Societat

Tradició

Es lliura el fons de figures de l'Agrupació Pessebrista al Museu d'Història de Cambrils

A partir del proper cap de setmana i fins el 2 de febrer, una petita mostra del conjunt de figures de l'Agrupació es presentaran al vestíbul del Molí de les Tres Eres

Per Redacció

Conjunt de figures que formen part de la donació
Conjunt de figures que formen part de la donació | Cedida

Les figures de pessebre que pertanyien a l'Agrupació Pessebrista de Cambrils han estat lliurades al Museu d'Història de Cambrils. Es tracta d'una excepcional col·lecció de 395 figures de fang cuit i altres elements que van ingressar al Museu el passat mes de juny. El principal interès del conjunt és que les figures artesanals són totes elaborades pel prestigiós i centenari taller pessebrista dels germans Castells de Barcelona. El Govern de la Generalitat de Catalunya va concedir al 2018, la Creu de Sant Jordi a aquest taller per tractar-se de "tres generacions que han estat al servei de l'art pessebrístic i que, amb la seva feina, han contribuït també a la difusió i internacionalització del pessebre català".

L'Agrupació Pessebrista, inactiva des de fa 27 anys

Aquest conjunt de figures són fruit de la tasca que l'Agrupació Pessebrista de Cambrils va desenvolupar entre els anys 1982 i 1993. Aquest col·lectiu de persones, amb Pere Siuró al capdavant, van desenvolupar una important tasca de difusió d'aquesta tradició nadalenca. L'Agrupació Pessebrista va ser una entitat nascuda l'any 1982 com a secció de l'Associació d'Antics Alumnes de La Salle, tot i tenir també inicialment importants lligams amb la Coral Verge del Camí. La Cripta de l'Ermita, seu d'aquesta darrera entitat, va ser l'indret on es va aixecar el primer Pessebre Social, emblema de l'Agrupació Pessebrista de Cambrils.
 
Pocs anys després, es van traslladar al local de l'avinguda Independència, 5 gràcies a la cessió d'una empresa local. Allí van aconseguir mantenir obert al públic 4 anys seguits un concorregut pessebre de 12 diorames, renovat anualment i amb activitats paral·leles com visites escolars o cursos per joves pessebristes. Habitualment els organitzadors visitaven el taller dels germans Castells, situat al barri de Sants, per fer-hi encàrrecs i adquirir noves figures de motlle però personalitzades.
 
L'Agrupació es va constituir com associació cultural i va llogar un local més petit annex al carrer Doctor Frias. A més, van intentar aconseguir una seu estable al Barri Antic amb el suport de l'Ajuntament de Cambrils que estava disposat a llogar un local ubicat als baixos d'una casa antiga. Malauradament, aquest fet no es va materialitzar, ja que la venda de l'habitatge per part de la propietat va estroncar l'operació.
 
El 1993 es va fer el darrer Pessebre Social on es varen poder veure les figures que a partir d'ara seran preservades pel Museu d'Història de Cambrils. Tot i així, per les festes de Nadal dels anys 2006 i 2007, alguns membres de l'entitat van aconseguir fer un nou pessebre amb 6 diorames amb un centenar d'aquestes figures. Aquesta instal·lació efímera en un local particular del Barri de l'Eixample no va tenir continuïtat més enllà d'aquests dos anys i, des d'aquelles dates, les figures varen romandre ben emmagatzemades totes juntes per part dels pessebristes.
 
Finalment, aquest any 2020 s'ha iniciat el tràmit per incorporar aquest fons al Museu d'Història de Cambrils amb la realització d'un inventari de la col·lecció. Val a dir que l'Agrupació ja disposava d'un inventari i d'un siglat de totes del figures que ha calgut validar. A més, també s'ha ingressat la documentació administrativa generada per l'Agrupació Pessebrista l'Estel de Cambrils a l'Arxiu Municipal de Cambrils.
 
A partir del proper cap de setmana i fins el 2 de febrer, una petita mostra del conjunt de figures de l'Agrupació es presentaran al vestíbul del Molí de les Tres Eres per celebrar les festes de Nadal.