Informació general

Habitatge

L'Oficina Local d'Habitatge oferirà el Servei d'assessorament sobre el deute hipotecari - OFIDEUTE

Aquest servei presta un servei d'assessorament i informació adreçat a les famílies amb dificultats per fer front als préstecs o crèdits hipotecaris. Ofereix un canal de mediació per renegociar abans d'arribar als jutjats

Per Berta Ruiz

Oficina local d'Habitatge el dia de la seva inauguració, ara fa un any
Oficina local d'Habitatge el dia de la seva inauguració, ara fa un any | Lluís Rovira i Barenys

Al ple extraordinari del passat 23 de desembre es van aprovar un seguit de punts en matèria d'habitatge. Una de les principals novetats de cara al proper 2021 és que des de l'Oficina Local d'Habitatge de Cambrils s'oferirà el Servei gratuït d'assessorament sobre el deute hipotecari - OFIDEUTE. Precisament a la sessió plenària telemàtica es va aprovar –per unanimitat– el conveni de col·laboració entre l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i l'Ajuntament de Cambrils relatiu a aquest servei.

La regidora de Benestar Social va explicar que, "a Cambrils, en els darrers anys s'ha incrementat la demanda ciutadana per obtenir informació i assessorament motivat per les dificultats en el pagament de les hipoteques i dels lloguers. Davant d'aquesta problemàtica volem apropar aquest servei gratuït d'informació i assessorament adreçat a les famílies amb dificultats per fer front als préstecs o crèdits hipotecaris que poden perdre el seu habitatge habitual. Un servei que presta una atenció conjunta i coordinada i ofereix un canal de comunicació entre les famílies i les entitats financeres per tal de renegociar préstecs i deutes i iniciar mediacions abans d'arribar als jutjats". Tal com va afegir Arcelin, "estem molt satisfets d'endegar aquest nou servei perquè pensem que pot evitar aquests desnonaments i tot allò que implica quan hi ha el risc que una família vagi al carrer". Tots els grups van donar suport a la proposta i aquest servei serà gestionat des de l'Oficina Local d'Habitatge.

Tramitació d'ajuts per al lloguer per minimitzar l'impacte de la covid-19

Per un altre costat es va aprovar l'addenda –corresponent a l'any 2020– del conveni entre l'Ajuntament de Cambrils i l'Agència de l'Habitatge de Catalunya en relació a la tramitació d'ajuts per al lloguer de l'habitatge habitual per minimitzar l'impacte econòmic que està suposant la covid-19. Segons va explicar Arcelin, "l'accés a l'habitatge és un repte pendent a resoldre a tots els municipis de Catalunya i com a administració local no podem intervenir en les normatives estatals en matèria d'habitatge, però sí podem posar els mitjans necessaris per millorar l'accés a l'habitatge. Tenim diversos convenis amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya amb l'objectiu d'oferir un servei integral mitjançant l'Oficina Local d'Habitatge. Donada la situació excepcional d'aquest any es van tramitar uns nous ajuts covid; una nova línia per al pagament del lloguer amb caràcter transitori i extraordinari que l'Agència de l'Habitatge va considerar adient". Segons va apuntar Arcelin, "un total de 124 expedients van ser tramitats dins d'aquesta línia amb una aportació de 6.200 euros que l'Agència de l'Habitatge de Catalunya ingressarà a l'Ajuntament. Des de l'Ajuntament ja hem gestionat aquests ajuts".

Tots els grups de l'oposició van votar a favor d'aquest punt. El regidor del PP –David Chatelain– però, va demanar explicacions sobre el futur d'Ingesòl, ja que el servei depèn d'aquesta empresa municipal "marcada per la seva dissolució". En una mateixa línia es va expressar el portaveu de Cs –Juan Carlos Romera– qui va dir que, "Ingesòl està en ple procés de dissolució, per tant, hem de pensar com ens encaminem per poder gestionar tot aquest volum de treball". A aquesta qüestió, la regidora de Benestar Social –Hèléne Arcelin– va comentar que de cara a l'any 2021 es "treballarà per buscar la millor solució per ambdues parts, amb l'objectiu de seguir amb el servei. Des del govern tenim una aposta forta per seguir amb l'Oficina i seguir oferint aquest servei integral en relació a l'habitatge". El punt va ser aprovat per unanimitat.

L'impacte econòmic d'ajuts en habitatge durant 2019 va ser de 844.539 euros

Finalment, el tercer punt en matèria d'habitatge feia referència a la pròrroga dels convenis entre l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i el consistori cambrilenc per seguir prestant el serveis que s'ofereixen des de l'Oficina Local d'Habitatge. Sobre aquest punt, Arcelin va recordar que, "el servei de borsa de l'habitatge té una trajectòria a Cambrils des de 2004 fins al 2018. Posteriorment, l'any 2019 es va donar un salt qualitatiu posant en marxa l'Oficina Local d'Habitatge per centralitzar en un únic punt els serveis en matèria d'habitatge i evitar que els interessats hagin de desplaçar-se. A l'oficina hi trobem professionals especialitzats que porten un any fent la tramitació i la gestió de diferents tasques com: expedients de cèdules d'habitabilitat, intermediació entre propietaris i llogaters, tramitació per deutes d'habitatge, ajuts per al pagament, protecció oficial... Al 2021 iniciarem el servei d'OFIDEUTE i es realitzarà la primera diagnosi en matèria d'habitatge de Cambrils amb l'objectiu de tenir aquesta radiografia per conèixer les necessitats i tenir el full de ruta a seguir en els propers anys". Pel que fa a l'impacte d'ajuts d'habitatge gestionats des del servei durant 2019, Arcelin va apuntar que va ser de 844.539 euros. Volem continuar amb la línia d'un servei integral des de Cambrils per millorar les polítiques municipals en aquest àmbit".

Comenta aquest article