Informació general

Resum

2020, l'any que vam viure perillosament

El 2020 ha estat un any en el que la pandèmia del coronavirus va irrompre sobtadament a les vides de tothom i ha capgirat tota la nostra existència

Per Lluís Rovira i Barenys

Ambient al port el primer cap de setmana de la fase 1, a meitats del mes de maig de 2020
Ambient al port el primer cap de setmana de la fase 1, a meitats del mes de maig de 2020 | Lluís Rovira i Barenys

El 2020 que acabem de deixar enrere ha estat un any d'una intensitat informativa inusual. Un any en el que la pandèmia del coronavirus va irrompre sobtadament a les vides de tothom i ha capgirat tota la nostra existència. D'altra banda, els dos primers mesos i mig de l'any, abans del confinament, l'actualitat va estar protagonitzada per un seguit d'esdeveniments destacats, referents a infraestructures, incidents i fenòmens meteorològics extrems. L'any 2020 ha estat, com deia el títol d'aquella pel·lícula de Peter Weir, "l'any que vam viure perillosament".

Temporal sobre el litoral de ponent cambrilenc, el 21 de gener de 2020 / Foto: Lluís Rovira i Barenys

Gener. L'empremta del temporal Glòria

El mes de gener de 2020 començava amb la notícia de la imminent posada en marxa del nou traçat ferroviari que es va activar el dilluns 13 de gener i que deixava l'antic traçat inactiu després de 155 anys de funcionament. En el camp de les comunicacions, començàvem l'any 2020 amb una bona notícia, l'alliberament de l'autopista AP-7 de d'Alacant i fins a Vila-seca.

I començaven els ensurts, el 14 de gener es va produir la gran explosió al polígon sud de Tarragona que va provocar tres víctimes mortals, diversos ferits i molts desperfectes. L'explosió es va poder sentir des de la nostra població i les flames de l'incendi també van ser visibles ben visibles des de Cambrils.

Febrer. Darrer mes "normal"

El batec de la vida local seguia el seu curs habitual. Poc ens pensàvem que aquell mes de febrer estàvem celebrant amb tota normalitat els darrers actes que marca el calendari cambrilenc. Es va poder celebrar la festa de Carnaval amb tota normalitat i la primera de les jornades gastronòmiques previstes, les jornades de la Galera.

En l'apartat de la política local, el govern municipal aprovava el pressupost  de l'any 2020 que pujava als 47 milions d'euros.

Façana del Port completament buida, el 21 de març de 2020 / Foto: Lluís Rovira i Barenys

Març i Abril. Confinats

I de sobte, aquell coronavirus que en sentíem parlar des de feia unes quantes setmanes i que ens el situaven a la Xina, es va anar estenent i de cop i volta es va convertir en pandèmia. El 14 de març ens quedàvem tots confinats i tot el paisatge urbà cambrilenc es convertia en una mena de desert. Tots els actes, celebracions, .... es va anul·lar i vam entrar de ple en aquest malson del que encara no n'hem sortit.

A finals del mes d'abril s'iniciava el procés de desescalada i el 26 d'abril ja es permetia la primera sortida de la canalla al carrer

Maig. Comença la desescalada

La desescalada continuava i s'aplicava, a partir del 2 de maig, el sistema de franges d'edat per sortir al carrer a passejar i fer esport. El 4 de maig es reobrien els comerços i l'11 de maig es permetia l'obertura de les terrasses dels establiments d'hoteleria.

A banda del coronavirus, també passaven altres coses, entre les quals es pot destacar la represa de les obres de l'hotel del Pòsit o bé l'enderroc d'unes naus del polígon Belianes per a construir-hi una benzinera.

Juny. Un cert retorn a la normalitat

Amb l'arribada del mes de juny es va anar recuperant una certa normalitat. A partir de l'1 de juny es va recuperar una part de l'activitat escolar; el 8 de juny s'eliminaven les franges horàries per edats, l'ampliació de fins a 20 persones a les reunions familiars, els bars i restaurants ampliaven l'aforament i el mercadet ambulant reobria després de tres mesos de tancament. El 21 de juny, coincidint amb l'arribada de l'estiu, va finalitzar l'estat d'alarma i entràvem en un concepte nou que es va definir com el de la "nova normalitat".

Fora de les notícies amb la pandèmia del coronavirus com a protagonista, els Ajuntaments de Cambrils, Salou i Vila-seca consensuaven una ordenança comuna per a l'ús del patinet elèctric, que a hores d'ara, encara està pendent d'aplicació. En un altre ordre de coses, la Guàrdia Civil confiscava un cocodril dissecat a les dependències del Parc Samà. També cal fer esment de l'atípica celebració de la Festa Major de Sant Pere, amb els primers actes al carrer després d'uns quants mesos.

Platja del Regueral plena de gent, el 21 de juny de 2020 / Foto: Lluís Rovira i Barenys

Juliol. La selectivitat a Cambrils

El mes de juliol es va recuperar una certa normalitat. Es va tornar a veure la clàssica imatge de les platges amb gent i la dels carrers i terrasses del port amb certa activitat. Ens trobàvem en el període de treva de la pandèmia.

I una de les novetats que ha comportat la pandèmia, en el cap de l'ensenyament, ha estat que per primera vegada Cambrils va acollir, a principis del mes de juliol, les Proves d'Accés a la Universitat, a les dependències de l'Institut Cambrils.

Agost. Temps de "Cambrilejar"

La pandèmia va ser el motiu pel qual no es fes cap acte commemoratiu del tercer aniversari de l'atemptat jihadista a Cambrils i Barcelona, el 17 d'agost. L'acte que va convocar Vox a la zona del memorial, però, va aixecar força controvèrsia i els cossos policials van desplegar un fort dispositiu.

En l'apartat lúdic, durant els dos mesos d'estiu es va posar en marxa un seguit d'actuacions itinerants pels carrers del Port, la majoria, amb el nom de Cambrileja l'Estiu. també va generar força rebombori el protagonisme cambrilenc d'un dels programes d'estiu de Joc de Cartes, de TV3.

Arribada a port de Joan Carles Adell després de nedar 42 km, el passat 1 de setembre / Foto: Lluís Rovira i Barenys

Setembre. Una gesta esportiva enmig de la pandèmia

El mes de setembre s'estrenava amb la gesta protagonitzada per Joan Carles Adell que va assolir el repte solidari de cobrir nedant els 42 km que separen la punta del Fangar, al delta de l'Ebre, del port de Cambrils. La rebuda al port va ser apoteòsica i aquest repte s'emmarcava dins la campanya "Pels Valents", per la lluita contra el càncer infantil.

Però la pandèmia de la covid-19 tornava a amenaçar. A meitats de mes molts hotels ja havien tancat portes i ja es parlava d'una de les pitjors temporades turístiques de la història. D'altra banda, l'inici del curs escolar va marcar les dates de meitats del mes de setembre, un retorn dels escolars a les aules després de sis mesos.

La Festa Major de la Mare de Déu del Camí es va celebrar amb tots els requisits permesos, anul·lant els actes multitudinaris i celebrant concerts i actuacions de petit format. En l'àmbit polític, més d'un centenar de persones es van concentrar a la plaça de l'Ajuntament, el 28 de setembre, per protestar per la inhabilitació del president Torra.

Protesta del sector de la restauració cambrilenc, el 21 d'octubre de 2020 / Foto: Lluís Rovira i Barenys

Octubre. La segona onada del coronavirus

El mes d'octubre, sobretot després del pont del 12 d'octubre, va venir marcat per l'aparició de la segona onada de la covid-19 el que va suposar un augment de les mesures restrictives per frenar l'expansió de la malaltia. Es va instaurar el toc de queda i el confinament perimetral. A més es va anunciar el tancament de bars i restaurants així com dels centres d'estètica. Representants del sector d'hostaleria i dels centres d'estètica van protagonitzar fins a quatre mobilitzacions de protesta als carrers. La més multitudinària es la que es va fer el 21 d'octubre, amb la participació de més d'un centenar de persones.

A principis d'octubre, Cambrils va sortir a les notícies internacionals quan es va conèixer que el creador de l'antivirus McAfee, que estava en recerca per delicte fiscal pels EEUU, havia estat refugiat a la nostra població des de l'inici de la pandèmia. També va aixecar molt de rebombori, en aquest cas a nivell local, la presumpta implicació d'un agent de la Policia Local en una xarxa d'explotació sexual que operava al barri de la Parellada.

Novembre. Desescalada en quatre fases

Durant el mes de novembre es va anar marcant uns desescalada en quatre fases que enfocava, com a objectiu prioritari, les festes nadalenques. Els diferents sectors econòmics mostraven el seu malestar per les mesures anunciades sempre a corre cuita. A nivell estrictament local, la compra de l'antic celler de la Cooperativa per part de l'Ajuntament provocava una nova picabaralla entre l'alcaldessa i la portaveu del PSC.

Les activitats esportives han continuat aturades. Molts equips no han pogut ni iniciar la temporada de competició 2020-2021, d'altres en prou feines han arribat a disputar una o dues jornades, segons els casos, i l'excepció ha estat el CFS Laguna, de futbol sala, que ha pogut disputar amb normalitat la competició ja que juga a la Tercera Divisió, categoria que es regeix amb la normativa de l'esport professional.

Desembre. La covid-19 ataca amb duresa la residència STS Cambrils

L'anunci de les 12 defuncions, fins ara, a la residència STS Cambrils ha estat un punt d'inflexió i ha posat el nom de Cambrils als informatius de tot l'estat. Com compaginar les mesures de prevenció de la covid-19 amb la celebració de les festes nadalenques ha pres gairebé tot el protagonisme a l'actualitat relacionada amb la pandèmia.

També ha estat una notícia d'impacte l'atac informàtic que ha patit l'Ajuntament de Cambrils i que a hores d'ara encara està per resoldre. En l'àmbit de l'activitat municipal, aquest mes de desembre s'ha aprovat el pressupost municipal pel 2021, per un import de 47,7 milions d'euros.

 

Comenta aquest article