Informació general

Pressupostos

L'equip de govern presenta un pressupost municipal de 47,7 milions d'euros per a l'any 2021

Pel que fa a inversions, una de les partides més destacades és la destinada al projecte de remodelació de la rambla de Jaume I que es dota amb 1,3 milions d'euros (un 40% del seu pressupost total) 

Per Berta Ruiz

Imatge de la roda de premsa de presentació del pressupost per a l'any 2021, aquest matí, a càrrec de Camí Mendoza, Lluís Abella, Oliver Klein i Jaume Gila
Imatge de la roda de premsa de presentació del pressupost per a l'any 2021, aquest matí, a càrrec de Camí Mendoza, Lluís Abella, Oliver Klein i Jaume Gila | Cedida

L'equip de govern de l'Ajuntament de Cambrils va presentar, ahir al matí en una roda de premsa telemàtica, la seva proposta de pressupost municipal per a l'exercici 2021 de 47,7 milions d'euros –concretament, la xifra total és de 47.785.891,79 euros–. La roda de premsa va anar a càrrec de l'alcaldessa –Camí Mendoza, el primer tinent d'alcalde –Lluís Abella–, el segon tinent d'alcalde –Oliver Klein– i el regidor d'Hisenda, Jaume Gila. Tots tres van anar desgranant les xifres que, segons van explicar, s'enfoquen principalment a l'emergència social i la reactivació econòmica del municipi, reforçant l’àrea de serveis a la persona, les polítiques d’ocupació i el suport a les empreses. 

En una primera intervenció, l'alcaldessa va explicar que el pressupost es basa en el Pla d'Acció Municipal i en el pla de reactivació econòmica, "adaptat per donar els millors serveis a la ciutadania. Considerem que és molt important ser propers perquè la gent ho necessita, les famílies i les empreses. Cal donar impuls als projectes de ciutat, prioritzant el servei i l'atenció a les persones. És una aposta clara de responsabilitat amb els recursos disponibles amb l'objectiu de mantenir tots els serveis actuals i si pot ser incrementar-los". Mendoza també va recordar que des d’aquest novembre la ciutadania ja pot consultar en temps real l’estat d’execució del Pla d’Acció Municipal 2019-2023 i comprovar com evolucionen els compromisos adquirits pel govern. A més, properament aquesta informació es completarà amb el detall de totes les accions vinculades a les partides del pressupost. 

El pressupost s'incrementa un 1,62% respecte l'any anterior

Per la seva banda, el regidor d’Hisenda, Jaume Gila, va detallar les xifres del pressupost, que s’incrementa un 1,62% respecte el de l’any passat, i ha destacat que les àrees que han experimentat un major creixement són les de la persona i territori. Seguint en la línia de l’exercici anterior, s’han imputat les despeses de personal a cadascuna de les activitats i serveis que presta l’Ajuntament, per tal de donar una visió més global i real de cada àrea. 

El repartiment per àrees queda de la següent manera: 

- Àrea activitat econòmica: 1,9 milions d'euros

- Àrea de la Persona: 12,4 milions d'euros

- Recursos Interns: 8,8 milions d'euros

- Seguretat i vialitat: 7,1 milions d'euros

- Territori: 17,3 milions d'euros

Repartiment del pressupost per àrees
Xifres de cada àrea i percentatge de cadascuna

Pressupost dels Patronats i organismes autònoms

Pel que fa als patronats, els seus pressupostos queden de la següent manera: 

L'endeutament se situarà en 13 milions d'euros a finals de 2021

El regidor també va explicar que tot i la davallada dels ingressos, l’Ajuntament ha pogut incrementar el pressupost respecte el 2020 per l’alliberament de càrregues financeres. Pel que fa a l’endeutament, es preveu finalitzar l’any amb una ràtio que se situarà al 27,67%, un 15,85% menys que l’existent a data 31/12/2019. 

Gila va recordar que l'any 2002, el deute de l'Ajuntament de Cambrils era de 24 milions; l'any 2012 es va arribar al màxim històric amb 54,5 milions d'euros i a finals de 2021 es preveu rebaixar el deute als 13 milions d'euros. En la rati d'endeutament, l'any 2002 estava en un 104%; l'any 2012 era del 140% i a finals de 2021 es preveu assolir un 27,67%. Tot plegat, segons el regidor d'Hisenda, "és fruit de la feina que s'està fent a nivell de govern, que no desatèn el dia a dia i segueix reduint el deute de l'Ajuntament". 

Un 30% més en la partida d'ajuts d'emergència

L’alcaldessa va afegir que als nous pressupostos es mantenen i s’amplien els programes de caire social i assistencial, així com de promoció de l’educació i de l’habitatge. En previsió que es mantingui la situació derivada de la crisi sanitària, s’ha incrementat en un 30% la partida destinada a ajuts d’emergència i s’han augmentat les ajudes assistencials com les de pobresa energètica, de suport a la xarxa d’aliments i les subvencions per llibres. També es preveuen plans d'ocupació municipal adreçats a la població més sensible. 

En relació a l’habitatge, segons Mendoza, es treballarà en la consolidació de l’Oficina Local de l’Habitatge. D’altra banda amb el reforç de l’àrea d’urbanisme per al desenvolupament de les diferents figures de planejament que han de permetre generar sòl per a la construcció d’habitatge social i protegit. I per últim, a través de les ordenances, es penalitzen fiscalment els habitatges buits i es creen eines per a la introducció d’aquests habitatges al mercat de lloguer.

En matèria de cultura, tal com va apuntar l'alcaldessa, es mantindran les accions i programacions culturals i festives del municipi i s’amplien els recursos per fer del Festival Internacional de Música de Cambrils. De la mateixa manera, es manté l’oferta esportiva del municipi i es preveu una inversió important provinent del romanent de 2019 per la reforma del pavelló esportiu i l’arranjament continu de les instal·lacions esportives de l’avinguda de l’Esport.

Primera tongada d'ajudes directes que beneficiaran a 440 empreses

En relació a la promoció econòmica, el segon tinent d’alcalde, Oliver Klein, va destacar l’esforç del govern per mantenir els objectius i al mateix temps tenir l’agilitat de donar resposta a les urgències. En aquest sentit, ha posat en valor la primera convocatòria d’ajudes directes de les que es beneficiaran 440 empreses i ha explicat que el pressupost del 2021 s’ha complementat amb un segon paquet d’ajudes finançat amb 200.000 euros del romanent de tresoreria. 

El regidor també va afirmar que cal donar continuïtat a l’activitat de la regidoria amb els serveis que s’ofereixen des de la Torre del Llimó i les campanyes gastronòmiques organitzades conjuntament amb Turisme que s’hauran de reinventar en funció de la situació sanitària.  

En l’apartat del turisme, enguany el seu pressupost disposarà de menys ingressos per la disminució dels ingressos de la taxa turística. L’objectiu és potenciar mercats i reconduir la promoció apostant pel màrqueting digital i les aliances estratègiques per recuperar els nivells de visitants d’abans de la pandèmia.  

El projecte de remodelació de la rambla de Jaume I es dota amb 1,3 milions d'euros (un 40% del seu pressupost) 

Finalment, el primer tinent d’alcalde, Josep Lluís Abella, va ser l’encarregat de parlar sobre l’espai públic i els projectes de ciutat. El regidor ha afirmat que cal mantenir els grans projectes de ciutat i que per això la remodelació de la Rambla de Jaume I s’ha dotat aquest 2021 amb 1.359.265 euros, que és el 40% del pressupost del projecte. 

A més, el regidor va parlar de les partides incloses al pressupost pel carrer de les Barques, acabar la pavimentació del camí de Montbrió (3a fase), la part final del camí del Corralet i la previsió d’execució de les obres de l’avinguda de l’Esport que s’iniciaran l’any 2022. També es contempla seguir adequant l’enllumenat amb el canvi de llumeneres dels passejos de llevant i de ponent o de l’entrada de Cambrils per Vilafortuny des de l'A7. 

En el capítol del medi ambient, Abella va destacar el projecte de reposició d’arbrat de la zona de ponent, la recuperació de les jardineres penjants de la zona del port, el projecte de renovació i adequació dels parcs infantils i els nous punts de recàrrega de vehicles elèctrics. Per acabar, el primer tinent d’alcaldia ha afirmat que les platges són la carta de presentació de Cambrils i, en aquest sentit, el govern continua apostant per l’increment dels recursos de neteja i manteniment.

Comenta aquest article