Informació general

Restauració

Els restauradors de Tarragona lamenten la «garrotada» que suposen les noves restriccions

Per ACN

Imatge de terrasses tancades a la plaça de la Vila
Imatge de terrasses tancades a la plaça de la Vila | Berta Ruiz

L'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Tarragona (AEHT) ha lamentat que les noves restriccions anunciades per la Generalitat de cara als dies de Nadal són una "garrotada" pels restauradors. El president de l'entitat, Francesc Pintado, ha afirmat en declaracions a l'ACN que l'executiu té "manca de sensibilitat" vers el sector i ha indicat que els establiments tindran pèrdues molt importants per no poder fer sopars les properes setmanes. Des de les Terres de l'Ebre, la presidenta de l'associació empresarial Platigot de Tortosa, Carme Pla, ha assegurat que el Govern assenyala el sector com a responsable de l'expansió de la pandèmia. "No som ni culpables, ni el virus", ha emfatitzat. 

Amb les noves mesures anunciades pel Govern, al vespre els restaurants només podran servir menjar per emportar o fer comandes a domicili. Per Pintado és un problema important per als establiments perquè el servei a domicili tan sols és "un recolzament per disminuir pèrdues". La situació els afecta especialment les properes setmanes, quan molta gent té vacances i fan molts sopars fora de casa. "Amb el menú del dinar fem un matalàs, però on ens guanyem la vida és al sopar", ha exemplificat. 

A més, ha posat de relleu les pèrdues que acumularan els establiments pel malbaratament de producte. "Aquests dies tothom té les neveres plenes i la producció a les càmeres frigorífiques, i no ho podran treure", ha comentat. Per tot plegat, ha afirmat que l'executiu funciona a base "d'improvisació" i que no té "un coneixement del sector", que està "tocat i descontent". Així, ha exposat que "al Govern li retraiem que apliqui mesures de país ric en un país pobre", ha etzibat a l'hora de comparar les decisions que prenen estats del nord d'Europa. "Alemanya ha tancat l'hostaleria però els hi ingressaran el 75% de la facturació del 2019. Així nosaltres també ens quedaríem a casa, però no podem perquè no hi ha ajuts", ha finalitzat.

Els centres comercials, preocupats

L'enuig també és present als centres comercials. El gerent de Parc Central de Tarragona, Miguel Ángel González, ha afirmat que més enllà de l'afectació que tindrà als establiments de restauració, les botigues també en patiran els efectes, en plena campanya de Nadal. "Hi haurà una pèrdua d'afluència de visitants i de facturació", ha dit. En aquest sentit ha detallat que "el públic del centre comercial està acostumat a venir i a passejar" i que, enguany, "es reduirà el temps d'estada". "La gent ara ve, compra i marxa; però la compra de Nadal tradicionalment ha estat una visita llarga per comprar i passejar", ha conclòs. 

Comenta aquest article