, ja que l'endemà tenien prevista la vacunació de tot el seu personal i si es vacunaven, al dia següent sobrarien vacunes.

- La segona opció va ser trucar a l’ajuntament del municipi, ja que, especialment l’alcalde, i també els regidors, sempre vénen a ajudar en qualsevol situació que se’ls requereix, accedint al centre.

- A l’exposar-li la situació d’extrema urgència a l’alcalde, ens va proposar que contactéssim al mossèn del poble, qui entra al centre a fer missa. Malauradament, el mossèn es trobava massa lluny del centre per arribar amb el temps requerit.

- Sense cap altra alternativa viable, la direcció del centre li va demanar expressament a l’alcalde, que vinguessin al centre per a vacunar-se ells i que, d’aquesta manera, no s’haguessin de tirar les vacunes, però sempre i quan poguessin arribar en un màxim de temps de 10 minuts.

- Donada la proximitat, l’alcalde i el regidor, van arribar a la residència en el temps just per poder posar-se la vacuna amb total garantia.

- Lamentem enormement, haver posat en un compromís tan gran, a l’alcalde i regidor del municipi, quan mai va existir cap conversa prèvia ni es va planificar cap possible vacunació a la nostra residència a persones que no fossin les que constaven al llistat.

- Considerem que no s’ha actuat, en cap cas malament, i creiem que de no haver reaccionat ràpidament i d’aquesta manera, les dosis sobrants s’haguessin tirat a la brossa.

 

Comenta aquest article