Informació general

Més de 400 donants participen en la segona Marató de Donació de Sang de Cambrils

Per Berta Ruiz



Des de primera hora del matí es van omplir totes les lliteres per fer les donacions de sang
El Palau Municipal d'Esports de Cambrils va ser l'escenari ahir de la segona Marató de Donació de Sang de Cambrils, organitzada pel Banc de Sang i Teixits, l'Ajuntament de Cambrils i l'Associació de Donants de Sang del Baix Camp. Durant 12 hores i de manera ininterrompuda –des de les 10 del matí fins a les 10 de la nit– 447 cambrilencs es van acostar al pavelló per fer una donació de sang, tot i que no tots van poder fer-ho. D'aquestes 447 persones, 412 van poder fer efectiva la donació. Val a dir que d'aquest nombre de donants, 115 donaven sang per primera vegada.

La jornada va iniciar-se entorn a les 10 del matí, amb l'acte d'inauguració, que va comptar amb la presència de l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, la regidora de Benestar Social i Salut Pública –Rosa M. López–, el director del Banc de Sang i Teixits de Tarragona i les Terres de l'Ebre –Enric Contreras– i Joan Vendrell, en representació del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Abans de posar en marxa el compte enrere del marcador electrònic –que marcava el temps de la marató i el nombre de donants–, Robert Benaiges i Rosa M. López, en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital, encoratjaven tots els cambrilencs a acostar-se al Palau Municipal d'Esports per fer una donació de sang. La regidora de Benestar Social i Salut Pública manifestava "la importància d'un acte de solidaritat tan extraordinari com aquest. És molt important que avui surtin molts donants i sobretot donants nous que després continuïn fent donacions. La sang és un bé molt preuat, un tresor que tenim, i tan escàs al mateix temps. Un acte de donació pot salvar moltes vides, fins i tot la nostra, perquè no sabem quan podem necessitar de la nostra pròpia sang". Per la seva banda, Robert Benaiges es mostrava convençut de la resposta positiva i de la solidaritat dels cambrilencs, recordant l'èxit absolut que es va aconseguir en la primera Marató de Sang, l'any 2004, quan es van desbordar totes les previsions. Per Benaiges, "és necessari que la gent prengui consciència de donar sang,
perquè en els hospitals del nostre país en fa falta. Actes com aquest serveixen per pal·liar aquestes mancances, però també per donar exemple de solidaritat i participació".

Ampli desplegament humà i tècnic

El director del Banc de Sang i Teixits de Tarragona i les Terres de l'Ebre –Enric Contreras– va explicar que el desplegament fet a la Marató de Sang de Cambrils és el més important que el Banc de Sang i Teixits realitza a la demarcació de Tarragona. Recordant l'allau de persones que van participar en el primera marató –546 donacions– feta el novembre de 2004, Contreras va explicar que en aquesta ocasió s'ha disposat d'un desplegament molt important. Al matí es van instal·lar 15 lliteres per realitzar extraccions, al migdia –l'hora de menor afluència– es van col·locar unes 12 lliteres, mentre que a la tarda es van adequar 24 lliteres per tal de fer el major nombre d'extraccions, de manera simultània. Per altra banda, Joan Vendrell, en representació del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, també es mostrava molt satisfet de l'organització d'iniciatives com aquesta, ja que "representa tenir les reserves del Banc de Sang plenes i poder respondre a una emergència mèdica que tots podem necessitar, però a més, és un acte social molt important per a la ciutat de Cambrils, tenint en compte l'èxit de l'anterior marató i l'alta participació, fet que diu molt de la gent d'aquesta ciutat".

A banda d'això, durant tota la jornada també es van instal·lar altres serveis al Palau Municipal d'Esports, com el servei de guarderia, ambientació musical, obsequis per als donants i un refrigeri per agafar forces després de fer la donació. També es va comptar amb el concert del grup de vent de l'Escola Municipal de Música de Cambrils

Banc de Sang i Teixits (BST)

El Banc de Sang i Teixits (BST) és actualment l'únic banc de sang de Catalunya, gràcies a la unió de tots els bancs del territori. El BST és el responsable integral dels serveis de transfusió d'11 hospitals de la Xarxa Pública Catalana, a més de la promoció de la donació en les unitats mòbils. L'any 2005 es van obtenir un total de 218.755 donacions, i per al 2007 se'n preveuen unes 270.000.

Gràcies a la transfusió sanguínia se salven moltes vides, ja que les donacions fan que els bancs de sang puguin obtenir els components necessaris –glòbuls vermells, plaquetes, plasma– per al tractament de moltes malalties, ja que la sang no es pot fabricar.

Comenta aquest article