Camp

Agricultura

Unió de Pagesos convoca una tractorada el 21 de desembre al Camp de Tarragona per reclamar mesures urgents

Per Redacció

Imatge de la roda de premsa, ahir a Reus, en la que Unió de Pagesos ha explicat els motius de les tractorades. D'esquerra a dreta, Pere Guinovart, coordinador del Camp de Tarragona; Rafel Español, responsable de Fruita Seca; Ester Gomis, membre de l'execu
Imatge de la roda de premsa, ahir a Reus, en la que Unió de Pagesos ha explicat els motius de les tractorades. D'esquerra a dreta, Pere Guinovart, coordinador del Camp de Tarragona; Rafel Español, responsable de Fruita Seca; Ester Gomis, membre de l'execu | Cedida

Unió de Pagesos convoca el 21 de desembre una tractorada al Camp de Tarragona, en el marc de les que es duran a terme arreu del territori, per reclamar mesures urgents per a l'agricultura, la ramaderia i la silvicultura, amb el lema Ara, més necessaris. Ara, més pagesia. El sindicat reclama fer un bon ús dels nous ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC) i també dels fons de recuperació econòmica per als sectors més afectats per les dificultats de distribució i per la caiguda de preus en origen, així com per les adversitats climàtiques. Al mateix temps, la ramaderia reclama actuacions pendents que la ordenin a Catalunya. En la defensa de l'espai agrari, el sindicat denuncia que el Govern tolera la depredació de les zones agrícoles amb el model d'implantació de les energies renovables.
 
La tractorada que recorrerà el Camp de Tarragona començarà a les 11 h al Morell (Tarragonès), a l’estació de servei (Rambla de Pau Casals, s/). Anirà en direcció a la carretera T-750 fins a la N-240 en direcció a Tarragona. Es dirigirà a la plaça Imperial Tàrraco, passant davant de la Subdelegació del Govern a Tarragona. Pujarà per la Rambla Nova fins al Balcó del Mediterrani, i agafarà la sortida pel carrer de Sant Francesc per passar per davant de la Delegació del Govern de la Generalitat. Des d’allí seguirà per la Rambla Vella, l’avinguda d’Estanislau Figueres, l’avinguda Pau Casals, Font del Centenari, Rambla Nova, Plaça de la Imperial Tàrraco i sortida a la N- 240 fins tornar al Morell.

Mesures urgents per al sector

Davant les dificultats de distribució i la caiguda de preus aquest 2020, el sindicat reclama, entre altres mesures urgents, tant al Ministeri com al Departament d'Agricultura, que utilitzin els fons del període transitori de la Política Agrària Comuna (PAC) i els fons de recuperació econòmica addicionals del Pla de Desenvolupament Rural (PDR) 2021-2022 per atendre els sectors afectats per les restriccions derivades de la lluita contra la pandèmia causada per la covid-19, i els que s’han vist afectats per circumstàncies excepcionals o per l’evolució del mercat. Si això no és suficient, proposa que aprovin ajuts extraordinaris de minimis per a la recuperació econòmica permesos per la Unió Europea.
 
El sindicat reclama la correcció de l'aplicació injusta de la PAC a l'Estat espanyol i exigeix al Govern estatal, entre altres mesures, la modificació urgent de les normes i la legislació per establir la figura de l'agricultor actiu i pràctiques equivalents considerades com a pràctiques agrícoles beneficioses per al clima i el medi ambient perquè no sigui obligatori abandonar capacitat productiva. A més, demana la regulació de la venda a pèrdues i la posició de domini a la cadena alimentària i l’equiparació de les cotitzacions de la pagesia quan aquesta contracta treballadors per compte aliè.

Propostes per protegir el sòl agrari 

Per una altra banda, Unió de Pagesos exigeix al Govern de la Generalitat que estengui a tots els sectors els preus sectorials de referència de l'Observatori Agroalimentari de Preus, així com el desplegament de la Llei d’espais agraris, i planteja quatre propostes per protegir el sòl agrari davant del model depredador d'implantació de les energies renovables, com ara la modificació de la llei d'urbanisme perquè es puguin implantar en polígons industrials no desenvolupats.
 
Pel que fa a la fruita seca, el sindicat ha reclamat aquesta setmana que l’ajut a superfícies i la nova assegurança de l’avellaner s’incloguin als Pressupostos estatals, ha demanat mesures urgents contra els baixos preus d’ametlla, que han arribat a caure fins a un 85% en un any, i exigeix fer un seguiment de la traçabilitat de les garrofes per acabar amb els nombrosos robatoris. Quant a la vinya, Unió de Pagesos demana ampliar els ajuts per míldiu als afectats pel cop de calor del 2019, i a favor de l’oli, reclama control contra les males pràctiques de grans elaboradores i distribuïdores que ofereixen aquest producte per sota costos de producció.

Comenta aquest article